Ce pățește o femeie din Iran prinsă pe stradă fără văl


Videoclipul a fost încărcat pe YouTube pe 19 aprilie și a devenit deja viral, declanșând un val de proteste. În imagini apare o tânără, surprinsă pe o stradă din Teheran de poliția moralității, fără hijab, voalul obligatoriu în regimul islamic al ayatollahilor iranieni. Deși tânăra are pe cap o eșarfă roșie, polițiștii moralității au considerat că nu e suficientă și contravine moralei islamice.
Agenții moralității, bărbații înarmați și femei îmbrăcate în vestitul chador (veșmântul de culoare neagră care acoperă aproape în totalitate corpul, lăsând la vedere doar o parte din față și ochii), o împing, o bruschează și o lovesc, de câteva ori, până o trântesc la pământ pe tânăra fără jihab, ale cărei țipete pot fi auzite.
Filmul a fost difuzat de Masih Alinejad, o activistă iraniană care luptă împotriva obligației purtării voalului din Iran și este colaborator al Radio Europa Liberă, scrie Daily Mail.
Protestele din întreaga capitală declanșate de aceste imagini au determinat poliția moralității să-și ceară scuze pentru actul de violență, iar Ministerul de Interne a decis să deschidă o investigație oficială. Cel puțin la nivel declarativ.
În Iran, poliția moralității (komiteh) are ca misiune, în special în timpul verii, respectarea moralității pe străzi. De cele mai multe ori previne ca mamele să plimbe fetițe care nu au ținuta corespunzătoare. Nu li se permite fetelor să meargă lângă băieți, dacă nu sunt rude, sau să aibă ținute necorespunzătoare în aer liber, dar și în mașini, ca să nu mai vorbim de interdicția de se machia.
Pentru a evita problemele, unii tineri iranieni au inventat o aplicație, Gershad, care indică locul în care se află patrulele poliției moralității.
În vara lui 2016, în ciuda opoziției președintelui Hassan Rohani, mai liberal decât predecesorii săi, ayatollahii au decis să trimită pe stradă peste 7 000 de agenți sub acoperire, pe lângă patrulele normale.
Acest articol a fost publicat în RELIGIE(islam). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.