7 imagini ciudate care apar obsesiv în arta medievală


Arta medievală este ciudată, un soi de oaie neagră a istoriei artei. Cu toții apreciem operele create de renascentiști sau clasici, dar lucrurile nu stau la fel când vine vorba de operele artiștilor medievali.

Rodul muncii unor călugări sau asceți în căutarea unei metode de exprimare, arta medievală este mai puțin sofisticată și îi preocupă mai puțin pe iubitorii de artă. Cu toate acestea, operele create între anii 1.000 și 1.500 uimesc tocmai prin simplitatea lor, dar și prin anumite imagini pe care le redau aproape obsesiv.

Iată câteva motive bizare care apar în arta medievală și care continuă să-i intrige pe istorici.

1. Iepuri care bat, mutilează sau ucid oameni

Arta medievala - Iepuri ucigasi

Foto: pinterest.com

Călugării medievali lucrau la ceea ce se numea ”manuscrise iluminate”. Acestea erau cărți sfinte, care conțineau desene pe fiecare pagină. O imagine întâlnită adesea în manuscrisele medievale sunt iepurii care le fac rău oamenilor, o temă comună în arta medievală.

Nimeni nu știe cu siguranță de unde acestă obsesie pentru iepurii malefici, dar un lucru este cert. Cărțile sunt pline de desene cu iepuri care se avântă în bătălie, care mutilează cavaleri, care răpesc femeile, care bat oamenii cu ciomege și îi taie cu topoare. Și niciodată nu au nimic în comun cu textul pe care îl însoțesc.

Teoria este că animalele au fost desenate pe margini de către călugării plictisiți, care voiau să se amuze. Ei credeau, probabil, că ideea iepurilor care se răzbună pe oamenii care îi vânează este amuzantă. Așa că își petreceau zilele lungi și plicticoase mâzgălind imagini ale revoltei iepurilor.

2. Femei călărindu-l pe Aristotel

Arta medievala - Aristotel

Foto: pinterest.com

Filosoful grec Aristotel apare în numeroase picturi. Dar, pentru o scurtă perioadă care s-a întins până la începutul Renașterii, oamenii îl desenau într-o postură foarte ciudată: în genunchi, călărit de o femeie.

Anumite picturi îl înfățișează pe respectabilul filosof cu căpăstru, altele îl arată biciuit de femeie. Deși sunt extrem de bizare, aceste imagini nu au nimic de-a face cu obscenitatea.

Se pare că ele au fost folosite ca metafore, pentru a ilustra ce se întâmplă cu cei care cad în plăcerile carnale. În toate aceste imagini, Aristotel reprezintă rațiunea, care este subjugată de dorințele trupești, reprezentate de femeie.

3. Imagini ciudate în arta medievală – Cavaleri în luptă cu melci

Arta medievala - Melci

Foto: thisiscolossal.com

Unul dintre cele mai ciudate letimotive din arta medievală sunt bătăliile dintre cavaleri și… melci. Între secolele al XIII-lea și al XIV-lea, imaginile cu cavaleri în armură care atacă melciau devenit foarte frecvente, în special în manuscrisele gotice.

Nimeni nu știe cu siguranță de ce erau artiștii preocupați de astfel de imagini. Unii specialiști în artă medievală cred că ele sunt o metaforă a luptelor sociale, discriminării sau a luptei omului cu inevitabilitatea morții.

4. O apariție bizară – Moise cu coarne pe cap

Arta medievala - Moise

Foto: theappendix.net

Într-o anumită perioadă, oamenii au avut ciudatul obicei de a-l înfățișa pe Moise cu o pereche de coarne pe cap: un detaliu demonic, suprapus peste imaginea omului care i-a condus pe evrei din Egipt. Și totuși, pentru un timp, acesta a fost singurul fel în care oamenii îl desenau. Chiar și Michelangelo a făcut-o.

Este foarte posibil ca această tendință din arta medievală să fi pornit de la o traducere inexactă a textelor biblice. Majoritatea traducerilor spun că, atunci când Moise a coborât de pe Muntele Sinai cu cele zece porunci, fața lui ”strălucea”.

Dar cuvântul ebraic „keren” poate să însemne fie ”rază de lumină”, fie ”corn”. Cel mai probabil, în epoca medievală fusese tipărită o traducere greșită a Bibliei, care menționa că din capul lui Moise ieșea o pereche de coarne, și nu o rază de lumină.

5. Maria Magdalena acoperită cu păr pe corp

Arta medievala - Maria Magdalena

Foto: kengarex.com

Foarte mulți artiști gotici o desenau pe Maria Magdalena acoperită cu păr corporal. Nu este vorba despre vreun fetiș medieval ciudat. Ei chiar credeau că ea arătase așa. Pe vremea aceea, povestea Mariei Magdalena avea un final bizar.

Potrivit unei legende, după răstignirea lui Isus, Maria Magdalena a renunțat complet la toate lucrurile pământești. Nu s-a mai spălat și nu și-a mai schimbat hainele, care, până la urmă, s-au rupt și au căzut.

Atunci, spune povestea, a avut loc un miracol, care a salvat-o de la rușinea de a umbla prin lume goală: întregul corp i-a fost acoperit de un strat consistent de păr. Se pare că mulți artiști gotici cunoșteau această poveste și de aceea arta medievală este plină de imagini cu corpul Mariei Magdalena învelit în păr.

6. Oameni plictisiți care mor

Arta medievala - Oameni plictisiti

O mare parte din arta medievală conținea scene violente. Dar, oricât de oribilă era moartea cuiva, victima era întotdeauna înfățișată cu un aer plictisit.

Există imagini cu oameni sfârtecați de șarje de cavalerie, cu cuțite în cap sau topoare înfipte în corp și, totuși, în fiecare imagine, victima arată de parcă s-ar strădui să nu caște.

Teoria este că aceste imagini ciudate au legătură cu conceptul medieval  Ars moriendi – arta de a muri. Moartea, credeau oamenii de la acea vreme, era un test moral. Era momentul în care te aflai în fața judecății divine. Astfel, felul în care reacționai spunea ceva despre caracterul tău.

Dacă urlai și nu te puteai desprinde de lucrurile pământești, probabil că aveai să ajungi în iad. Dar dacă îți puteai petrece ultimele momente zâmbind, locul în rai îți era asigurat.

Multe imagini din arta medievală arată demoni care încearcă să-i ispitească pe muribunzi, arătându-le vin, aur și femei ușoare.

7. Imagini ciudate în arta medievală – Nave spațiale

Arta medievala - Nave spatiale

Foto: pinterest.com

Dintr-un motiv sau altul, multe opere de artă medievală înfățișează oameni care zboară în mașinării mici, care seamănă izbitor cu satelitul Sputnik.

În picturile cu Isus – în special cele care înfățișează nașterea sau răstignirea – apar niște nave spațiale ciudate, pilotate de oameni.

Există câteva teorii despre ce ar putea reprezenta acestea, dar teoria academică este că imaginile simbolizează ”prezența lui Dumnezeu”. Aceasta este – totuși – doar o teorie, și singura explicație pe care o avem din partea unui artist medieval nu o susține.

O gravură în lemn de Hans Glaser înfățișează cerul plin de tuburi și sfere. Glaser a spus imaginea redă exact ceea ce el a văzut întâmplându-se pe cerul de deasupra Nürnberg-ului: o bătălie între farfurii zburătoare extraterestre.

https://incredibilia.ro/

Acest articol a fost publicat în MISTERE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.