Genocidul chinezilor – măcelul de la Nanjing


Mulţi au vizionat filmul artistic „The Flowers of War”, cu Christian Bale în rolul principal, unde este prezentat un episod din invazia japonezilor asupra oraşului chinez Nanjing, în 1937. Cu toate că filmul a încercat să prezinte într-un mod cât mai dramatic oroarea scenelor care s-au produs atunci, imaginaţia scenariştilor şi deontologia cinematografică nu le-a permis să dezvăluie amploarea măcelului căruia i-au fost supuşi chinezii.

Atunci, în 1937, în China s-a produs un genocid ale cărui grozăvii sfidează până şi cele mai pesimiste aprecieri asupra naturii umane. E vorba de aşa-numitul Masacru de la Nanjing (sau Nanking), capitala din acea perioadă a Republicii Populare Chineze, invadată de trupele Armatei Imperiale Japoneze, în cadrul celui de-al Doilea Război Chino-Japonez. Intrând în oraşul cedat practic fără lupte, japonezii au înfăptuit acolo un măcel monstruos – timp de şase săptămâni au fost omorâţi în chinuri cumplite circa 300.000 (iar potrivit unor surse şi mai mulţi) civili chinezi: bărbaţi, bătrâni, femei, copii [1]. Bărbaţii au murit printre primii, în calitate de ţinte pentru puşcaşi şi pentru cei care îşi antrenau lovitura cu baioneta sau cu sabia.

Soldaţii japonezi organizau „concursuri” macabre, la numărul de capete tăiate într-un anumit interval de timp. Şi fiindcă cei supuşi exterminării erau prea numeroşi, în scopul economisirii gloanţelor şi a protejării metalului armelor de uzură, chinezii erau aruncaţi în groape imense şi arşi de vii; apoi, pentru a se economisi benzina, erau doar îngropaţi, iarăşi de vii, răsturnându-se în grabă pământul peste ei. Alţii erau mânaţi în grupuri pe acoperişurile caselor, după care se luau scările şi se incendia clădirea, ei pârjolându-se în văzul tuturor. Sau, îngropaţi până la brâu în pământ, se asmuţeau câinii asupra lor, bieţii oameni fiind sfârtecaţi în chinuri groaznice; sau spânzuraţi de limbă, de genitalii, arşi cu acid sulfuric. Unora li se extrăgeau de vii organele interne, inima, ficatul, testiculele, pentru care s-au găsit soldaţi japonezi care să le consume, crezând că acestea sunt dătătoare de putere magică. Copiii erau azvârliţi în sus şi prinşi apoi în vârful baionetelor, aruncaţi în ciaune cu apă clocotindă. Femeile violate în mod deosebit de barbar, în număr de până la 80.000 [2].

genocidul chinezilor

Un prunc chinez, ridicat în vârful baionetei de un soldat japonez în timpul măcelului de la Nanjing, 1937.

Sursa: http://25.media.tumblr.com/04611180561efb17f7eee241675da3f5/tumblr_mfbinaiLwf1rldbtmo1_500.jpg Potrivit estimărilor unui istoric, prezentate în cartea „Siluirea din Nanking: un Holocaust uitat al celui de-al doilea Război Mondial” („The Rape of Nanking: The Forgotten Holocaust of World War II”), de Iris Chang, dacă toţi cei omorâţi la Nanjing s-ar fi luat de mână, ei ar fi făcut un lanţ de circa trei sute de kilometri, sângele lor cântărea 1200 de tone, iar cadavrele ar fi umplut 2500 de vagoane de tren.

Ceea ce s-a întâmplat la Nanjing e o secvenţă din şirul interminabil de masacre care s-au produs de-a lungul istoriei umane, pe toate continentele şi de către toate popoarele, în numele diverselor cauze, ideologice, religioase, imperialiste. De fapt, toate aceste cauze sunt nu altceva decât justificări şi vehicule pentru manifestarea instinctelor agresiv şi teritorial al speciei umane. Genocidurile, omuciderile şi războaiele au fost atât de constante pentru istoria umană fiindcă instinctele arhaice ale agresivităţii şi exterminării străinilor nu au dispărut niciodată din fiinţa noastră. Ceea ce a fost, va mai fi, fiindcă şi noi, la nivel instinctual, încă suntem aşa cum am fost. Suntem la fel de xenofobi şi înclinaţi să împărţim lumea în „noi” şi „ei” ca şi acum câteva zeci de mii de ani. „Omul de peşteră” încă sălăşluieşte în noi şi el nu-i suportă pe cei din alt „trib”…

© Dorian Furtună, etolog

(Bibliografia completă va fi afişată în cartea la care lucrez, despre conflictele identitare).

1. Nanking Massacre // http://en.wikipedia.org/wiki/Nanking_massacre

2. Rape of Nanking // http://factsanddetails.com/china.php?itemid=1873&catid=2

http://dorianfurtuna.com/

Acest articol a fost publicat în ISTORIE UNIVERSALA(recenta). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Genocidul chinezilor – măcelul de la Nanjing

  1. Catalin Didica zice:

    Sa mai omoare vre-o 200-300 de milioane ca oricum sunt prea multi. Daca omoara gunoaiele lor ca au destule atunci ar fi ok.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.