Palatul Cotroceni, locul unde se scrie istorie de peste 400 de ani


Întemeietorul Moșiei Cotroceni este Șerban Cantacuzino, domnitor al Țării Românești între anii 1678-1688.

În anul 1679, pe această suprafață de teren se hotărăște să se construiască un ansamblu mănăstiresc compus din biserică, chilii și case ecumenişti. Pe latura nordică, se construiesc casele domnești, în care a locuit și Constantin Brâncoveanu.

Acum 400 de ani, Bucureștiul se întindea pe malul estic al Dâmboviței, iar în partea vestică se aflau mahalalele. Actuala zonă a Cotrocenilor era o pădure, unde cei care doreau să-și piardă urma se adăposteau.

În limbajul vremii, a te cotroci însemna a te ascunde. În timpul domniei lui Barbu Dimitrie Știrbei, construcțiile sunt modificate, inclusiv palatul.

În anul 1862, odată cu numirea lui Alexandru Ioan Cuza domnitor, locuințele din Cotroceni sunt refăcute. Platoul Cotroceni devine cu adevărat un palat începând cu anul 1866, atunci când regele Carol I îl primește ca reședință de vară.

După ce îl folosește 20 de ani, regele hotărăște în anul 1888 să construiască un palat destinat moștenitorilor coroanei, Ferdinand și Maria. În anul 1893, încep lucrările. Arhitectul Casei Regale, Paul Gottereau, alege să finiseze fiecare interior cu un stil aparte.

În anul 1896, regele Ferdinand și regina Maria au reședința la Cotroceni. Între anii 1913-1915, regina Maria amenajează Salonul de aur, Salonul verde, Dormitorul argintiu, precum și picturile și pirogravurile.

Lumea subterană a Bucureștiului

În secolul al XIX-lea, în București au fost construite edificii care aveau tuneluri de refugii. Palatul Ghica Tei este legat printr-un tunel cu o lungime de 1 kilometru cu Mănăstirea Plumbuita, Palatul Kretzulescu este legat cu un tunel subteran cu Biserica Schitu Măgureanu, dar cele mai multe se află sub actualul cartier Panduri.

palatul-cotroceni

Palatul Cotroceni are un tunel subteran care duce până la Fortul Domnești, Clinceni și un altul care duce la Academia Militară.

https://www.efemeride.ro/

Acest articol a fost publicat în ISTORIE ROMANEASCA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.