Un singur zâmbet natural poate stimula creierul uman precum 2.000 de ciocolate


Una dintre cele mai bune terapii, care în plus nu ne costă nimic, este aceea a zâmbetului. Ziua mondială a zâmbetului (World Smile Day) este aniversată în fiecare an în prima zi de vineri a lunii octombrie, iar anul acesta va fi pe 5 octombrie.

În 1963, artistul american Harvey Ball a creat imaginea „faţa zâmbitoare” (smiley face), reprezentând un buton galben cu două puncte şi o paranteză „închisă”, pe care, în prezent, oamenii de peste tot din lume o folosesc cu scopul de a-şi ilustra emoţiile pozitive. Harvey Ball a realizat această imagine pornind de la premisa că toţi oamenii ar trebui să acorde cel puţin o zi dintr-un an pentru a zâmbi, a face gesturi frumoase şi a-i face pe alţii să zâmbească, potrivit http://www.worldsmileday.com.

Un copil zâmbeşte de cel puţin 400 de ori pe zi, în timp ce un adult doar de 20 de ori, şi aceasta în zilele bune, când nu lasă stresul cotidian să-i ucidă orice fărâmă de bună dispoziţie.

Medicii, în schimb, ne asigură că puterea zâmbetului este mai mare decât ne-am putea închipui şi ne îndeamnă să zâmbim chiar şi atunci când nu simţim să facem asta.

Un singur zâmbet poate genera acelaşi nivel de stimulare cerebrală precum 2.000 de tablete de ciocolată şi induce aceeaşi satisfacţie ca atunci când primeşti cadou 20.000 de euro. În plus, zâmbetul are efecte benefice şi asupra sănătăţii: reduce nivelul hormonilor care induc stresul, precum cortizolul, adrenalina şi dopamina, şi creşte nivelul hormonilor care ne fac să ne simțim bine, precum endorfinele, reducând totodată presiunea sangvină.

Zâmbetul sau surâsul este din punct de vedere fiziologic o expresie facială formată prin acțiunea a 17 muşchi de la extremităţile gurii, dar şi din apropierea ochilor. Zâmbetul nu doar schimbă expresia feţei, ci şi stimulează creierul să producă endorfine, care reduc durerea fizică şi emoţională şi dau o senzaţie de bună-dispoziţie.

Zâmbetul este molipsitor, iar acest fapt se observă cel mai bine atunci când suntem în prezenţa unui copil.

Zâmbetul are şi o putere magică: te ajută să treci mai uşor peste orice situaţie. Când zâmbeşti, treci mai uşor peste situaţiile jenante. Eşti iertat mai uşor atunci când zâmbeşti, inspiri mai multă încredere. Iar atunci când ai o durere, zâmbeşte! Organismul va primi impulsul de a se simţi mai bine.

Aşa că, după cum vedem, zâmbetul are doar beneficii. Să urmărim să îl folosim zilnic, să fim mai optimişti şi mai încrezători în tot ceea ce este benefic, indiferent de încercările vieţii.

http://www.yogaesoteric.net/

Acest articol a fost publicat în VIATA INTERIOARA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.