Fanatism, extremism și fundamentalism în religie


Una dintre cele mai întâlnite scuze pe care le înaintează apologeții religioși întru apărarea religiei este aceea că nu religia este de vină atunci când în baza ei se produc atrocități, ci fundamentalismul și fanatismul.
    Mai exact, se afirmă că ideile și doctrinele religioase nu au absolut nimic de-a face cu comportamentele foarte nocive ale unor oameni religiosi, ci natura fanatică a acelor oameni. Asta este cea mai ușoară cale de-a apăra ideile false de critică și de-a eschiva de la datoria de-a estima valoarea de adevăr a acelor idei.
    Ca să fie consistenți psihic, aceiași apologeți ar spune că nu este nimic în neregulă cu ideea că pruncii sunt aduși de barză ci în neregulă sunt doar indivizii care sunt fundamentaliști întru această credință. Ar spune că nu este nimic în neregulă cu credința că asfaltul este comestibil și foarte nutritiv ci doar cu cei care duc această credință în extrem; că nu-i nimic rău în a linge ocazional asfaltul ci că este rău doar dacă este ronțăit non-stop. Ar trebui să spună că nu este nimic în neregulă cu ideea de-a face sex cu dumnezeul la care te închini ci doar cu acei credincioși care susțin această credință cu fanatism.
   În caz că aceiași apologeți religioși ar avea un discurs onest, ar trebui să nu avem loc de ei atunci când ne asurzesc predicând despre cât de beton este nazismul și cum de vină au fost doar extremiștii și fanaticii naziști iar ideologia este ca un ghiocel proaspăt înflorit, frumos mirositor și cu petalele de un alb desăvârșit.
   Dar știm cu toții că nu avem parte de astfel de predici, că de astfel de predici avem parte doar atunci când vine vorba numai și numai despre ideologia religioasă, iar asta ne trimite cu gândul că predicatorii nu sunt angajați doar într-o încercare timidă de degustare a rahatului ci într-o activitate susținută de distorsionare a realității.
   Fanatismul, extremismul și fundamentalismul nu sunt proprii doar religiilor ci și ideologiilor nerelegioase sau antireligioase, în particular oricăror credințe specifice.
   Fanatici, extremişti și fundamentalişti nu sunt numiţi decât oamenii care acționează consistent cu credințele pe care le susțin și această proprietate a lor este incriminată de așa-zișii moderați. Ar fi bine totuși ca acești moderați să se judece cu aceeași măsură cu care îi judecă ei pe alții și să observe că excesul de moderație este una dintre cele mai periculoase forme de fundamentalism.
    Excesul de moderație este periculos deoarece moderația nu este vreo valoare absolută, deoarece există unele idei care trebuie susținute cu determinare și profesate cu abnegație – idei demonstrabil adevărate. Și există idei care nu trebuie profesate nicicum, nu cu determinare, cu atât mai puțin cu abnegație și nici măcar cu moderație – idei irationale, aberante și false, precum sunt cele mai multe dintre cele înglobate de religie.
Acest articol a fost publicat în RELIGIE(editoriale). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Fanatism, extremism și fundamentalism în religie

 1. Catalin Didica zice:

  toate religiile sunt false iar periodic unele dintre ele facute sa se certe intre ele de catre urmasii celor care au inventat aceste religii pentru ca asa a fost si in trecut.

  Apreciază

 2. S.Ciumetti zice:

  Ați uitat să includeți poza cu rabinii care sug sângele de pe penisul proaspăt circumcis al bebelușilor pe care îi traumatizează pe viață.

  Apreciază

 3. simona zice:

  Ce se omite in descrierea de mai sus ,e ca din totdeauna politicul s-a impletit cu religia .Statul e cel care-i finanteaza ,statul ii favorizeaza (ei nu platesc taxe ) .Politicul a avut intotdeauna de castigat de-a lungul istoriei de pe urma religiei.De la revolutie si pana in 2009 statul roman bagase 10 miliarde de lei in biserica ortodoxa ,basca pamanturi ,paduri ferme ,statii viticole,etc Si culmea romanasul nimic ,pai bine mai oameni buni am o singura intrebare :Pt voi amaratii cand o sa ridice statul spitale ,scoli ,poduri ,sosele,voi cand o sa vedeti ca nu religia ne-a scos din negura imbecialitatii ci doar stinta ?
  Turme ,asta suntem 99% din populatia globului.Frica pe care-au impamantenit-o in noi de-a lungul veacurilor nu poate fi distrusa peste noapte ,mai ales cand ai o Gabriela Firea care ditamai primarul unei capitale plimba moaste (stie ea ce stie ,toate babele ahtiate dupa oase si inghesuiala VOTEAZA).Exista o singura religie care sa poata spune ca oamenii lor au inventat ceva pt binele societatii?E drept ca Giordao Bruno saracul era preot catolic , dar sa ne amintim ca pe atunci doar ei clerul aveau cunoasterea scrierii si citirii.
  Parerea mea e ca europenii au inceput sa o cam rareasca cu biserica ,astia nu o mai pot implementa cu forta si au gasit solutia :putin islamism nu strica la nimeni.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.