Câinii nu doar că aud ceea ce spunem, dar ne și înțeleg. Ce s-a descoperit


Câinii pot întelege atât cuvintele pe care le spunem cât și modul în care le adresăm, folosind aceleași părți ale creierului pe care le folosesc și oamenii pentru a recunoaște limba vorbită. Așa se arată într-un studiu al unor cercetători maghiari de la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta. “În principal emisfera stângă este responsabilă cu procesarea sensului cuvintelor și emisfera dreapta cu înțelegerea intonației”, a declarat Attila Andics, autorul cercetării.

În timpul experimentului, 13 câini au ascultat înregistrări ale vocilor dresorilor care li se adresau folosind diferite combinații de cuvinte și intonații, adresându-le atât laude cat și expresii neutre. Când membrii echipei au măsurat activitatea cerebrală a câinilor folosind un scanner fMRI, au găsit dovezi ale aceluiași tip de diviziune cognitivă, care are loc în momentul ascultării dresorilor, la toți câinii participanți. În condițiile în care câinii, precum oamenii, folosesc emisfera stângă a creierului pentru a procesa sensul cuvintelor și pe cea dreaptă pentru a procesa intonația, echipa de cercetători a descoperit că, deși aceste procese sunt distincte, limbajul laudativ activează în creierul câinilor centrul pentru recompensă numai în cazurile în care li se vorbește pe un ton laudativ.

Cu alte cuvinte, exact așa cum oamenii nu-și doresc să le fie adresate cuvinte de laudă pe un ton indiferent, în acealași fel se petrece și cu câinii – ceea ce înseamnă că dacă îți dorești ca prietenul tău patruped să se simtă fericit, trebuie să îi vorbești folosind o intonație laudativă.

Imagine similară

“Prelucrarea lexicală nu pare a fi o capacitate specific umană care rezultă din apariția limbajului, ci mai degrabă o funcție mai veche, care poate fi exploatată pentru a lega secvențe de sunet arbitrare unor sensuri”, explica autorii. “Nu putem spune din studiul nostru, cu exactitate, cât de mult înțeleg câinii noștri când vorbim cu aceste animale. Cu toate acestea, rezultatele indică faptul că ei nu doar că acordă atenție celui care vorbește și tonului vocii acestuia ci, de asemenea, într-o oarecare măsură, înțeleg cuvintele pe care le spunem.”

sursa: https://www.sciencealert.com/dog-brains-don-t-just-hear-what-we-re-saying-but-how-we-re-saying-it

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

http://www.cunoastelumea.ro

Acest articol a fost publicat în MINUNATELE NECUVANTATOARE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.