Microciparea începe deja sa devina rutina pentru Epicenter și alte câteva companii


Angajații organizează evenimente unde participanții au posibilitatea să fie cipați pe gratis

 

Jowan Osterlund de la Biohax, Suedia, are un mic implant cu microcip, asemănător celor implantate lucrătorilor de la centru de inovație digitală Epicenter. Tehnologie ce îmbracă aparențe seducătoare. Avangardiștii îl primesc în cadrul festiv, în timpul unei petreceri de la locul de muncă, aflat în centrul Stockolmului. Seringa pătrunde în zona dintre degetul mare și cel arătător. Apoi, cu o apăsare, în mâna angajatului se injectează un microcip. Un nou „cyborg” este creat.

Ceea ce ar putea trece drept viziune distopică la locul de muncă, este aproape rutină la hubul suedez Epicenter. Compania se oferă să-și implanteze angajații și membrii debutanți cu microcipuri de mărimea bobului de grâu, care funcționează ca și cartelele: pot să deschidă uși, să acționeze imprimante, sau să cumpere ceva bun printr-o simplă vânturare a mâinii.

Injecțiile au devenit atât de populare încât angajații de la Epicenter dau petreceri pentru cei care își doresc implanturi.

Cred că cel mai mare beneficiu este comoditatea,” a spus Patrick Mesterton, co-fondator și director general al Epicenter.
Ca să ne demonstreze asta, el deschide ușa printr-o simplă mișcare a mâinii.
Practic asta înlocuiește o grămadă de lucruri pe care le ai, orice alt mijloc de comunicație, fie el carte de credit sau cheie.”

Tehnologia în sine nu este nouă. Asemenea cipuri sunt deja folosite pe post de zgărzi virtuale la animalele de companie. Firmele le folosesc ca să depisteze mărfurile livrate. Numai că nu au fost încă folosite la scară largă pentru a însemna angajații. Epicenter și alte câteva companii sunt primele care au făcut disponibile aceste implanturi cu cipuri.

Cum e cu majoritatea noilor tehnologii, și acestea ridică probleme de securitate și de intimitate. Deși sigure din punct de vedere biologic, cel puțin așa pretind inventatorii, informațiile generate de cipuri pot să arate cât de des vin angajații la muncă sau ce achiziții fac. Spre deosebire de cartelele din companii sau de telefoanele smart, care pot genera aceleași informații, o persoană nu se poate debarasa cu ușurință de acest cip.

Normal, a-ți implanta chestii în corp este un pas important, așa cum a fost și pentru mine la început”, a spus Mesterton, amintindu-și cum și el a avut ceva dubii la început.
Pe de altă parte, oamenii își mai implantează chestii în corp și pentru a-și controla inima”, a mai spus el.
Asta este ceva mult mai serios decât a avea un cip mic care poate comunica cu dispozitivele.”

Epicenter, care găzduiește peste 100 de companii și aproape 2000 de lucrători, a început să își implanteze angajații din ianuarie 2015. Acum, aproape 150 de angajați au microcip. O companie cu sediul în Belgia oferă și ea angajaților ei asemenea implanturi, și mai sunt și alte cazuri izolate în lume unde entuziaștii inconștienți ai noii tehnologii le încearcă de câțiva ani.

Micile implanturi folosesc tehnologie NFC (Near Field Communication – Comunicație în apropierea zonei), aceeași ca la cărțile de credit fără contact sau la plățile mobile. Când sunt activate de către un cititor aflat la câțiva centimetri distanță, o mică cantitate de informație va curge prin undele electromagnetice între cele două dispozitive. Implanturile sunt pasive, însemnând că ele conțin informații pe care alte dispozitive le pot citi, dar ele însele nu pot citi nicio informație.


Ben Libberton

Ben Libberton, un microbiolog de la Institutul Carolina din Stockholm, spune că hackerii pot extrage o cantitate mare de informații din microcipurile atașate. Dilema din punct de vedere etic este din ce în ce mai mare cu cât microcipurile devin mai sofisticate.

Informația pe care o poți prelua dintr-un cip implantat în corpul tău este mult diferită de cea preluată dintr-un smartphone. În principiu, se pot obține informații despre sănătatea ta, despre locația în care te afli, despre cât de des sau cât de mult muncești, cât de mult te duci la baie, chestii de-astea.”
Dacă astfel de date ar fi colectate, se întreabă Libberton, ce s-ar petrece cu ele, cine le folosește și în ce scop?

Până acum, grupul de cyborgi de la Epicenter nu pare prea îngrijorat.
Oamenii mă întreabă: „Ești cipat?”, iar eu le spun: „Da, de ce nu?”, a răspuns Fredric Kaijser, directorul în vârstă de 47 de ani de la Epicenter.
Toți se stresează de treaba cu intimitatea, însă pentru mine înseamnă a încerca lucru noi ca să văd unde pot să aducă ele în viitor.”

Implanturile au devenit atât de populare încât angajații de la Epicenter organizează evenimente lunare unde participanții au posibilitatea să fie cipați pe gratis. Aceasta înseamnă vizite făcute de cel care s-a descris pe sine ca „hacker corporal”, anume Jowan Osterlund de la Biohax, Suedia, cel care conduce operațiunea. El injectează implanturile – folosind seringi preîncărcate – în zona cărnoasă de lângă degetul mare. Operațiunea durează câteva secunde și de cele mai multe ori nu doare sau abia curge vreun strop de sânge.

Următorul pas pentru electronică este să se mute în corp”, spune acesta.

Sandra Haglof, 25 ani, care lucrează pentru Eventomatic, o companie de evenimente ce lucrează la rândul ei cu Epicenter, a mai avut trei piercing-uri până acum, și de aceea de abia dacă îi tremură mâna stângă când Osterlund îi injectează micul cip în corp.
Vreau să fac parte din viitor”, râde ea.

http://www.yogaesoteric.net/

Acest articol a fost publicat în Viata libera(microcipare). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Microciparea începe deja sa devina rutina pentru Epicenter și alte câteva companii

 1. simona zice:

  Si ce faci daca trebuie sa faci un RMN? Nu ai probleme avand un corp strain?
  Ce faci la un impuls electromagnetic daca-l afecteaza ?
  Poti sa ti-l scoti oricand doresti?
  Nu e nociv pt organism?
  Si as putea sa o tin asa pana maine .Citeam in anii 80 o carte SF in care la un spital de boli mintale ,bolnavilor li se introduceau in diferite puncte din creier (zonele afectate)cipuri ,omul era normal si toate bune,pana cand un doctor mai zurliu ii pune pe fostii pacienti sa omoare pt el ,sa dea spargeri la banci etc …Morala cartii era ca tehnologia e buna ,doar modul ei de folosire difera .Cu cativa ani in urma urmaream un documentar care trata diferitele boli sau accidente ale coloanei vertebrale care te fac sa ramai infirm,un grup de cercetatori IT impreuna cu doctorii unui centru de cercetare lucrau la un cip care introdus in locul avariat ,prelua functiile acestuia si faceau ca pacientul sa=si reia mobilitatea .Acum sincer de ce nu ne-am dorii ca acest gen de tratament sa apara pe piata?Atatea destine frante ar putea sa -si implineasca visele .Nu tehnologia e buba ,ci noi cu moralitatea noastra .

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.