Magnifica diademă princiară geto-dacică de aur de la Bunești – Averești


Bunești-Averești este o comună  moldavă din partea de nord a județului Vaslui, la 17 km distanță de Huși și la 65 km distanță de municipiul Vaslui. Dovadă a vechimii locuirii acestor meleaguri stă cetatea geto-dacică de la Bunești-Averești, aflată la punctul numit „Dealul Bobului”, situată la sud-est de satul Bunești și la o depărtare de circa un km de acesta. Așezarea este de tip davă și a fost fortificată cu un val de pământ și un șanț în față, datată fiind în perioada sec. IV-II î. Hr. Au fost descoperite aici numeroase locuințe, precum și gropi menajere. În acestea, s-a descoperit un foarte bogat inventar constând în ceramică, unelte din fier, arme și obiecte de podoabă, două tezaure, precum și o diademă princiară din aur. Suprafața ei este de cca. 10-12 ha. Săpăturile arheologice sistematice au început în anul 1973, dar existența ei a fost cunoscută cu un deceniu înainte, prin descoperirea de fragmente ceramice dacice și a unei monede de argint de tip Huși – Vovriești.

În urma semnalării existenței acestei vetre de locuire strămoșească au fost chemați muzeografi vasluieni, profesori de la Institutul de Istorie și Arheologie „A.D. Xenopol” din Iași, specialiști de la Ministerul Culturii, care au hotărât înființarea unui șantier arheologic. Potrivit Legii patrimoniului din anul 1974, șantierul arheologic a fost transformat în monument național, clasificat în Categoria A: „…de valoare națională excepțională, reprezentativ pe plan universal pentru civilizația României”. De fapt, este singurul șantier arheologic de acest gen din județul Vaslui și printre puținele din Moldova

Principala descoperire făcută aici este reprezentată de magnifica diademă princiară geto-dacică de aur, unică în zona de sud-est a Europei, în greutate de 765 de grame. Ea a fost descoperită în anul 1978, în contextul săpăturilor arheologice de la cetatea geto-dacică situată la sud-est de comuna Buneşti-Avereşti, depusă izolat, într-o groapă, în zona nordică a cetăţii. Pe butonii afrontați ai acesteia apar flori, iar la capete diadema este împodobită cu feline ce țin în gură un cerc.

diadema-de-la-bunesti

În cetatea și așezarea geto-dacă de la Bunești – Averești, din 1978 și până în 1992, au fost descoperite peste 1.000 de obiecte din aur, argint, bronz etc, datate în perioada secolelor IV – II î.Hr.. Multe dintre aceste obiecte se află acum expuse la Muzeul Național de Istorie a Românieidin București, dar și la muzeele din Iași și Vaslui. Din 1992, datorită lipsei finanțărilor, săpăturile arheologice au fost restrânse, iar din 1996 au fost stopate total. Astăzi, cetatea de la Bunești – Averești este ascunsă de natură, iar vegetația crește în voie peste valoroasele urme ale trecutului.

Diadema princiară geto-dacică de aur descoperită aici își aruncă sclipirile misterioase, spre amintirea unor vremuri în care statul geto-dacic avea putere și reprezentare. Acum suntem într-o tranziție perpetuă spre globalizare, spre un vid istoric nemaiîntâlnit, pentru că „Un stat fără cultură și istorie proprie nu poate exista”.

Conf. univ. dr. George V Grigore

Vizionează filmul documentar COMORI ȘI LOCURI ENIGMATICE DIN ROMÂNIA:

http://www.cunoastelumea.ro

Acest articol a fost publicat în URMASII DACILOR(tezaure). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.