Cu ce substanță chimică au îmbolnăvit americanii peste UN MILION de vietnamezi în timpul războiului din Vietnam?


În timpul războiului din Vietnam, mai exact între 1961 și 1971, armata americană a pulverizat o gamă largă de erbicide pe mai mult de 4,5 milioane de acri din Vietnam, asta pentru a distruge pădurile și culturile agricole folosite de trupele nord-vietnameze drept ascunzători. În total, forțele americane au folosit mai mult de 20 de milioane de galoane de erbicide în Vietnam, Laos și Cambodgia în timpul acestor ani, afectând atât culturile cât și sursele de apă utilizate de populația nativă non-combatantă

Agentul Orange a fost cel mai utilizat produs chimic în timpul războiului, iar pe lângă efectele dăunătoare ale mediului, substanța a provocat probleme majore de sănătate pentru multe persoane expuse și continuă să fac acest lucru chiar și în zilelor noastre. Guvernul din Vietnam susține că până la 3 milioane de persoane au suferit boli din cauza agentului Orange. Crucea Roșie din Vietnam estimează că până la 1 milion de persoane din 1970 și până astăzi au suferit, ori s-au născut cu dizabilități sau au probleme de sănătate ca urmare a contaminării solului și a aerului cu agentul Orange

file-20170925-17379-1v81ykwfile-20170924-17241-1e6jns9

Deși chiar și cercetările americane au arătat faptul că agentul Orange este capabil să producă mutații genetice, ducând la diferite boli și dizabilități în rândul descendenților victimelor expuse, Guvernul Statelor Unite a contestat aceste cifre prezentate de Crucea Roșie. Cu toate acestea, americanii au observat o crește semnificativă a cazurilor de leucemie și diverse alte tipuri de cancer  la veteranii americani expuși la această substanță în timpul războiului din Vietnam, însă nu se arată foarte convinși de dezastrul pe care l-au generat. Și până la urmă, de ce ar recunoaște? Ca să plătească daune pentru crime împotriva umanității?

Conform cercetărilor, față de ingredientele active ale agentului Orange, care au determinat plantele să-și piardă frunzele, agentul Orange conținea cantități semnificative de tetraclorodibenzo-p-dioxină, numit adesea TCDD, un tip de dioxină extrem de periculos. Aceasta este un compus chimic foarte persistent, care este prezent pentru mulți ani în mediul înconjurător, odată eliberat, în special în sol, la nivelul lacurilor dar și în animale. TCDD se acumulează în țesutul gras din pești, păsări și alte animale. Majoritatea expunerii umane la acest compus se face prin consumul de carne, produsele lactate, ouă, crustacee și pești.

Studiile efectuate pe animale de laborator au dovedit că dioxina este foarte toxică chiar și în doze foarte mici. Este universal cunoscut faptul că este un agent cancerigen. Expunerea pe termen scurt la dioxine poate cauza înegrirea pielii sau probleme hepatice. În plus, dioxina este legată de diabetul de tip 2, disfuncția sistemului imunitar, tulburările nervoase, disfuncția musculară, tulburările hormonale și bolile cardiace. Dezvoltarea fetusurilor este deosebit de sensibilă la dioxine, care este, de asemenea, legată de dezvoltarea creierului și a sistemului nervos la fetus.

FIlmulețe despre folosirea Agentului Orange în Vietnam:

sursa: https://www.history.com/topics/vietnam-war/agent-orange

sursa: https://theconversation.com/agent-orange-exposed-how-u-s-chemical-warfare-in-vietnam-unleashed-a-slow-moving-disaster-84572

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

http://www.cunoastelumea.ro/

Reclame
Acest articol a fost publicat în ISTORIE UNIVERSALA(recenta). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cu ce substanță chimică au îmbolnăvit americanii peste UN MILION de vietnamezi în timpul războiului din Vietnam?

  1. Marian zice:

    Intrebare : acest ” agent orange ” o fi bun si pentru zone desertice ? Nu de alta dar marocanii , somalezii , sirienii , iranienii si etc . parca-s tot mai indrazneti si parca – parerea mea fireste – ar avea si ei nevoie de niscai doze din acel ” agent ” sa se mai linisteasca dracului odata !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.