A fost reconstituit chipul unui „britanic” de acum 10.000 de ani. O trăsătură reconstituită pe baza ADN–ului i-a uluit pe cercetători! Cum arăta omul din vechime?


În anul 1903 au fost descoperit, în Marea Britanie, un schelet uman, care după cum s-a dovedit ulterior, are o vechime de aproximativ 10.000 de ani. Acesta a fost descoperit într-o peșteră din Cheile Cheddar, Somerset. Chipul Omului din Cheddar a mai fost reconstruit, în trecut, însă de astă dată pentru reconstituirea chipului său au fost utilizate și date furnizate de către genetică. Au fost preluate mostre de țesut osos de la nivelul craniului, spre a fi examinat ADN-ul străvechiului locuitor al arhipelagului britanic. Rezultatul? Pur și simplu uimitor!

Cu toate că Omul din Cheddar avea ochii albaștri, tenul său era de culoare închisă sau chiar neagră, cu un grad de probabilitate crescut (de 76%). S-a mai constatat că 1 din 10 britanici actuali prezintă similitudini importante, la nivelul ADN-ului, cu Omul din Cheddar, ce a trăit cu zece milenii în urmă

Cheile Cheddar

?????????????????????????????????????????????

Prezentarea chipului reconstituit al „britanicului” de acum 10 milenii a avut loc de curând. În opinia cercetătorilor, reconstituirea oferă indicii asupra modului în care arătau locuitorii insulelor britanice în acea perioadă. Totuși, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că de atunci și până acum au avut loc importante deplasări de populație, pe teritoriul european.

A fost avansată ipoteza că modificarea pigmentului și, în consecință, apariția „omului alb” ar fi survenit mult mai târziu decât se credea anterior și că, în jurul anului 8000 î.e.n., populația Europei era mai puțin omogenă decât astăzi.

Dacă, într-adevăr, Omul din Cheddar avea tenul închis la culoare, faptul că ochii săi erau albaștri indică un început de tranziție către aspectul specific european, cu un ten mult mai deschis la culoare. Strămoșii omului modern provin din Africa, însă modificarea culorii tegumentelor a survenit, foarte probabil, datorită condițiilor diferite existente în Europa. În anterioara reconstituire, efectuată în absența datelor furnizate de către studiul ADN-ului, Omul din Cheddar era reprezentat cu un ten deschis la culoare.

schelet

În jurul anului 8000 î.e.n., teritoriul care actualmente aparține Marii Britanii avea un aspect ce se deosebea substanțial de cel actual și era foarte slab populat. O Eră Glaciară luase sfârșit iar teritoriul începea să fie acoperit de către vegetație, fiind cutreierat de imense cirezi de zimbri. Bogatele resurse de hrană au atras, acolo, triburile de vânători-culegători. Strămoșii acestora plecaseră din Africa (cu zeci de mii de ani în urmă), străbătând ulterior Orientul Mijlociu, Asia Mică și ajungând în Peninsula Balcanică, de unde unii au pornit către nord.

Osemintele Omului din Cheddar arată că acesta a pierit de o moarte violentă, la o vârstă de circa 20 de ani și că avusese o dietă destul de bogată în nutrienți. Examinarea osemintelor arată că trebuie să fi avut o forță musculară deosebită, cu mult peste cea a unui bărbat obișnuit din ziua de azi.

figura
Se pare că pielea europenilor și-a modificat culoarea treptat, pe durata multor generații, ca o adaptare la un mediu caracterizat de o radiație solară mai slabă decât în însorita Africă. Cu toate că în Europa radiația solară era mai puțin intensă, nevoile de vitamina D (ce se formează la nivelul țesutului cutanat, sub acțiunea ultravioletelor) ale oamenilor erau tot aceleași. Modificarea culorii pielii (tenul deschis la culoare) ar înlesni sintetizarea cutanată a acestei importante substanțe, opinează unii specialiști.

E posibil ca trăsăturile specifice majorității europenilor moderni, precum culoarea deschisă a pielii și capacitatea de a digera mai lesne laptele mamiferelor rumegătoare (ce s-a ivit în cadrul primelor populații pastorale) să fi apărut relativ recent, în Europa Centrală și de Sud.

migratie

primitiv

Surse: www.bbc.com, http://www.nytimes.com, http://www.dailymail.co.uk, http://www.lemonde.fr

Autor: Tomi Tohaneanu

http://www.cunoastelumea.ro

Acest articol a fost publicat în ISTORIE UNIVERSALA(descoperiri). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.