Ashgabat, orașul de marmură albă. Peste 4,5 milioane de metri cubi de marmură îmbracă capitala Turkmenistanului (Galerie foto)


Ashgabat este capitala Turkmenistanului și cel mai mare oraș al țării. Așezarea este relativ tânără, dezvoltându-se dintr-un sat cu același nume, înființat de ruși în 1881. Situat într-o zonă seismică, Ashgabat a fost parțial distrus de un cutremur în 1948, seism în urma căruia aproximativ două treimi din populația orașului a murit.

După dizolvarea Uniunii Sovietice în 1991, orașul a înregistrat o dezvoltare rapidă și un impresionant re-styling arhitectural. Astăzi există bulevarde largi, parcuri verzi, turnuri rezidențiale, clădiri guvernamentale magnifice, moschei și muzee. Cea mai remarcabilă caracteristică a orașului Ashgabat este marmura. Sute de clădiri guvernamentale și blocuri de locuințe sunt îmbrăcate în marmură importată din Italia

În 2013, Ashgabat a intrat în Guinness World Records pentru cea mai mare concentrație de clădiri din marmură albă din lume. Într-o zonă care măsoară doar 22 km pătrați, există 543 de clădiri noi, placate cu 4,5 milioane de metri cubi de marmură albă. Dacă marmura era așezată plat, în conformitate cu Guiness, ar fi un metru pătrat de marmură pentru fiecare 4,87 metri pătrați de pământ. Cei de la The Guardian notează faptul că dincolo de opulența pe care autoritățile o afișează prin aceste construcții, orașul este plin de sărăcie, iar sistemul educațional al țării este unul foarte slab.

ashgabat-1[2]ashgabat-3[6]ashgabat-5[5]ashgabat-6[5]ashgabat-2[6]ashgabat-9[2]ashgabat-14[2]ashgabat-4[2]ashgabat-8[5]ashgabat-13[2]ashgabat-11[6]ashgabat-12[2]

sursa: http://www.amusingplanet.com/2014/03/ashgabat-city-of-white-marbles.html

traucere și adaptare: Radu Ungureanu

Acest articol a fost publicat în FRUMUSETI DIN LUME. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.