Din istoria „civilizatiei” europene:Sfârșitul brutal al lui Johan de Witt, politicianul olandez mâncat de propriii săi compatrioți


Politicianul olandez Johan de Witt avea tot ceea ce îi trebuie unui lider de succes. Tatăl său era un primar respectat. De Witt avea o inteligență fenomenală, o statură de om de stat și crescuse într-o perioadă în care Țările de Jos înfloreau.

Însă, oricât de potrivit ar fi fost, o scăpare a sa avea să le aducă olandezilor multe necazuri și avea să-l coste viața pe Johan de Witt. El a făcut greșeala de a neglija armata terestră a Țărilor de Jos.

După ce armata olandeză a lui Johan de Witt a fost înfrântă de francezi, propriul său popor l-a atacat cu săbii și pistoale.

Johan de Witt

Uciderea lui Johan de Witt și a fratelui său, Cornelis

Ascensiunea la putere a lui Johan de Witt

Johan de Witt s-a născut în 1625 în Țările de Jos. Tatăl său era un om distins și „burgmaster”-ul sau primarul din orașul natal al lui de Witt, Dordrecht.

Witt a fost bine educat și a dat dovadă devreme de abilități pentru matematică. El a scris unul dintre primele manuale de geometrie analitică.

Când a ajuns la putere, de Witt și-a folosit calitățile de matematician pentru a se ocupa de problemele bugetare și financiare ale republicii. Tatăl lui Johan de Witt era un opozant înfocat al Casei de Orania, o ramură a dinastiei aristocratice europene numită Casa de Nassau.

Între monarhiștii care susțineau Casa de Orania și clasa republicană a negustorilor exista de mult timp un conflict. Johan de Witt a urmat calea tatălui său.

A devenit din ce în ce mai influent politic și a rămas neclintit în opoziția față de Casa de Orania. Inteligența și elocința lui, pe lângă statutul tatălui său, l-au ajutat pe Johan de Witt să devină conducătorul Olandei.

El a fost numit consilier principal (lider politic al Olandei) în 1653, când avea 28 de ani. La vremea când a preluat puterea, Provinciile Unite (statul care a precedat Olanda) se aflau în război cu Anglia.

Însă cu abilitățile sale de politician, de Witt a reușit să negocieze începerea tratativelor de pace.

Johan de Witt

Johan de Witt

De Witt controla Țările de Jos în timpul a ceea ce s-a numit „Epoca de Aur olandeză”, o perioadă de timp în care Imperiul Olandez era una dintre marile puteri ale Europei.

Amsterdam era centrul comerțului mondial și Compania Olandeză a Indiilor de Est domina rutele de comerț ale Asiei, care au îmbogățit enorm țara. De Witt a fost reales în post de trei ori: în 1658, în 1663 și în 1668.

În oficiul de consilier principal, de Witt a depus mari eforturi pentru a încheia și a menține pacea cu alte țări europene. De asemenea, a reușit să asmută inamicii republicii (Anglia și Franța) unul împotriva celuilalt.

În tot acest timp, a continuat să se opună monarhiei Orania și a refuzat să-i permită Prințului de Orania să ocupe o poziție politică.

Ținerea la distanță a inamicilor și a conflictelor (pentru un timp)

Între timp, exista o anumită tensiune între guvernul olandez și cel englez, care se aflau într-o competiție maritimă unul cu celălalt. Tensiunea dintre cele două națiuni a escaladat până când a degenerat într-un război, în 1665.

Însă Johan de Witt a reușit să mențină controlul mărilor. Însă în 1672, lucrurile aveau să ia o întorsătură proastă: în Republica Olandeză s-a instalat haosul politic atunci când Ludovic al XIV-lea al Franței a declarat deodată război.

Războiul franco-olandez a devenit cunoscut drept „rampjaar” în Olanda, ceea ce se traduce prin „anul-dezastru”. În acel moment, atât Anglia, cât și Franța, au atacat și au reușit să invadeze Republica Olandeză fără să întâmpine rezistență.

Marina olandeză era puternică, însă armata fusese în mare parte neglijată. Olandezii au suferit înfrângere după înfrângere din partea francezilor.

Puterea lui Johan de Witt s-a prăbușit.

Schimbarea opiniei și un sfârșit brutal

Olandezii l-au învinuit pe de Witt și lipsa lui de atenție pentru armata terestră pentru înfrângeri. Mulți credeau că dăduse greș și își doreau o conducere mai puternică.

Johan de Witt

Wilhelm al III-lea, Prinț de Orania

Aici a intrat pe scenă Wilhelm al III-lea din Casa de Orania. În timp ce protesta împotriva lui de Witt, poporul i-a cerut lui Wilhelm al III-lea să preia puterea.

Fratele lui de Witt, Cornelis, a fost arestat pentru trădare, fiind acuzat că a conspirat împotriva lui Wilhelm al III-lea. După ce a fost supus la torturi, Cornelis a fost aruncat în închisoare.

După ce și-a dat demisia pe 4 august 1672, Johan de Witt s-a dus să-și viziteze fratele la închisoarea Gevangenpoort din Haga. Însă de Witt nu știa că în aripile clădirii îl aștepta o mulțime organizată care voia să-l linșeze, știind că urma să-și viziteze fratele.

Scriitorul francez Alexandre Dumas a descris o versiune a acestor evenimente în cartea Laleaua Neagră (disponibilă aici):

„Fiecare dintre acești ticăloși, încurajat de căderea lui Johan, voia să tragă cu pistolul în el, sau să-l lovească cu barosul, sau să-l înjunghie cu sabia sau cuțitul. Toți voiau o picătură de sânge de la eroul căzut și o fâșie din veșmintele lui.”

Cum nicio gardă nu se afla în zonă, mulțimea a năvălit înăuntru și i-a scos afară pe cei doi frați. Apoi gloata i-a rupt în bucăți. Literalmente.

Johan de Witt

O operă de artă care înfățișează uciderea brutală a lui Johan și Cornelis de Witt

Iată cum a descris Dumas evenimentele:

„După ce i-a ciopârțit, sfâșiat și dezbrăcat complet pe cei doi frați, gloata le-a târât corpurile goale și însângerate la o spânzurătoare, unde niște călăi amatori i-au atârnat de picioare.

Apoi au venit cei mai josnici ticăloși, care nu îndrăzniseră să-i lovească cât timp fuseseră vii. Aceștia au tăiat morții în bucăți și apoi au cutreierat orașul, vânzând bucăți mici din corpurile lui Johan și Cornelis, la prețul de zece bănuți bucata.”

Nu se cunosc detaliile exacte ale asasinatelor, dar se știe că crimele au fost cel puțin sălbatice: olandezii l-au mâncat pur și simplu pe de Witt, după ce l-au ucis.

O astfel de relatare susține faptul că un membru al gloatei i-a mâncat un glob ocular. În cele din urmă, noul conducător, Wilhelm al III-lea, nu a întreprins nimic pentru a-i trage la răspundere pe conducătorii gloatei.

Trei statui ale lui Johan de Witt se găsesc în ziua de azi în Olanda. Toate au fost ridicate în secolul XX. Măcar atât puteau să facă pentru bărbatul care a fost ucis și mâncat de propriul său popor.

https://incredibilia.ro

Acest articol a fost publicat în ISTORIE UNIVERSALA( personaje). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.