Isărescu, declarații incendiare: România are o obligație, nu o opțiune


Mugur Isărescu

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a făcut mai multe declarații cu privire la intrarea în zona euro.

 În viziunea lui Isărescu, intrarea României în zona euro nu este o opţiune, ci o obligaţie, iar pentru aceasta, trebuie să avem sustenabilitate, altfel ne vom siți săraci lipiți.

„Bucureştiul… să ştiţi că, dacă s-ar decupa să zic, Ilfovul, poate să intre în maxim un an şi jumătate sau doi ani. Cam toate condiţiile sunt îndeplinite pentru Bucureşti şi zona Ilfov”, a spus guvernatorul BNR, citat de Agerpres.

Șeful băncii centrale a detaliat că această parte a ţării ar avea PIB-ul pe cap de locuitor şi puterea de cumpărare adecvate.

Totuşi, a punctat el, România este „o ţară cu mari discrepanţe, cu infrastructuri care nu se leagă”. „E o problemă majoră”, a spus Isărescu.

Întrebat de perspectiva intrării ţării noastre în zona euro, el a subliniat că „intrarea în zona euro nu este o opţiune, este o obligaţie”.

„Nu s-a stabilit un termen. În ceea ce priveşte rapiditatea, este şi o decizie politică”, a nuanţat el.

Isărescu a spus că pentru România el nu vede „altă opţiune”, deşi a comparat zona euro cu „o casă care nu este terminată”, făcând referire la o declaraţie a unui fost guvernator al Băncii centrale a Poloniei care a spus, la momentul în care se punea problema ca Polonia să adopte moneda euro, că „nu are rost” ca ţara sa să se grăbească să intre „într-o casă care este în flăcări”.

„Nu poţi să desconsideri că sunt probleme în zona euro şi trebuie să ne gândim bine. Pe de altă parte, experienţa ţărilor din sud, Portugalia, Spania, Italia, arată că nu se creează convergenţă automat. Adică intri acolo şi în mod automat îţi va fi mai bine”, a spus Isărescu.

Pentru a avea convergenţă, adică a ajunge la nivelul ţărilor din zona euro, o ţară trebuie, a apreciat el, să aibă sustenabilitate şi să îndeplinească anumite criterii de dezvoltare.

„Intri acolo şi te simţi că eşti sărac lipit”, a ilustrat el situaţia ţărilor care nu împlinesc acest criteriu de dezvoltare şi totuşi adoptă euro.

https://ro.sputnik.md

Acest articol a fost publicat în BANCI-FMI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Isărescu, declarații incendiare: România are o obligație, nu o opțiune

  1. vse zice:

    Cele 12 stele de pe steagul UE, simbolizează/reprezintă pe acei 12 fii al patriarhului Iacov, de la care au luat naştere acele 12 seminţii din care s-a format poporul evreu https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=327035850997399&id=100010729602646&hc_location=ufi

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.