Povestea spadei Joyeuse – obiectul misterios folosit, vreme de secole, la încoronarea regilor Franței


Adeseori, armele care au aparținut unor mari conducători de oști, ce au avut o influență hotărâtoare asupra cursului istoriei, sunt păstrate cu grijă de către urmași sau chiar de către adversari (cazul spadei ce i-a aparținut lui Ștefan cel Mare). Uneori, despre armele rămase de la liderii militari, de la monarhi sau de la eroii naționali ce au luptat pentru libertate, se crede că ar avea puteri supranaturale, că ar fi fost „impregnate” cu energiile intense ale oamenilor de seamă care le-au purtat

Una dintre armele străvechi în jurul cărora s-au țesut numeroase legende este spada Joyeuse, folosită, secole la rând, în ceremoniile de încoronare ale regilor Franței. Nu puțini au fost cei care au nutrit, în trecut sau chiar în contemporaneitate, credința că Joyeuse ar avea puteri supranaturale. O serie de istorici consideră că Joyeuse ar fi chiar spada pe care o purta, pe câmpul de luptă, însuși Carol cel Mare (748-814 e.n.), întemeietorul Imperiului Carolingian, ce a fost numit mai târziu „părintele Europei”

sabia

Astăzi, spada Joyeuse este expusă la Muzeul Luvru din Paris. Este una dintre cele mai misterioase arme care au fost create în vechime și s-au păstrat până astăzi. O legendă spune că a fost făurită de către un fierar neîntrecut, pe nume Galas, care ar fi muncit, pentru realizarea sa, vreme de trei ani. Dacă despre Excalibur, sabia legendară a regelui Arthur, s-a spus că strălucea atât de puternic, încât vrăjmașii erau orbiți pe dată, despre spada Joyeuse s-a afirmat că și-ar schimba culoarea de 30 de ori pe zi. Despre Joyeuse s-a mai afirmat că este spada „care a cucerit Europa (de vest)”. Acest lucru nu este prea departe de adevăr, în condițiile în care mulți dintre istorici consideră că primul său stăpân a fost Carol cel Mare, cel care a adus sub același stindard o bună parte din Europa Apuseană, în jurul anului 800 d.Hr

Călăreți carolingieni di secolul IX, ce purtau drept stindard... lupul cu trup de șarpe (stindardul geto-dac)

Cavaleri carolingieni din secolul IX, ce purtau un stindard ce seamănă izbitor cu stindardul geto-dac (capul de lup cu trup de șarpe)

Imparatia lui Carol cel Mare

Faimoasa spadă este menționată în „Cântecul lui Roland”, poem epic creat în secolul XII, acolo afirmându-se, pentru prima dată, că formidabila armă „își schimbă culoarea de 30 de ori în fiecare zi”. Se povestește că în aprigele lupte care s-au dat, între franci și basci, cu ocazia bătăliei din pasul Roncevaux (august 778), Carol cel Mare și-a pierdut prețioasa spadă, pentru făurirea căreia meșterul Galas a muncit vreme de trei ani. Din fericire, arma a fost găsită, la scurtă vreme, de către un ostaș destoinic, acesta primind drept recompensă un domeniu uriaș.

Batalia din pasul Roncevaux

După ce viața lui Carol cel Mare s-a sfârșit, nu este foarte clar unde și cum a fost păstrată spada Joyeuse. Cert este că în secolul XIII ea era folosită în ceremoniile de încoronare. Este vorba despre încoronarea lui Filip al III-lea, petrecută în anul 1270. A fost utilizată, ultima dată, în cadrul unei ceremonii de încoronare a unui rege în anul 1824, atunci când a urcat pe tron Carol al X-lea, monarh al Franței și Navarei.

Despre mânerul spadei Joyeuse s-a spus că ar ascunde un fragment din lancea lui Longinus (supranumită „Lancea Destinului”). Longinus este ostașul roman care a înfipt lancea în coasta dreaptă a lui Iisus, aflat pe cruce. Ulterior, Longinus a devenit creștin, fiind ucis pentru credința sa.

Astăzi, spada Joyeuse este una dintre cele mai faimoase arme de acest fel ale lumii și, totodată, un obiect a cărui istorie este marcată de mister, nefiind cunoscută integral.

maner

Carol cel Mare

sabia Joyeuse

Surse: http://www.thevintagenews.com, wikipedia.org, http://www.louvre.fr, swordsandarmor.wordpress.com

Autor: Tomi Tohaneanu

Acest articol a fost publicat în URMASII DACILOR. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.