Putem considera China ca fiind “Mecca” economică mondială spre care trebuie sa se deplaseze românii în dorința lor de a reface economia țării?


Aud din ce în ce mai mult în Romania, voci care promovează ideea că singura soluție la îndemână pentru refacerea țării este o relație cit mai apropiată de China. Chiar asa sa fie, sa ne apropiem de China in timp ce noi insine sintem din ce in ce mai dezbinati si fara nici un plan si strategie economica, sociala si politica?

Pe de alta parte, vad o repulsie a oamenilor fata de produsele chinezești, care au inundat piațele mondiale, numindu-le „chinezisme”, unii chiar încercând sa le evite, dar fiind împinși înapoi la raft de sărăcia capitalistă care ii îndrumă sa meargă la acel raft cu „chinezisme” pentru a putea face fata unei structuri de consum existențiale pe familie sau individuale. 
Aud zilnic de posibilitatea contractării unor împrumuturi de bani de pe piața financiara chineză de catre toate tarile, inclusive America, și ma gândesc la diferențele de mentalitate asupra investiției in sine, dintre romani și chinezi. 
Ma gândesc la infantilismul liderilor români in modul cum privesc aceasta relatie sip e care o imun populatiei, care după ce au acceptat tacit, chiar votând sub impulsul minciunilor care le-au fost aruncate cu nonșalanță în față, în multe cazuri, acum doresc refacerea a ceea ce s-a distrus sub ochii lor, prin investiții și bani chinezești? 

Este posibil sa existe o familie în care toată lumea se uita la televizor și savurează reclame frumos expuse și începe sa cheltuie iresponsabil fără sa își pună problema zilei de mâine, indemnati de o societate care se doreste capitalista de consum, în final ajungând după 28 de ani la o stare economică precară, după care găsește ca normal sa se uite a vecinul si sa gândească ca ar putea împrumută de la el, în ideea ca se va reface? Îmi vine greu sa cred acest lucru.

Chinezii investesc extrem de agresiv pe tot globul și dacă privim ce se intimpla cu evoluția economică a investițiilor lor, putem vedea diferențe enorme intre tarile unde investesc. La fel atitudinea lor legata de investiții și munca celor în care au investit.

Românilor încă nu li se explică acest lucru și o serie întreaga de grupări politice, mai mici sau mai mari, de toate culorile acceptate in Romania, militează pentru a merge la „Mecca” chinezeasca în ideea singurei soluții. 

Romanilor nu li se explică de unde vine diferența dintre anumite tari, care au plecat de la nivele economice diferite și totuși, au ajuns în acest moment în poziții greu de anticipat cu ani în urma. Rusia a plecat în 1991 de la o situație mai mult decât favorabilă ethnic pe ansamblu, cu oameni pregătiți, cu o economie utilată mult mai bine, cu o infrastructura mult mai buna decât a Chinei, cu o imagine a ceea ce putea realiza țara din punct de vedere tehnic cu mult mai buna și asa mai departe. 

Exista și alte exemple pe care le pot oferii și care la sfârșitul anilor 80 și începutul anilor 90 se detașau economic major de China. Situația s-a întors. China a devenit “fabrica mondială” in timp ce vestul a  renuntat la productie aratind economii artificiale care nu ar fi putut sa intre in competitie cu China, iar aceste tari au de devenit dependente de China sau cu mâna întinsă la China. De ce?

Pentru ca nu au definit conceptul de economie, care are în centrul lui PRODUCTIVITATEA. Aici este problema cruciala. Chinezii au dominat și domină economia globala prin productivitate. Crede cineva ca acești chinezi vor împrumuta pe scara larga(nu discut de halele en gros sau investiții în terenuri agricole în mod speculativ sau altele), fără a vedea o perspectiva favorabila a productivității? Poate sa creadă, dar asa ceva nu se va întâmpla niciodata. Setea de creștere a productivității da valoare economiei și atrage investițiile. 

Cum poate fi crescuta productivitatea? Prin mai multe modalități, dar toate acestea trebuiesc obligatoriu sa aibă în vedere capacitatea poporului de a le pune în scenă. Investițiile chineze în Asia de Sud Est se bazează pe o creștere a productivității datorate muncii în regim de sclavie, cit mai multe ore, a lucrătorilor deja obișnuiți cu acest stil de munca și care sint plătiți ceva mai bine decit ceilalti care lucreaza pe investitii autohtone, ca sa își continue obiceiul și sa înțeleagă ca numai în acest fel vor putea avea un loc de muncă. Investițiile chineze pot dovedi productivitate ridicata, dacă se fac în zone fără standarde de mediu stricte, pentru care trebuiesc plătite sume enorme și asa mai departe. La fel, ele pot fi favorabile in economii echilibrate si greu de crezut ca in cele care arata ca economia romaneasca acum, total dezechilibrata de un grup de “mosieri” capitalisti. Economia Romaniei este artificiala, iar chinezilor le este greu sa creada in succesul investitiei lor, in conditiile in care un apartament poate fi acoperit in valoare, prin munca, din banii ramasi dupa cheltuielile existentiale deduse, in sute de ani. Chinezii nu pot investii in economii artificiale, chiar daca multi spun ca ei sint interesati de consum si bani, din moment ce in acele tari hrana bazala necesara familiilor se procura foarte greu si se fac improvizatii existentiale pentru a exista. Chinezii au un calcul al amortizarii investitiilor, extreme de complex si cu un timp bine determinat. 

Ce poate oferii România la vedere? Mai nimic, în acest moment, cu aceasta clasa politică mincinoasa și perversă care se preface a fi de stinga dar in realitate este legata de toate grupurile de interese ale unei drepte cameleonice care isi poate schimba culoarea functie de interesele acestor grupuri capitaliste, o clasa politica trădătoare de țară și ancorata unui sistem crony capitalist în detrimentul omului de rand. În primul rând, romanii trebuie sa înțeleagă faptul ca numai o stângă puternică poate pune pe masă problemele care confruntă societatea noastră, poate scoate în evidenta carentele și dezastrul „confecționat” meticulos de slugile “imperiilor” capitaliste in colaps.

Nici o problema nu poate fi rezolvata până in momentul în care nu este pusa pe masă și dezbătută, în vederea găsirii soluțiilor. Dar clasa politica cameleonica capitalista din Romania nu are cum sa fie interesata sa pun ape masa problemele pe care chiar ea le-a creat in avantajul mizeriilor care au mintit poporul si au trasformat alegerile asa zis democratice din sloganul “un om – un vot”, in “un euro – un vot”, in acets fel democratia murind din fasa…la comanda lor.

China poate fi o soluție, dar cadrul in care ea poate reprezenta o soluție, trebuie sa îl creăm noi, romanii. Mai mult, romanii trebuie sa înțeleagă faptul ca nu cine intra în joc câștiga automat, ci acela care crează jocul și acolo sta inteligenta pe care trebuie sa o dovedim mișcându-ne și nu așteptând în fata televizorului care ne infectează cu știrile capitaliste mizerabile de natură să ne ducă la faza de legume. Stânga poate și trebuie sa dovedească inteligentă, sa arate, sa atragă tineri, sa atragă atenția prin soluții graduale si intr-un sistem al prioritatilor si sa facă în asa fel încât contactul cu China sa nu fie intre Beijing și niște milogi cu mina intinsa și sa aibă în vedere respectul reciproc unul fata de celelalt, sa aibă în vedere existenta mai multor variante în afara Chinei și această China sa își dorească sa participe pozitiv la circuitul economic românesc.

Subiect complex pentru care am sa revin cu detalii…..

 Adrian Cosereanu
Acest articol a fost publicat în ECONOMIE ROMANEASCA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.