CE ROL I SE PREGATESTE? BEZNA MINTII: CASA REGALA – INSTITUTIE A STATULUI REPUBLICAN


13450184-1083227201756026-7557961911279191106-n-465x390

Misterul din jurul Casei Regale din România se întețește după o declarație năucitoare făcută ieri de al treilea om în stat, Liviu Dragnea. El anunță o schimbare majoră de viziune asupra Casei Regale în raport cu intențiile din ultima perioadă, una care ar putea bulversa complet înțelegerea ideii de republică; răstimp, membrii Familiei Regale derulează, la rîndul lor, acțiuni stranii, care ridică un mare semn de întrebare: cine și ce urmărește cu această – totuși – relicvă istorică?

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat, ieri, referitor la amânarea proiectului de lege privind Statutul Casei Regale, că această amânare ţine de faptul că se poartă discuţii privind înfiinţarea prin lege a unei instituţii numită Casa Regală.

”Se poartă discuţii care vor fi finalizate în aceste zile cu reprezentanţii Casei Regale pentru a se găsi care este forma în primul rând constituţională şi în al doilea rând firească în care poate fi adoptată această lege. Nu e vorba de legea în sine, e vorba de: dacă sau nu se înfiinţează prin lege o instituţie care să fie numită Casa Regală”, a subliniat Dragnea, conform Mediafax.

Anunțul e spectaculos – deși foarte puțin comentat de media – pentru că aduce o mare schimbare față de cele două proiecte de legi introduse în parlament în ultimii doi ani pe această temă.
Atît proiectul guvernului Cioloș cît și cel al tandemului Dragnea -Tăriceanu prevăd acordarea către Casa Regală a statutului de ONG, adică de persoană juridică de utilitate publică.

Ce înseamnă ”de utilitate publică”?

Conform legislației actuale, înseamnă recunoașterea de către autorități a faptului că anumite organizații se disting de celelalte prin gama de interese pe care le promovează și de servicii pe care le prestează pentru comunitate; de aici disponibilitatea autorităților de a acorda acestor organizații anumite facilități, stabilite prin lege, de care se pot bucura doar organizațiile de utilitate publică, în chip preferențial.

Chiar și în această formă s-au iscat scandaluri uriașe, pentru că numeroși observatori de bun simț au semnalat incompatibilitatea crasă dintre o instituție cu valoare istorică și de simbol, precum Casa Regală, și statutul de ONG abonat la bani publici.

Numai că guvernanții ne înștiințează acum, prin gura autorizată a lui Dragnea, că se vrea mult mai mult: transformarea Casei Regale în instituție a statului.

Ori, cu instituțiile statului, sau instituțiile publice, cum sunt denumite, situația se complică.

Potrivit legii finanțelor publice 500/2002, ”instituții publice” e o denumire generică ce include Parlamentul, Administrația Prezidențială, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administrației publice, alte autorități publice, instituțiile publice autonome, precum și instituțiile din subordinea acestora, indiferent de modul de finanțare.

Cum ar putea ajunge Casa Regală pe aceeași listă cu banca națională, cu prefecturile și primăriile, cu parlamentul, guvernul și președinția, cu tribunalele și inspectoratele de poliție, cu consiliile locale și județene șamd e o enigmă pe care numai PSD-ALDE ar putea-o lămuri.

Dar mai presus de întrebarea ”cum?” se ridică întrebarea ”de ce?”.
Cui i-ar folosi asta?

Și cum s-ar explica amestecul unei instituții pur monarhice cu cele republicane?

În orice caz, se pare că Familia Regală se pregătește deja pentru rolul cel nou.

De la începutul acestui an, deși în doliu mare, după fostul suveran, Margareta și Duda fac de zor, ”vizite regale”, cum sunt numite pe siteul oficial, la tot felul de instituții ale statului, precum Banca Națională, Televiziunea Română, Jandarmeria, Agerpres, Primăria Capitalei, Radioul public, Brigada militară ”Mihai Viteazul”, sau chiar organizează ”Seara Palatului Elisabeta dedicată Televiziunii Române”. (Mai aflăm că, zilele trecute, Casa Regală ”şi-a dat acordul” ca Iaşiul să poarte titlul de „Oraş Regal”, ca şi Curtea de Argeş).

Parcă de la asemenea organism te-ai aștepta la vizite prin spitale ori orfelinate, necum la BNR sau Agerpres.

Una peste alta, pentru ce rol e pregătit cuplul Duda-Margareta? (Bogdan Tiberiu Iacob)

http://inpolitics.ro

Acest articol a fost publicat în MONARHIE (de azi). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la CE ROL I SE PREGATESTE? BEZNA MINTII: CASA REGALA – INSTITUTIE A STATULUI REPUBLICAN

 1. Florin zice:

  Sa ne pregatim ca de pe aceeasi parte cu basescu sa ne pricopsim cu o duda si-o margareta,cu
  tot ridicolu. Cat despre dragnea incep sa cred ca este un mare bou .Oare cine il indruma cu casa
  regala . Cui face favoruri ,cate fonduri de la stat or sa plece la casa regala si apoi cum se vor imparti si cine va beneficia de banuti,caci nu pot sa cred ca vor ramane numai in folosinta dudei
  si margaretei, din casa cea de cacao ,plina de sugaci. Si stai sa vezi ,dupa ce duda si cu margareta
  pleaca in subsol ,vor navali la mostenirea casei ,mostenitorii fostului rege ,de nu mai scapam de
  capusele astea in veci. Sila si dezgust i-mi provoaca asemenea oameni.

  Apreciază

 2. Elena Cristea zice:

  Suntem chiar asa de usor de manipulat noi Romanii.Avem oameni care au muncit o viata intreaga si sunt in pragul saraciei,mai trebuie sa-i intretinem si pe acesti puturosi, si nu ori cum.Ce merite au ei, ce au facut pentru tara, unde au fost pana acum?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.