Daunele producției de carne, mult mai mari decît beneficiile ei


Затраты на производство мяса намного больше, чем пользы от него

Oamenii de știință olandezi au calculat cîți litri de apă se cheltuiesc pentru producerea unui kilogram de carne, a unei calorii și a unui gram de proteine…

S-a dovedit să cea mai mare cantitate de apă o necesită producția de carne de vită: pentru creșterea unui kilogram de carne e nevoie de 15 mii de litri de apă. Pentru producerea unui kilogram de carne de porc e nevoie de 6 mii de litri de apă, de pui – 4,3 mii de litri. Această diferență este determinată de hrana animalelor: vaca are nevoie de mai multe alimente pentru a sătura un kilogram de carne (comparativ cu porcul și carnea de pui). Și pentru cultivarea hranei pentru animale (siloz, fîn, furaje combinate) necesită adesea udare.

În cultura plantelor cantitatea de apă consumată este mult mai mică. Pentru a crește un kilogram de fasole e nevoie de 4 mii de litri de apă, un kilogram de soia – 2,1 mii de litri, 1 kilogram de grîu – 1 mie de litri de apă, 1 kilogram de cartofi – 100 de litri de apă și 1 kilogram de orez – 4 mii de litri de apă.

La determinarea costului pe calorii și la un gram de proteine, comparația din nou nu este în favoarea cărnii. De exemplu, indicatorul de 1 calorie de carne de vită este de 20 de ori mai mare decît cel al cartofilor și al cerealelor. Iar costurile apei pentru producerea unui gram de proteine animale sînt de 1,5-6 ori (în funcție de tipul de animal) mai mari decît pentru cultivarea unui gram de proteine în leguminoase.

De notat că 2400 de litri de apă se cheltuiesc pentru producerea unui singur hamburger.

70-80% din toată apa potabilă consumată de oameni este cheltuită în agricultură. Utilizarea extrem de ineficientă a apei în sectorul producției agricole este caracteristică tuturor țărilor lumii. 30% din apa folosită în agricultură poate fi economisită doar prin îmbunătățirea sistemelor de irigare.

Un locuitor al SUA și al Europei, prin consumul de carne, cheltuiește 5 mii de litri de apă pe zi, în timp ce pentru băut și igienă are nevoie de doar 100-250 de litri de apă pe zi.

http://ecology.md/

Acest articol a fost publicat în ALIMENTATIE(carne). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Daunele producției de carne, mult mai mari decît beneficiile ei

  1. Deci omul consuma cea mai mare cantitate de apa.
    La ce renuntam?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.