Tartessos, Misterioasa Civilizație Dispărută


Tartessos a fost un oraș din Peninsula Iberică,  în Andaluzia de astăzi, în Spania, la gurile râului Guadalquivir, al cărei populații ridică numeroase semne de întrebare. Se crede că originea civilizației din Tartessos este atlantă.

Platon scria că dincolo de coloanele lui Hercule era faimosul Atlantis, unde oamenii aveau o inteligență superioară, o organizare socială favorabilă și o economie înfloritoare. Mulți arheologi spanioli susțin că civilizația Tartessos s-a tras din faimoșii și misterioșii atlanți.

Una dintre cele mai bune surse de informare, despre misterioșii locuitori din Tartessos, sunt textele feniciene. Acestea ne informează că această civilizație se ocupa în principal cu mineritul și fabricarea obiectelor din metale prețioase. Această informație fundamentală, îi împinge pe arheologi să creadă că acești oameni cunoșteau numeroase secrete tehnologice.

Toate aceste lucruri se petreceau în urmă cu peste 3200 de ani, moment în care civilizația din Tartessos a fost menționată în textele antice.

De cealaltă parte, această civilizație era recunoscută pentru agresivitatea sa. Herodot scria că regele Arganthonius făcea comerț cu grecii. Aceasta confirmă folosirea bărcilor rapide, precum și a armelor cu vârfuri de oțel.

În secolul al VI-lea î.Hr., Tartessos a dispărut relativ brusc din istorie. Romanii au numit largul golf Tartessius Sinus, deși orașul nu mai exista. O teorie susține că orașul a fost distrus de cartaginezi, care doreau să stăpânească rutele comerciale tartessiene. O altă teorie susține că a fost refondat, în condiții obscure la Carpia. Când călătorul Pausanias a vizitat Grecia în secolul al II-lea d.Hr. (Paus. Desc. 6.XIX.3), a văzut două camere de bronz într-unul din sanctuarele din Olimpia, despre care locuitorii din Elis afirmau că este bronz tartessian:

„Ei spun că Tartessus este un râu în țara iberilor, scurgându-se în mare prin două guri, și între aceste două guri se află un oraș cu același nume. Râul, care este cel mai mare din Iberia, a fost denumit ulterior Baetis, și unii cred că Tartessus era vechiul nume al Carpiei, un oraș al iberilor”.

Tartessos

Pornind de la aceste detalii interesante, există numeroși arheologi care susțin că Tartessus, fie a făcut parte din Atlantida, sau această civilizație este urmașa atlanților. Aceasta este doar o ipoteză, care nu poate fi confirmată, în ciuda faptului că există aceste detalii uimitoare.

Astăzi această mare civilizație rămâne în misterul profund, ale cărei secrete au fost îngropate odată cu ea.

Acest articol a fost publicat în ISTORIE UNIVERSALA(civilizatii). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.