Neobișnuitele povești ale unora dintre cele mai celebre perle din lume


O perlă este rezultatul combinației carbonatului de calciu cu o substanță organică proteică complexă numită „conchin“ respectiv „conchiolină”. Perlele sunt considerate în majoritatea culturilor ca fiind aducătoare de noroc și fericire, încă din cele mai vechi timpuri. Sunt menționate în China în anul 2206 î.Hr. ca făcând parte din tributul plătit regelui Yu. În perioada antică cele mai prețuite perle proveneau din Persia și India. În Evul Mediu li se va atribui un simbol sacral, ca semn al dragostei față de Dumnezeu, ele fiind menționate în Noul Testament.

Cea mai bună perlă este cea care are o formă rotundă perfectă și o textură netedă. Cu toate acestea, perlele de alte forme sunt de asemenea extrem de căutate. Unele dintre aceste perle au atins chiar faima internațională, iar cele mai mediatizate dintre acestea sunt:

Perla Puerto este cea mai mare perlă naturală din lume. A fost descoperită în Filipine de către un pescar. Ani de zile, acesta a ținut perla în casă ca pe un obiect aducător de noroc și belșug. Lumea a ajuns să știe de existența acesteia prin intermediul unei rude a pescarului care a văzut obiectul prețios, l-a fotografiat și atrimis imaginile unor publicații locale. Pearl of Puerto are o lungime de 67 cm, o lățime de 30 cm și o greutate de 34 de kilograme. În prezent este expusă la primăria din Puerto Princesa.

swns_giant_pearl_01_wide-6f466f703c8b8be99809f046bba59ea3fa13bd9c-s900-c85DSC_3742

Perla lui Lao Tzu. Înainte de descoperire Pearl of Puerto, Perla Lao Tzu era considerată cea mai mare perla naturală din lume. Ea a fost cunoscută ca Perla lui Allah, fiind descoperită în Marea Palawan din jurul insulei Palawan din Filipine, în interiorul unei scoici gigant. Are un diametru de 24 cm și cântărește 6,4 kg. O poveste interesantă este asociată cu transferul de proprietate asupra acestei perle. Un american, Wilburn Cobb, ar fi cumpărat această perlă în Filipine. Conform rapoartelor sale, șeful tribal musulman care deținea inițial perla nu era pregătit să se despartă de ea, considerând-o sacră. Cu toate acestea, când Cobb a salvat viața fiului șefului, șeful i-a dat cu bucurie perla lui ca un semn de recunostință. Cu toate acestea, relatarea este îndoielnică, deoarece Cobb însuși a venit cu o altă poveste, mai târziu. În noua variantă, ar fi obținut-o de la un chinez iar istoria ei ar avea legătură cu un discipol al marelui Lao Tsu…

descărcare1

Arco Valley Pearl este o perlă de 115 g (575 carate), asociată cu o istorie fascinantă. Potrivit unor scrieri, Khubilai Khan, legendarul împărat mongol, a înmânat perla lui Marco Polo, faimosul comerciant, scriitor și explorator italian. După moartea lui Marco Polo în 1324, celebra perlă intră în posesia unei familii aristocrate din Austria și Bavaria, Arco-Valleys.

arco-valley-pearl-marco-polo-kublai-khanarco-valley-pearl-inside-a-velvet-lined-jewel-box

La Peregrina Pearl este una dintre cele mai faimoase din lume. Istoria sa are aproape 500 de ani,fiind găsită în Golful Panama de un sclav african. Unele povești afirmă că perla a fost dăruită de sclav lui Don Pedro de Temez, administratorul coloniei spaniole din Panama, în schimbul libertății sale. Apoi, aceasta a fost transportată în Spania și oferită regelui Filip al II-lea al Spaniei ca dar de nuntă. A fost purtată ca pandantiv de soția acestuia, regina Maria I a Angliei. Greutatea inițială a acestei perle în formă de pară a fost de 11,2 g. La momentul descoperirii sale, era cea mai mare perlă cunoscută.

screen_shot_2017-02-14_at_9.28.43_amisabella-of-portugal-by-titian-1548

sursa: https://www.worldatlas.com/articles/a-list-of-the-most-valuable-and-word-famous-pearls.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

http://www.cunoastelumea.ro

Acest articol a fost publicat în DIVERSE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.