Acad. Ioan-Aurel Pop îi contrazice pe liderii maghiari care revendică cu insistență „autonomia”:


„Nicăieri în textul Rezoluției de la Alba-Iulia nu se face vreo referire la autonomia vreunei părți din Transilvania după criterii etnice”

Acad. Ioan-Aurel Pop îi contrazice pe liderii maghiari care revendică cu insistență „autonomia”: „Nicăieri în textul Rezoluției de la Alba-Iulia nu se face vreo referire la autonomia vreunei părți din Transilvania după criterii etnice”

Pe 27 iulie 2018, vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, a afirmat, la Băile Tușnad, că Ungaria nu va onora oricum Ziua Națională a României de la 1 decembrie și a solicitat intempestiv „autonomia” pentru maghiarii din Transilvania prin apel la Rezoluția de Unire de la Alba Iulia.
Academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române a publicat un text care îi contrazice, cu argumente istorice, pe liderii maghiari, care nu contenesc să revendice autonomia eritoriala, locala și culturală cu orice ocazie, mai ales în Anul Centenarului.
Astfel, potrivit gazetadecluj.ro, academicianul Ioan-Aurel Pop amintește ce prevedea Hotărârea de unire a Transilvaniei cu România, adoptată la 1 Decembrie 1918, cuprinde nouă puncte, care au în centrul lor următoarele idei:
I. „Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească” decretează unirea acestor români și a teritoriilor locuite de dânșii cu România.
II. Se rezervă teritoriilor sus indicate autonomie provizorie, până la întrunirea adunării constituante.
III. Se emit principiile fundamentale de alcătuire a noului stat român.
IV. Se cere congresului de pace să asigure dreptatea și libertatea tuturor națiunilor mari și mici și să elimine războiul din raporturile internaționale.
V. Se adresează un salut „fraților din Bucovina”, care se uniseră cu trei zile înainte cu România.
VI. Sunt salutate națiunile eliberate din jugul austro-ungar.
VII. Se cinstește memoria eroilor români sacrificați pentru libertatea și unitatea națiunii române.
VIII. Se mulțumește Puterilor Aliate (Antantei) pentru că au scăpat civilizația din „ghearele barbariei”.
IX. Se decide înființarea Marelui Sfat Național Român, ca reprezentant al „națiunii române din Transilvania, Banat și Țara Ungurească”.
Singurul articol dintre cele nouă care are subpuncte (anume șase) este cel de-al treilea. Aceste șase subpuncte concretizează principiile alcătuitoare de stat: libertatea națională a „popoarelor conlocuitoare”; libertatea confesională a tuturor cultelor din stat; vot universal, egal, direct și secret pentru ambele sexe, de la 21 de ani în sus; libertatea presei, de asociere, de întrunire și de gândire; reforma agrară radicală; drepturi pentru muncitorimea industrială echivalente celor din statele cele mai avansate din Apus. Termenul de autonomie este folosit de două ori în textul Rezoluției menționate. Prima utilizare a sa apare la începutul actului, anume la articolul al II-lea: „Adunarea Națională rezervă teritoriilor sus indicate (Transilvania, Banat și Țara Ungurească1 ) autonomie provizorie până la întrunirea Constituantei, aleasă pe baza votului universal”. După cum se vede, este vorba despre decretarea autonomiei teritoriilor locuite în majoritate de români, unite cu România (circa 100.000 de km pătrați), teritorii privite în întregimea lor.
În al doilea rând, chiar și acestor teritorii, Adunarea le-a propus autonomie provizorie, doar până la întrunirea adunării, alese prin vot universal, menite să dea Regatului României o nouă Constituție. Toate aceste prevederi sau respectat în linii mari, iar Transilvania cu Banatul și Părțile vestice s-au încadrat definitiv în România, fără nicio autonomie, doar după trecerea unui interval de timp. Prima și cea mai importantă decizie a Adunării Naționale nu a fost autonomia provizorie a provinciei (provinciilor), cu „decretarea” unirii lor cu România. Punctul nodal al documentului este tocmai unirea românilor respectivi și a teritoriilor menționate cu România. Iar această unire a fost „decretată” de către cei 1228 de delegați, aleși în chip democratic și posesori de documente oficiale („credenționale”), reprezentanți ai tuturor românilor în cauză. Este drept că decidenții unirii, spre cinstea lor, se ocupă pe larg de minoritățile naționale și confesionale din Transilvania și de soarta lor din Regatul României, pentru că românii nu au dorit să se transforme din asupriți în asupritori. Între „principiile fundamentale la alcătuirea noului stat român” unificat, Adunarea Națională a stabilit: „deplina libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare” și „egala îndreptățire și deplina libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din stat”. „Deplina libertate națională” este explicată clar, fără putință de interpretări paralele și ea însemna, pentru autorii Rezoluției, dreptul „popoarelor conlocuitoare” de a se „instrui, administra și judeca în limba proprie”, de „a fi reprezentate în corpurile legiuitoare” ale României, de a fi reprezentate în guvernarea țării. Termenul de „autonomă” este aici un adjectiv și se referă la „toate confesiunile din stat” și nu doar la confesiunile minorităților.
Ce comentarii se pot face în legătură cu acest document, din perspectiva trecerii unui secol de la elaborarea sa?
1. Nicăieri în textul Rezoluției nu se face vreo referire la autonomia vreunei părți din Transilvania după criterii etnice. De altminteri, „autonomiile istorice” din Transilvania, inclusiv „Pământul secuiesc”, fuseseră desființate de către statul dualist austro-ungar (mai exact, de către parlamentul și guvernul de la Budapesta) în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
2. Cea mai numeroasă minoritate din România, cea maghiară (care reprezintă peste 6% din populația țării), se poate „instrui” în limba proprie pe teritoriul României, de la treapta de grădiniță până la universitate, la nivelele licență, masterat și doctorat.
Acest articol a fost publicat în UNGURI( la trecut). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Acad. Ioan-Aurel Pop îi contrazice pe liderii maghiari care revendică cu insistență „autonomia”:

  1. Miroslav zice:

    Stimate Domnule Presedinte al Academiei Romane, Ioan Aurel Pop, am onoarea sa va salut! Ma apropii de varsta de 80 de ani, pot sa va spun ca ungurii au fost rai din totdeauna, indiferent ce facilitati li s-au dat si inca li se dau. Ei, ungurii sunt un popor unit pe cand romanii nu sunt uniti in fratie, ba mai mult in dezbinare si aceasta pentru ca, cozile de topor romanesti atat din tara cat si din strainatate, pentru o mana de dolari si un os aruncat din greata pentru acestia, cum spuneam, cozile de topor sunt in stare sa-si vanda si parintii nu numai tara! Daca pana prin 80-87 ungurii nu prea scoteau capul sa iasa la strada, acum vedem ca nu exista zi lasata de la Dumnezeu, ca acestia sa nu ceara autonomie teritoriala, sa nu batjocoreasca Romania pe la toate Portile lumii, etc.etc. Si aceaste manifestari pline de ura impotriva poporului roman si al refuzului de a recunoaste ca si ei sunt cetateni romani, se datoreaza intregii clase politice din Romania si a conducerii Tarii, a conducatorilor vremelnici ce s-au perindat la conducerea guvernelor Romaniei! Ori asa,nu se mai poate,trebuie luate cele mai severe masuri de respectare a primei legi a Romaniei, CONSTITUTIA. Acolo unde Constitutia nu se respecta acolo este dezordine. Ordinea in Romania cine o poate stabili, Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Interne prin desfasurarea de aplicatii tactice in teren, acolo unde ungurii isi fac de cap si nu au nici-un respect pentru Romania. Daca ceva, ceva Jandarmerie si Politie avem, cat de cat, despre Armata pot sa va spun ca suntem la pamant. Cum este posibil ca, in plin centrul orasului Cluj-Napoca ungurii sa-si faca de cap, cum este p[osibil ca in orasul Oradea statuia Domnitotului Mihai Viteazul sa fie data jos? In Romania este posibil orice pentru ca la conducerea Tarii avem niste inculti si nepriceputi in a conduce si a lua hotarari rapide pe termene. Poporul Roman a luptat milenii sa-si apere pamanturile iar derbedeii l-au vandut pe nimic. Ce Tara este aceasta? Nu de mult am primit o carte, cu dedicatie, de la Prof. Gheorghe Funar, intitulata S.O.S. ARDEALUL ROMANESC, foarte interesanta si vad cu ochii mei ca domnia sa are dreptate. Ardealul este in pericol! Sanatate tuturor!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.