Premierul polonez, atac la „blatiștii” din NATO


Premierul polonez Mateusz Morawiecki a criticat implicit state europene precum Germania pentru nivelul cheltuielilor de apărare, apreciind că aceste țări se comportă precum niște ‘blatiști’ în NATO, profitând de umbrela protectoare comună, transmite AFP, citată de Agerpres.
„Cine pune în pericol coeziunea (NATO)? Cel care spune că fiecare trebuie să cheltuiască 2% pentru apărare, ca să existe o solidaritate (între state)? Sau ‘blatistul’ care cheltuiește doar 1%, dar trăiește sub un scut protector?” comun, a întrebat retoric premierul Mateusz Morawiecki într-un interviu publicat joi de cotidianul german Die Welt.
Președintele american Donald Trump a criticat de mai multe ori statele NATO, în special Germania, care nu respectă deocamdată angajamentul asumat în cadrul Alianței de a aloca 2% din PIB cheltuielilor de apărare.
Bugetul de apărare al Germaniei depășește cu puțin 1% din PIB, în timp ce Polonia a atins deja ținta de 2%.
„Blatistul pune în pericol unitatea Occidentului”, a continuat Morawiecki, în ajunul întâlnirii cu cancelarul Angela Merkel, programată vineri la Berlin.
El a reproșat, per ansamblu, Europei că „a tratat până acum cu ușurință apărarea și a trăit sub umbrela (oferită de) ‘pax americana”’.
Pe de altă parte, Mateusz Morawiecki și-a reafirmat opoziția față de proiectul gazoductului Nordstream 2, puternic susținut de Berlin, și care ar urma să transporte gaz rusesc spre Germania prin Marea Baltică.
„Astăzi, Ucraina este relativ sigură pentru că ea controlează un culoar de aprovizionare cu gaz natural rusesc spre Europa centrală’”, a subliniat șeful guvernului polonez.
Dacă Nordstream 2 va fi construit, iar trecerea gazelor prin Ucraina va fi tăiată, Rusia ar putea provoca „o escaladare a conflictului cu Ucraina așa cum și-o dorește, atacând ansamblul Ucrainei’”, a explicat Morawiecki.
Acest articol a fost publicat în ARMATA(NATO). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.