Fără precedent! O aeronavă alimentată cu bio-combustibil obținut din semințe de muștar a efectuat o cursă de 15 ore, din SUA până în Australia


Primul zbor al unei aeronave alimentate cu bio-combustibil a avut o durată de 15 ore. Avionul a decolat din SUA, de la Los Angeles și a aterizat la Melbourne, în Australia. Combustibilul folosit a fost un amestec în care o pondere semnificativă, de 10%, a avut-o biocombustibilul extras din semințele de muștar aparținând unui anume soi, non-alimentar și utilizabil în industrie. Marele avantaj al utilizării bio-combustibilului a fost reducerea substanțială a emisiilor de carbon, cu 7%.

Zborul trans-Pacific a fost efectuat de către un aparat de zbor Boeing Dreamliner 787-9. Utilizarea exclusivă a bio-combustibilului obținut din semințe de muștar ar putea conduce la reducerea cu până la 80% a emisiilor de carbon, comparativ cu combustibilul tradițional, folosit pentru alimentarea motoarelor aeronavelor

Semințele muștarului ce aparține sortimentului Brassica carinata oferă atât ulei care poate fi utilizat ca bio-combustibil, cât și un nutreț foarte bogat în proteine, pentru animalele din ferme, având, în plus, proprietatea de a îmbunătăți calitatea solului în care este cultivat. După 2-3 ani în care pe un teren au fost cultivate cereale, poate fi plantat acest tip de muștar, pentru prevenirea degradării solului prin monocultură.

Un singur hectar de teren produce suficiente semințe de muștar pentru obținerea a 2000 de litri de ulei. Din acesta se produce bio-combustibil pentru mașini agricole sau, după o procesare suplimentară, un combustibil utilizabil pentru alimentarea motoarelor aeronavelor. Din această cantitate se pot obține 400 de litri de combustibil pentru avioane sau 1400 de litri, pentru tractoare. Spre deosebire de combustibilii clasici, bio-combustibilii constituie o sursă de energie regenerabilă și sunt mai puțin poluanți.

mustar

avion

Surse: http://www.theguardian.com, inhabitat.com

Autor: Tomi Tohaneanu

Acest articol a fost publicat în STIINTA-TEHNOLOGIE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.