Caracteristicile existentei pe fiecare zona de polaritate


Se pun in continuare 3 intrebari legitime:

1. Care este greul ramanerii in zona relativ neutra de ignoranta / indolenta / indiferenta ?
2. Care este greul Caii Negative?
3. Care este greul Caii Pozitive?

De intelegerea raspunsurilor la aceste intrebari depinde iesirea din adormire si, mai departe, eficientizarea drumului pe o cale spirituala sau pe alta. Raspunsurile nu sunt doar o teorie pura ci reflecta realitatea, avand aplicabilitate imediata in viata de zi cu zi.

1. DACA RAMAI PROST, aceasta prostie te va durea in cele mai neasteptate moduri, in pofida oricaror tentative de auto-distragere a atentiei. Chiar daca te afunzi in alcool, cafea, medicamente, droguri, dulciuri, sex, tacere, singuratate, munca dezumanizanta sau excursii de lux nesfarsite, durerea inconsistentei din minte si din suflet sau din relatiile nesatisfacatoare nu va disparea ci va continua sa se acumuleze pana la praguri critice. Ea se va impregna treptat in simturi si actiuni, devenind o energie intunecata omniprezenta, o umbra, un alter-ego care va sta la panda asteptand momente prielnice si contextele cele mai potrivite pentru a erupe in forta. In astfel de conjuncturi implicand reprimare, negare, delasare, blazare, umbra pune stapanire treptat pe aptitudinile si personalitatea individului, fiind suficient un moment de neatentie intr-o imprejurare cheie pentru a face praf o cariera, o viata sociala sau chiar viata personala a individului. Iar daca ignoranta, indolenta si indiferenta continua sa fie prezente in cantitati mari, tot ceea ce nu se constientizeaza nici macar in momentele de criza, ajunge sa somatizeze mai devreme sau mai tarziu la nivelul corpului fizic, sub forma de boli sau accidente. Atunci conditia umana este pentru o perioada de timp – mai lunga sau mai scurta – adusa la nivelul unei vegetari lipsite de sansa implinirii vreunui rol – altul decat acela de a medita obligat-fortat la infirmitatea dobandita si, posibil, dincolo de ea (in functie de priceperea si determinarea fiecaruia).

2. DACA ESTI IN TABARA NEGATIVA, in Serviciu Orientat catre Sine, exista tentatia luxului si opulentei, a elitismului si favorurilor nenumarate de care beneficiezi mai mult sau mai putin odata ce te-ai inrolat pe un astfel de drum al manipularii si acapararii, insa intrebarea care se pune este: te simti pregatit sa devii o fiinta inregimentata, controlata, aservita, gata oricand sa raspunda la directivele altora pentru a si le putea exercita pe ale sale? Mai mult decat atat: urmand ca tu, la randul tau, sa exerciti asupra altora presiune, disensiune, control si coercitie, esti convins ca esti gata sa lasi sa moara in tine, progresiv si profund, orice urma de umanitate? Sa nu mai iubesti, sa nu mai zambesti, sa nu mai ai parte de bucuriile lucrurilor simple caci intreaga ta existenta se concentreaza in jurul agendei, pistolului si a unei uriase disimulari? E o cale de putere, o cale in care nu ai cum sa fii slab caci evolutia pe aceasta cale este conditionata exclusiv de accesul la un statut de influenta si dominatie insemnand acea suprematie asupra celor din jur fara de care nimic nu se misca pentru individul aflat pe un astfel de parcurs.

3. ATUNCI CAND ESTI IN TABARA POZITIVA, in Serviciu Orientat catre Altii, adesea esti marginalizat de catre cei aflati in tabara negativa sau de catre masele ignorante. Daca esti valoros, ti se poate oferi ocazia sa lucrezi pentru zone importante din structurile negative de putere si control sau chiar sa treci in tabara lor si sa faci jocurile de culise. In cazul in care nu doresti asta, va trebui sa te descurci cum poti pe un drum de-a lungul caruia vei fi nevoit sa intampini obstacole in primul rand de ordin ideologic, aducandu-ti propria ta contributie la aceasta lume fara ca nimeni sa te rasplateasca in vreun fel sau sa-ti incurajeze eforturile perioade lungi de timp. Calea Serviciului Orientat catre Altii este calea virtutiilor sufletesti, care nu se pot trezi atunci cand egoul iti este gratificat din nenumarate directii. Asadar, pe aceasta cale este foarte important sa faci lucrurile de asa natura incat sa poti sa-ti mentii determinarea, integritatea, fluiditatea cand nimeni nu te vede si nu te aplauda in mod vadit. O astfel de cerinta nu este usor de indeplinit pentru ca ea se cuantifica si ajunge sa conteze cu adevarat atunci cand este sustinuta pana la nivel de intentie a mintii si sufletului. Una este sa faci mecanic un lucru (adica sa-l faci de frica, pentru o recompensa imediata ori in virtutea inertiei) si alta e sa ajungi sa resimti, prin toti porii fiintei tale, ca vrei sa faci ceea ce consideri ca este relevant pentru fiinta ta in raport cu lumea inconjuratoare, consacrandu-te procesului corp-minte-suflet. Aceasta este, in principal, provocarea pe care o are de infruntat adeptul Caii Spirituale Pozitive a Serviciului Orientat catre Altii.

http://www.fortasigratie.ro/

Acest articol a fost publicat în VIATA INTERIOARA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.