Mihai Fifor: „Vom putea să reluăm producția de vaccin la Cantacuzino, în parteneriat cu o companie farmaceutică de calibru, de talie europeană”


E clar…ori cele straine ori astea, sunt aceleasi…

Institutul Cantacuzino, aflat acum în subordinea Ministerului Apărării Naționale (MapN), ar putea produce din nou vaccinuri în viitorul apropiat, anunță Mihai Fifor.
Invitat la emisiunea „Serviciul de noapte” de la Radio România Actualități ministrul a declarat că marea speranță pentru producătorul de vaccinuri constă în parteneriatele pe care producătorul de vaccinuri le va încheia atât cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, cât și cu „o companie farmaceutică de calibru, de talie europeană, care să ne ajute să reluăm producția de vaccin”, informează Psnews.ro.
„Dincolo de prioritate și de a repune în drepturile sale institutul, pentru mine personal e o provocare. Să știți că nu e puțin lucru să încerci să revigorezi un institut de talia Institutului Cantacuzino. A fost o vreme când în Europa erau două, trei institute celebre. Era Pasteur, era Cantacuzino. Gândiți-vă că aici s-a făcut cercetare, se face cercetare de cea mai înaltă clasă. Gândiți-vă că aici s-a făcut învățământ specific de cea mai bună calitate! Institutul Cantacuzino a lansat pe piață mărci celebre. Am să aduc aminte poate doar de banalul Polidin, pe care îl știm cu toții…
Cert este că anii aceștia în care nu s-a investit mare lucru în Institutul Cantacuzino, ani în care specialiștii de marcă ai Institutului au plecat, din păcate, au lăsat în urmă o instituție care trebuie total recalibrată.
Astăzi (n.r. – 12 februarie a.c.) s-a întors din misiune generalul (n.r. – Ionel Paul) Oprea, directorul Direcției Medicale a Ministerului Apărării Naționale. A fost toată săptămâna trecută plecat în Franța, s-a întâlnit cu colegii de la Institutul Pasteur, s-a întâlnit cu cei de la câteva companii medicale mari, s-a întâlnit la Orleans cu cei de la departamentul acesta farmaceutic al armatei franceze, și împreună am încercat să vedem cum facem să recalibrăm activitatea Institutului Cantacuzino. Veștile sunt bune: vom putea, în parteneriat (pentru că vom încerca să aplicăm aceeași metodă pe care o aplicăm și în cazul înzestrării cu echipamente militare și la Cantacuzino), în sensul de a atrage pentru producție o companie farmaceutică de calibru, de talie europeană, care să ne ajute să reluăm producția de vaccin, dar, pe de altă parte, să ne construim facilitatea noastră, de care am și vorbit, de altfel, în care să producem în continuare mediile de cultură, în care să producem serurile.
Dorim ca la Cantacuzino să avem laboratorul național de referință, pentru a putea să ne raportăm la ceva cu adevărat serios atunci când facem omologarea unui laborator de analize din orice spital din această țară. Suntem în linie dreaptă, și aici încadrăm, avem o schemă aprobată de 1000 și ceva de posturi, prin hotărârea de guvern. Nu știu dacă vom încadra din capul locului atât de multă lume, pentru că găsești foarte greu, totuși, specialiștii. Dar vom încadra, pentru că trebuie să încadrăm. Și totodată, începem, în parteneriat cu Universitatea «Carol Davila», să pregătim în continuare pentru aceste specialități atât de necesare în Institutul Cantacuzino. Eu zic că veștile sunt bune și proiecția este una cât se poate de bună. Sunt bani, este voință și avem o gândire foarte bună pentru dezvoltarea institutului în perioada imediat următoare”, a afirmat Mihai Fifor.
Într-o conferință de presă organizată la începutul acestui an, Fifor, anunțase  că Institutul Cantacuzino va relua producția de vaccinuri, dar „cea mai optimistă variantă pentru repunerea pe piață a vaccinului antigripal este la un an jumate, doi ani”.
Acest articol a fost publicat în VACCIN(sistem). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.