Religia si psihoza


” Este cunoscut faptul ca fanaticii religiosi se considera normali, iar ceilalti care nu au aceleasi credinte ca si ei, sunt nebuni sau chiar “satanici”.Nu este deloc surprinzator faptul ca cei care sufera de fanatism religios (psihoza religioasa sau schizofrenie religioasa), considera membrii celorlalte religii ca fiind nebuni. S-a observat ca oamenii devin mai religiosi atunci cand sunt bolnavi, fie fizic sau mental. In situatii de stres psihologic mare, religia este adesea folosita de individ pentru a face fata sau pentru a se adapta circumstantelor. Plang, cerand ajutor la Dumnezeu. Se roaga, fac diverse ritualuri religioase, sau cauta suport in randul membrilor unei comunitati religioase. In SUA, au existat multe cazuri de convertire la crestinism in urma atacului terorist din 11 septembrie.Paranoia religioasa este frica irationala de a fi atacat de un agent exterior, intr-un context religios. De exemplu, teama ca cineva iti va fura sufletul, teama ca demonii te-ar putea poseda, ca anumiti oameni dintr-un anume cult comploteaza impotriva ta, sau teama ca Dumnezeu sau Satan vor sa-ti faca rau. “Ingerul pazitor“ este un alt exemplu de egocentrism paranoic . In lumea psihiatriei aceasta tulburare este considerata a fi un simptom al paranoiei, insa in lumea religioasa, acest tip de paranoia este incurajata si este considerata “normala”..Freud a sugerat ca toate credintele religioase sunt delirante. ”
Bogdan Bunea Liviu

 

Religia, paranoia si psihoza

Religiozitatea poate lua multe forme, iar fenomenul si experienta religioasa ramane un subiect extrem de controversat.

Religia este un sistem de credinte bazate pe personalitati intangibile care sunt luate drept model, pe invataturile acestora si pe mituri. Avraam este doar unul din personajele biblice ce credea ca a vorbit cu Dumnezeu, si care prezenta toate simptomele schizofreniei.

In ultimii 20 de ani s-a pus mai multa atentie asupra studiului stiintific al religiei si legatura acesteia cu sanatatea mentala. Desi este departe de a se incheia, studiul a oferit multe dovezi ce ne-au ajutat sa gasim raspunsuri obiective la o parte din intrebari. Care este relatia intre religie, spiritualitate si psihoza? Sunt persoanele psihotice mai predispuse sa devina religioase? Poate religia duce la psihoza? Poate psihoza duce la religiozitate? Poate convertirea religioasa sa duca la psihoza? Cat de comune sunt iluziile religioase in randul psihoticilor? Acestea sunt doar cateva intrebari importante la care oamenii de stiinta le-au aflat raspunsul.

religia-si-psihozaIn SUA, numarul persoanelor religioase este extrem de mare, aproximativ 73% cred ca Dumnezeu exista, 19% sustin ca probabil exista, iar la polul opus, doar 3% sustin ca Dumnezeu nu exista.

Interesant este faptul ca persoanele tinere (intre 18 si 29 de ani) cred ca Dumnezeu exista sau ca probabil exista, iar numarul ateilor este mai mare printre persoanele cu educatie si venituri mai mari.

S-a observat ca oamenii devin mai religiosi atunci cand sunt bolnavi, fie fizic sau mental. In situatii de stres psihologic mare, religia este adesea folosita de individ pentru a face fata sau pentru a se adapta circumstantelor. Plang, cerand ajutor la Dumnezeu. Se roaga, fac diverse ritualuri religioase, sau cauta suport in randul membrilor unei comunitati religioase. In SUA, au existat multe cazuri de convertire la crestinism in urma atacului terorist din 11 septembrie.

In SUA s-au efectuat numeroase studii in care s-au examinat iluziile religioase ale pacientilor si legatura acestora cu shizofrenia sau tulburarea bipolara. In urma studiilor, 39% dintre pacientii bolnavi de schizofrenie aveau iluzii religioase (Cothran si Harvey, 1986). Intr-un alt studiu, 25% dintre pacientii cu schizofrenie si 15% dintre cei cu tulburari bipolare aveau iluzii religioase (Appelbaum, 1999). Numeroase astfel de studii au fost facute si un Europa, (Tateyama, 1998, Siddle 2002).

Pacientii care sufereau de iluzii religioase aveau halucinatii mai puternice, mai bizare si aveau o durata mai mare de internare si fiind necesare mai multe medicamente anti-psihotice decat la alti pacienti. Studiile efectuate in toata lumea au aratat ca printre persoanele bolnave de schizofrenie, iluziile religioase erau prezente la 7-11% dintre japonezi, 21-24% dintre europeni si 21-43% dintre americani.

Paranoia religioasa

Paranoia religioasa este frica irationala de a fi atacat de un agent exterior, intr-un context religios.De exemplu, teama ca cineva iti va fura sufletul, teama ca demonii te-ar putea poseda, ca anumiti oameni dintr-un anume cult comploteaza impotriva ta, sau teama ca Dumnezeu sau Satan vor sa-ti faca rau. “Ingerul pazitor“ este un alt exemplu de egocentrism paranoic.

Paranoia religioasa este comparata cu extremismul si intoleranta. In anumite cazuri, indivizii pot avea diverse iluzii si se pot crede trimisi ai lui Dumnezeu pe Pamant pentru a raspandi credinta si cuvantul mantuitorului.

Paranoia este un proces de gandire puternic afectat de anxietate sau frica, de multe ori pana la irationalitate si delir. Paranoia se datoreaza unei gandiri gresite, de interpretari eronate, fiind o boala psihica incadrata in clasa psihozelor.

Stressed Young WomanReligia si psihoza

Un episod psihotic poate fi in mod semnificativ afectat de catre starea sufleteasca. De exemplu, oamenii care traiesc un episod psihotic in contextul unei depresii pot incerca manii persecutorii sau de auto-invinovatire sau halucinatii, in timp ce oamenii care traiesc un episod psihotic in contextul unei manii isi pot forma grandomanii sau pot avea experiente de semnificatie adanca religioasa.

Psihoza poate implica credinte iluzorii sau paranoide. Karl Jaspers a clasificat iluziile psihotice in tipuri primare si secundare. Iluziile primare sunt definite ca aparand pe neasteptate si nefiind comprehensibile in termeni de procesare mentale normale, pe cand iluzille secundare pot fi intelese ca fiind influentate de catre fondul persoanei sau al situatiei curente – de exemplu, credinte religioase sau credinte superstitioase.

Psihoza religioasa produce multe simptome identice cu cele ale schizofrenicilor, iar aproximativ 20% din schizofrenicii internati in spitalele de psihiatrie sufera de o forma religioasa de schizofrenie.

Liderii religiosi precum Isus sau Mahomed, au suferit de astfel de simptome clasice de schizofrenie religioasa. Au auzit voci, aveau iluzii de grandoare, sociopatie, paranoia si halucinatii, crezand ca au puteri supranaturale.

Fanaticii religiosi au vazut un ideal in aceste modele si au incercat sa le urmeze. Misionarii din ziua de azi merg din usa in usa, sau mai nou, folosesc Internetul pentru a convinge alti oameni sa se converteasca la religia lor, speriindu-i cu focul iadului.

schizofreniePersoanele religioase traiesc cu iluzia ca sunt priviti 24 de ore din 24, insa entitatea nu observa doar  comportamentul lor, ci pot auzi si ceea ce gandesc, ca si cum aceasta s-ar afla inauntrul mintii lor. Persoanele religioase comunica cu zeitatile prin rugaciuni, iar unii dintre ei sustin ca zeul le raspunde. Desigur, nu pot fi acuzati ca sunt mincinosi, deoarece ei chiar cred cu tarie asta.

Chiar si un simplu gand erotic poate fi pedepsit de zeul sadic si gelos aruncandu-l pe pacatos in focul iadului unde va petrece o eternitate. Toata aceasta frica raspandita de evanghelisti, adesea asupra unor copii – care sunt foarte vulnerabili – poate avea repercursiuni dramatice.

In lumea psihiatriei aceasta tulburare este considerata a fi un simptom al paranoiei, insa in lumea religioasa, acest tip de paranoia este incurajata si este considerata “normala”.

Convertirea la o alta religie si pshihozele

S-a pus mare atentie asupra persoanelor care s-au convertit de la o religie la alta, sau care au trecut de la ateism la credinta. Durata conversiei este si ea importanta. Wiliams James (1902) a spus ca acele conversii in care trecerea la o anumita credinta s-a efectuat brusc, erau mai des intalnite in “sufletele bolnave” decat in “minti sanatoase”.  Wootton si Allen (1983) au spus ca viteza cu care se face o conversie religioasa are un impact puternic asupra sanatatii mentale. Consecintele pot fi diverse, in functie de cauzele care au dus la convertire.

Religia patologica vs. religia non-patologica

Cum poate un medic sa distinga o persoana religioasa de una care are simptome psihotice? Din pacate, nu este foarte usor. O iluzie este o credinta falsa care nu poate fi schimbata oricat de multe dovezi li s-ar aduce. Persoanele religioase pot sustine ca au auzit vocea lui Dumnezeu sau ca au avut o experienta religioasa, sau doar cred ca exista o entitate creatoare. Insa pot fi toti acestia incadrati in aceeasi categorie?

Pierre (2001) descria cateva metode prin care se poate distinge o persoana normala de una psihotica. Pentru ca acele credinte ale unei persoane religioase sa fie considerate patologice, trebuie sa aiba un impact asupra persoanei. Daca locul sau in societate nu este influentat negativ (nu este un pericol pentru cei din jur, nu are probleme cu locul de munca, nu are dificultati in a gandi limpede si nu are inclinatii spre suicid etc), atunci credinta religioasa nu este patologica.

Altii au adaugat pe lista si alte caracteristici distinctive (Lukoff, 1985), precum capacitatea slaba de a socializa sau pierderea legaturii cu realitatea. Oricum, starile psihotice si mistice sunt greu de distins si trebuie studiate pe perioade intelungate in timp. Cum putem spune ca o persoana care crede ca exista cineva, undeva sus, care ii vede fiecare miscare si stie ce gandeste, este sanatoasa, iar alta care vede alte entitati similare (precum un spiridus roz, sau orice alt zeu dintr-o alta religie), nu este sanatoasa?

Amagirea

Fanaticii religiosi sustin ca zeul lor (ex. Isus) avea puteri supranaturale precum vindecarea oamenilor care aveau lepra, ca putea face orbii sa vada, sau ca putea readuce la viata un mort. Bineinteles ca este doar o fantezie asemanatoare cu cea a unui copil care-si imagineaza ca e Superman sau Spiderman.

Ca o consecinta, sarlatanii crestini au reusit sa isi mareasca veniturile promitand ca pot vindeca bolnavii prin diverse tehnici miraculoase de vindecare. Precum si alti psihotici, acestia chiar cred in puterile lor si nu se considera sarlatani. Chiar zeul lor mort a promis astfel de puteri urmasilor lui. Intr-un mod similar, sunt incurajati si cei care practica exorcismul.

Nu este deloc surprinzator faptul ca cei care sufera de fanatism religios (psihoza religioasa sau schizofrenie religioasa), considera membrii celorlalte religii ca fiind nebuni. Este cunoscut faptul ca schizofrenicii religiosi se considera normali, iar ceilalti care nu au aceleasi credinte ca si ei, sunt nebuni sau chiar “satanici”.

avraamReligia: cultura sau psihoza?

In termeni clinici, este greu de tras o linie intre credinte religioase “normale” si iluzii religioase “patologice”. Freud a sugerat ca toate credintele religioase sunt delirante.Credintele religioase si psihozele pot fi patologice, insa credintele ies din sfera stiintifica. Putem cu usurinta sa le clasificam ca deliruri dintr-o perspectiva rationala, insa o credinta religioasa are caracteristicile sale, influentele sale culturale, si necesita un studiu amanuntit cand vine vorba de practica clinica.

Este posibil ca cele mai semnificante figuri religioase precum Avraam, Moise sau Isus, sa fi suferit de psihoza, care a contribuit si a oferit inspiratie pentru revelatiile lor. Iar ceea ce este si mai uimitor, este ca aceste psihoze au influentat civilizatiile intregii planete.

Bibliografie:

Koenig, HG Religion, spirituality and psychotic disordersRevista “Psiquiatria Clínica” 34, supl 1; 40-48, 2007.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17464638

http://en.wikipedia.org/wiki/Religious_paranoia

http://neuro.psychiatryonline.org/article.aspx?articleid=1476850

http://www.descopera.org

Acest articol a fost publicat în RELIGIE(psihologie). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Religia si psihoza

 1. Maria zice:

  😀😀Evident ca asa e! Dar, Liviu, noi doi ne-am mai intalnit pe fb. Prin astral nu, ca eu nu umblu prin astralul inferior si catacombe. In urma cu cativa ani, injurai pe fb crestinii. Nimeni nu are dreptul sa incalce liberul arbitru al altora. Si nici sa ameninte. Eu sunt spirit liber. Inteleg toate religiile si caile spirituale pe care le-am studiat. Dar las oamenii sa fie asa cum sunt ei. Nu-mi impun „religia” mea. Tu ce te crezi? Dac? Atunci de ce traiesti ca sclav intr-o tara ocupata si jefuita? Dacii erau curajosi si infruntau moartea zambind. Eu accept oamenii asa cum sunt si incerc sa-i invat cum se Ascensioneaza. Orice om, oricarei religii ar apartine, invatat, educat, iubit, intelege ca Ascensiunea e o spirala, dar omul si omenirea toata se invart in cerc. Pentru ca repetam aceleasi greseli, portalurile interdimensionale nu se deschid. Multi dintre voi sunteti spirite foarte batrane si repetati greselile facute in Atlantida, facand exces de puteri asa zis paranormale si terapii alternative. De aceea si sunteti rai si frustrati: nu va gasiti iesirea si degenerati. Va cresteti mintea, dar sufletul ramane infirm. Curatenia se incepe cu strafundurile tale, cu subconstientul. Acolo sunt umbrele, frustrarile, fricile, programele informationale vechi. Prin metodele folosite in grupurile de snobi ce se cred alesi, se fac curatari reiki, NLP, bazaconii new age…etc. E ca si cum iti speli doar hainele pe care le porti de ochii lumii, sosetele si lenjeria ramanand negre si imputite. De aceea noi, cei ce ne-am ars karma, va ocolim. Sunteti necuratati, ne agresati verbal si energetic si ne vampirizati. Toate entitatile egoiste sufera de lipsa de Lumina. Si-i vampirizeaza pe cei ce au. Sfarsesc prin a fi ocoliti si izolati. Universul ii percepe pe egoisti si trufasi ca pe niste celule canceroase. Si-i izoleaza treptat. Sfarsesc prin a se imbolnavi grav. Dacii stiau ca boala se instaleaza intai in suflet si apoi in corpul fizic. Boala, pierderile de orice fel, suferinta, purifica sufletul. Sufletul precede mintii si e foarte importanta eliminarea „implanturilor” numite in crestinism si islam pacate. Pacatele sunt greselile facute in raport cu tot Universul, asta incluzand si plantele si animalele. Crezandu-se buricul pamantului, omul rade si da cu toporul in tot, provocand suferinta celorlalte regnuri. Cand nu e Iubire, intra in actiune legile cauza-efect. Nu stiu cat e Haarp in schimbarile climatice si cat este mama natura ce trimite omului inapoi suferinta provocata plantelor si animalelor. In trufia voastra, mai faceti ceva grav: ingrosati reteaua informationala a planetei cu vorbarie goala. De aceea nu aveti mesaje directe cu entitatile din Lumina si trebuie sa faceti channeling cu mama omida, tutu omidoi, gaina Gina si alte bazaconii din astralul plin de zgura informationala si nazareli umane. Bine ca nu gandesc si boii. Cine stie ce ganduri ar „emana” in astral.😀

  Apreciază

  • Lupul Dacic zice:

   Nu stiu cine este nene asta de la care am preluat comentariul ( era la altcineva din lista mea), nu ma pronunt asupra lui.
   As avea ceva amendamente vis a vis de astral,cauza si efect,ascensiune,entitati de lumina.
   Am o veste proasta…toate sunt acelasi new age :)))
   Spiritualitatea e tot o forma de credinta dar fara apartenenta.
   Adevarata libertate in constiinta e in non dualitate.
   Entitatile alea de lumina sunt doar paraziti extraterestrii.
   Singurul tau aliat esti tu ( constiinta+suflet).
   Nene asta care a scris, a scris f bine. Religiile sunt matrix.

   Apreciază

 2. simona zice:

  Am citit ieri articolul de doua ori ,am si scris un comentariu ,dar pana la urma m-am gandit ca nu are rost sa ma incarc cu negativitatea acestui om .Nu apartin nici unei religii ,dar am credinta ca exista un Creator indistructibil, necreat si etern .Ca nu e om e sigur ,mintea noastra umana e prea putina pt a putea cuprinde asa ceva .Dar sa spui ca 6 miliarde de oameni sufera de boli psihice … Oamenii nu-s de vina ca aduc cu ei religii de mii de ani ,nu-s de vina ca atunci cand nici un om nu-i ajuta striga catre o divinitate ,daca am fii morali (inclusiv eu )asa cum ar trebui cei aflati in nevoi i-am juta fara sa asteptam plata, sau cei care au probleme medicale ar putea fii ajutati de catre tehnologia medicala care nu intra pe piata pt ca stim cu totii ca Zeul Ban face si desface totul in lumea noastra .Zilele trecute am aflat cu stupoare ca avem aparatura in Romania care iti arata tot sistemul sanguin , vene ,capilare aorte ,si daca ai cumva vreun cheag ,chiar si in formare ,dar ca sa poti ai parte de aceasta tehnologie costa 2000 de euro .Deci ma intreb daca acest om a fost vreodata bolnav cu adevarat si i s-a spus ca nu-i nimic de facut ,daca i-a murit vreun copil ,fratilor durerea e insuportabila si inclusiv cel mai mare ateu ridica capul spre cer si intreaba de ce .Ca noi uitam tot cand venim pe pamant ,stim ,ca mii de ani clerul oricarei religii a adoptat dupa nevoile si interesele lor cunostintele sacre ,acestea s-au pervertit si s-au pierdut .Lumea nu are nevoie de critica ,are nevoie de adevar,de iubire si intelegere (mie mi-e greu sa mainteleg pe mine uneori daramite pe ceilalti).Avem nevoie Lupule ca saitul tau sa ne deschida mintea si inima ,nicidecum sa ni se aduca aminte cat de prosti suntem pt asta avem TV .

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.