Guvernul, interpelat pe tema noilor scanere corporale


Guvernul, interpelat pe tema noilor scanere corporale

Scanerele corporale au fost introduse pe aeroportul Henri Coandă și după o perioadă de aclimatizare a populației, vor fi introduse pe toate aeroporturile din România. „Noile dispozitive de scanare corporală aplică pasagerilor tehnologia microundelor, sunt invazive și afectează grav sănătatea și demnitatea umană ”, susține senatorul Vasile Cristian Lungu. El a adresat o interpelare Guvernului României în acest sens și a explicat prin intermediul unui comunicat de presă poziția luată.
Tehnologia ar prezenta riscuri enorme de sănătate pentru femeile însărcinate și copii, precum și pentru persoanele sensibile la bombardarea cu microunde, suscitând în mediile științifice și în societatea civilă vest-europeană și de peste ocean dezbateri aprinse și controverse serioase. Potrivit senatorului, acest tip de tehnologie calcă în picioare orice noțiune minimală de intimitate pe care trebuie să o aibă un pasager care trece printr-un punct de securitate aeroportuar. „Ca urmare a deplasărilor efectuate în circumscripția electorală pe care o reprezint, am constatat săptămâna trecută că pe aeroportul Henri Coandă a fost introdus un nou sistem de scanare la punctele de securitate cunoscut sub denumirea de scanare corporală care folosește tehnologia microundelor.(…) Acest tip de tehnologie a trezit numeroase controverse, mai ales pentru faptul că produc imagini nud ale pasagerilor care, ulterior, au ajuns în spațiul public și mediul online, precum Facebook sau Instagram. ” se arată în comunicat.
„Poate cel mai important aspect care trebuie luat în discuție este dreptul la intimitate și la viață privată a pasagerilor, drepturi care sunt călcate în picioare prin această metodă invazivă” a mai precizat senatorul PMP Lungu. ”Personal am investigat site-urilor tuturor aeroporturilor din România și am constatat că site-urile consultate, care au legătură cu securitatea frontierelor și controlul pasagerilor, nu prevăd elemente care să pună în temă pasagerii cu privire la noile scanere invazive.”, susține senatorul, subliniind că ” fiecare pasager trebuie informat că scanarea cu acest tip de tehnologie invazivă este strict opțională și, foarte important, fiecare pasager trebuie informat, dar mai ales femeile însărcinate și copiii, că acest tip de tehnologie poate produce efecte nocive asupra sănătății lor. ”
Acest articol a fost publicat în SANATATE ( pericol).. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Guvernul, interpelat pe tema noilor scanere corporale

  1. Catalin Didica zice:

    Ne omoara cu buna stiinta dar lent. Inclusiv cu chimicalizarea alimentelor si a industriei farmaceutice.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.