Firma romaneasca striga: Anul trecut ne-a fost refuzat un ajutor de stat în favoarea unei multinaţionale


Distribuie!by   Teraplast a aplicat în 2017 pentru un ajutor de stat în valoare de 13 milioane de euro, dar a fost refuzată în favoarea unei multinaţionale, însă va aplica […]

Teraplast a aplicat în 2017 pentru un ajutor de stat în valoare de 13 milioane de euro, dar a fost refuzată în favoarea unei multinaţionale, însă va aplica şi anul acesta pentru un ajutor de stat în valoare de 4 sau 5 milioane de euro, a declarat, Dorel Goia, preşedintele Consiliului de Administraţie al Teraplast, la o conferinţă organizată la BVB.

“Am aplicat la fonduri europene cu succes. Nu suficient. Acum ne pare rău. Fiind firmă mare nu mai avem acces la fonduri europene. Am încercat şi la ajutor de stat anul trecut. Am solicitat 13 milioane pentru un proiect de reciclare pentru mase plastice. Am fost prima societate de acest tip din România. Ne-au fost refuzaţi banii, preferând să se acorde toţi banii unei firme mari multinaţionale. Îmi scapă raţiunile. Acum o să aplicăm din nou. Suntem perseverenţi”, a spus Dorel Goia.

Reprezentantul Teraplast a afirmat că este mai uşor să se studieze un dosar, decât zece şi să fie acordat un ajutor de stat în valoare de 40 de milioane de euro unei firme, decât să fie acordate câte 4 milioane la 10 firme. “Proiectul era de 13 milioane şi ar fi trebuit să luăm 6,5 milioane de euro, jumătate. Şi până la urmă nu ne-am permis să împrumutăm 13 milioane, am împrumutat 4 milioane de euro şi am făcut cu banii noştri, integral, prima parte a proiectului. Anul acesta vom aplica din nou, pentru că suntem perseverenţi. Nu ne-am făcut o analiză, dar luăm vechiul proiect. Din vechiul proiect deja 4 milioane am cheltuit. Probabil că o să mai cerem 4 sau 5 milioane de euro, ceva în genul, pentru că vrem să aibă sens economic ce facem”, a precizat Dorel Goia.

Potrivit acestuia, proiectul presupune achiziţia de tehnologie ultramodernă pentru procesarea unei alte mase plastice, care se aruncă în gospodăriile populaţiei în fiecare zi. Dorel Goia a explicat că nu este vorba de PET-uri, pe acest domeniu fiind specializată o firmă de la Buzău, care le importă.

“România nu are facilităţi de procesare de materii prime decât la Buzău şi acum la Bistriţa. Şi ei importă, dar şi noi importăm toate masele plastice, pentru că noi nu cumpărăm PVC de la gropile de gunoi din România, îl cumpărăm din Olanda. De ce? Pentru că acolo proiectele s-au dus până la capăt. Deci, dacă se adună selectiv, după aceea se vinde ce s-a adunat şi este o afacere. La noi se adună selectiv şi se aruncă la groapa de gunoi, deşi s-au cheltuit sume impresionante pentru adunarea selectivă. Sunt fonduri europene”, a spus Dorel Goia. Acesta a precizat că olandezii adună masele plastice utilizate din Anglia şi din ţările Scandinave, materia este transportată 2.200 de km şi este ulterior transformată în materie primă după care este folosită la producţie.

Dorel Goia a declarat că în România nu există firme specializate care să adune şi care să vândă astfel de PVC post-consum.Agerpres

http://www.capital.ro/goia-teraplastanul-trecut-ne-a-fost-refuzat-un-ajutor-de-stat.html

https://www.stiri-extreme.ro

Acest articol a fost publicat în ECONOMIE-FIRME-BANI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Firma romaneasca striga: Anul trecut ne-a fost refuzat un ajutor de stat în favoarea unei multinaţionale

  1. Catalin Didica zice:

    Se cunoaste acest lucru. Politicienii nostrii pun bete in roate intentionat oricarei firma romaneasca care nu are relatii in guvern sau parlament. O fac la ordinul stapanilor de peste hotare.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.