STATUL ROMÂN vs POPORUL ROMÂN – Transilvania retrocedată pe bucăți, în mod ilegal și abuziv


 Catastrofa retrocedărilor către maghiari care se petrece de ani de zile sub privirile nepăsătoare ale autorităţilor române, în ciuda tu­turor strigătelor disperate ale societăţii, continuă. Este o tendinţă dirijată ca ro­mâ­nii să fie scoşi din toate centrele mari ale Tran­silvaniei. Dacă s-ar întâmpla doar în Târgu Mureş, aş zice că e un accident. Dar se întâmplă în toate oraşele Ardealului, se întâmplă la Cluj, unde 160 de imobile din centrul oraşului au fost retrocedate maghiarilor, în Oradea, Arad, Timişoara, Sibiu. Aceeaşi situaţie este şi cu pădurile sau terenurile agricole transilvănene. Sunt restituiri către foştii grofi maghiari sau către instituţii, în majoritatea lor ilegale sau abuzive.

A patra generație de „optanți”. Lăsând deo­par­te faptul că în Un­garia, de exemplu, in­diferent de ceea ce aveai de recuperat, s-a impus un plafon de despăgubire de aproximativ 200 de mii de dolari şi că românii nici măcar nu au apucat să pri­mească ceea ce este al lor – peste 200.000 de proprietăţi, situa­ţia la noi a fost po­sibilă din cauza ig­norării voite a unor înţelegeri şi tratate inter­na­ţionale în vigoare. Tratatul de la Trianon este unul dintre ele. Acolo se spunea clar că per­soanele im­periului pot opta pentru ce cetă­ţenie doresc, faţă de ţările ce îl compuneau. Aces­tora li s-a spus optanţi. În România, majoritatea optanţilor maghiari au ales cetăţenia maghiară, şi statul ro­mân a avut mai multe procese pe această temă, in­clusiv la Curtea de Arbitraj din Paris, unde a fost re­pre­zentată de Titulescu, ajutat de alţi doi avocaţi mari ai timpului. Ungaria a fost repre­zen­tată de con­tele Apponyi. Din moment ce optanţii ale­geau cetăţenia ma­ghia­ră, ei îşi pierdeau pro­prie­tăţile din ţară, după cum era şi firesc, cu con­diţia ca Ro­mâ­nia să le plătească optanţilor ma­ghiari des­pă­gubiri pentru părţile expropriate. Deci, optanţii care ale­geau cetăţenia maghiară renunţau la pro­prie­­tăţile lor din România şi statul îi des­păgubea. Ro­­mâ­nia era foarte bogată pe atunci, şi Bră­tianu, ca să fie si­gur că acest con­flict se va şter­ge, a spus că pe lângă sumele decise la Paris, Ro­mâ­nia va da în­că 10% ca răscumpărare maghia­rilor. Pentru asta, Ro­­mânia a plătit, din 1927 şi până în 1934, sume imen­­se către aceşti optanţi: echivalentul a 4,48 to­ne de aur, plus echivalentul a 87 de milioane de do­­lari ce trebuiau primiţi de statul român ca des­pă­gubiri de război şi pe care Ro­mânia nu i-a luat, lăsându-i tot în contul plă­ţilor. Se plătea către un fond extern din Paris, „Fondul Agrar”, de unde banii erau distribuiţi către optanţii maghiari. Toate aceste pământuri şi pro­prietăţi au fost luate de statul român pentru a se face reforma agrară a lui Ferdinand, când toţi ţă­ranii au primit pământ. Planul acesta a fost: s-a luat de la cei bogaţi con­tra unei sume şi s-a re­distribuit către ţăranii ro­mâni. Deci, statul român a plătit deja ceea ce se retrocedează azi. Ceea ce s-a plătit atunci, în baza unui tratat şi a unui pro­ces la Paris, astăzi vine a patra generaţie a optan­ţilor şi recu­perează de la statul român – ceva ce nu le mai aparţine de drept

Unde sunt actele. La Tribunalul de Mare Instanţă din Paris există aceste acte, dar nimeni, niciodată, nu a mers acolo să întoarcă măcar o filă! Şi la noi, la Banca Naţională, sunt o parte din aceste liste oficiale, dar funcţionarii de-acolo nu vor să dea acces. În aceste acte s-ar vedea exact cât a dat statul român şi cine a beneficiat de plăţile acelea. Aşa s-a ajuns cu un caz de la Topliţa, unde familia Urmanzi, cu o res­ti­tuire dubioasă, la fel ca şi familiile Banffy, Elteteo, Kemeny, Kanouky, Kendeffy şi alte familii ale foştilor grofi, care probabil se regăsesc pe lista optanţilor despăgubiţi deja de statul român, dar care vin şi cer din nou să li se retrocedeze suprafeţe şi averi imense.

18.000 de revendicări în județul Mureș. Trebuie precizat că samsarii care au transformat retrocedările în sursă de profit sunt de aici, din România. Mergeau şi băteau la uşă în Austria sau Ungaria şi spuneau: „Iată, aveţi de recuperat o avere imensă în Româ­nia! Ne ocupăm noi, contra cost”. Se întorceau apoi în România, se înţelegeau cu un prefect, spri­jiniţi de putere, şi afacerea era foarte profitabilă. Deşi statul român avea documente în arhive, nu le-au verificat. La noi, în Mureş, au fost 18.000 de revendicări ce trebuiau rezolvate rapid, cu presiuni de sus, de la oameni gen Hrebenciuc, Chioariu, Paltinu, Frunda şi alţii, aşa că la comisii s-au luat decizii greşite. În acest context politizat s-au în­tâm­plat lucrurile. La Sovata, un compo­se­sorat pri­meşte, în loc de 2 hectare, 2.000 de hectare, doar prin falsificarea unei virgule. Prefectul a făcut plân­gere şi parchetul din Sighişoara a venit după 8 ani, spunând că s-a prescris cauza. E un complex de complicităţi împotriva statului român, cu mize financiare enorme. A fost şi multă ignoranţă, nu doar corupţie. Ar fi trebuit ca prin lege, arhivele să furnizeze date pentru proprietăţi. Dar asta nu s-a întâmplat şi s-a ajuns la paradoxuri precum cel de la Arcuş, unde a apărut un moştenitor din Africa. Nu ştie ungureşte, nu îşi cunoştea nici avocatul până să vină în România, dar el revendica o res­tituire de 11 milioane de euro! Asta, în timp ce o nepoată a lui Augustin Maior, fost prefect, pre­zent la Marea Unire, preşedinte al Astra şi senator, nu a reuşit să recupereze mai nimic din averea familiei, pentru că aceşti samsari au intervenit împotrivă.

Reîmproprietărirea criminalilor de război. Sunt foarte multe asemenea cazuri, unele dintre ele dramatice, aşa cum este cel al satului Nadeş. Acolo s-a cerut nici mai mult nici mai puţin decât retrocedarea întregului sat, cu cimitir, cu pământul de sub biserică şi cel de sub casele oamenilor, adică aproape 8.000 de hectare. Aceeaşi situaţie este acum în satul Idicel, pe care îl re­vendică în întregime familia Kemeny. La Târ­năveni s-a făcut o cerere de retrocedare în numele unui mort. Omul murise din 1982 şi cineva a venit cu o procură că îl reprezintă… Alt caz este al lui Banffy, care a fost criminal de război şi a cărui avere a fost confiscată prin decizia tribuna­lului militar. Şi totuşi, fa­mi­liei sale i s-au restituit pro­prietăţi de păduri de zeci de mii de hectare. Unele sunt primite, al­tele în proces încă. Un caz clasic de re­stituire du­bioasă este al fa­miliei Urmanzi din Topliţa. În 1944, e dat în urmărire ca criminal de război şi moare în 1945. Dar as­tăzi vine fostul vice­pri­mar al oraşului, strânge docu­mente şi se dă ne­potul lui Urmanzi. A primit în jur de 3.000 de hec­tare şi câteva clă­diri. Apoi, sunt cazurile ce­lebre cu Hrebenciuc şi Paltin Sturdza şi retro­cedarea a 43.000 de hec­tare în judeţul Ba­­cău, sau depu­tatul Marko Attila, care se ascunde şi astăzi în Un­garia, fiind urmărit pentru retrocedări abu­zive. E de subliniat fap­tul că multe dintre aceste retro­cedări au la bază un fals.

Este o nevoie urgentă de corelare a insti­tuţiilor statului; cercetate arhivele, Guvernul să stabilească ce să facă Arhivele Naţionale; să se spe­cializeze procurori pe această problemă, să fie specializate instanţe pe această problematică. Trebuie creată o nişă legislativă care să revi­zu­iască toate restituirile. Dacă există voinţă, în­tr-un an se poate reglementa situaţia în Tran­sil­vania. Dar timpul contează mai puţin: orice ne­dreptate care poate să fie îndreptată, nu contează în cât timp, se în­dreaptă.

Prof. univ. Ioan Sabău Pop

http://www.cunoastelumea.ro

Reclame
Acest articol a fost publicat în UNGURI(editoriale). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la STATUL ROMÂN vs POPORUL ROMÂN – Transilvania retrocedată pe bucăți, în mod ilegal și abuziv

 1. Catalin Didica zice:

  Unde e patriotismul lu’ Dragnea acum? mizerii imputite ce sunt. Trebuie nationalizat tot si pusi sa plateasca amenzi mari de tot cei care retrocedeaza ilegal asta ca sa nu fie bagati la puscarie

  Apreciază

 2. simona zice:

  Ce sa stie ei cei de la Teleorman ?Ca doar nu ai lor culegeau strugurii grofului cu botnita la gura .Nu ei au fost scosi din anale cand s-a semnat trianonul.Lupule daca ceva ma doare ,apai asta-i ca Romania mea e rupta zi de zi cu acordul politicienilor si mai ales a justitiei romane .Pt ca oricare retrocedare catre grofi si casa regala ,alealalte lipitori au ajuns pe mesele judecatorilor romani .Si ghici cine a avut castig de cauza .Ca sa nu mai vorbim ca grofii au fost despagubiti cu vagoane de aur .Si azi o luam de la inceput ,dar de data asta tradarea e pe toate flancurile si nu-i de ieri de azi ,a fost si cu PDL-ul si cu PSD-ul .Ce mi dracu ,ce mi taica- su.Din cate vad eu in curand vom disparea de pe harta lumii si sa nu se mire nimeni ca romanasii au sa stea cu mainile in san ,pt ca nu vor mai avea pt ce sa mai lupte .Cei din jud Oradea se bat de aproape 20 de ani cu tribunalul roman ,care a retrocedat sate intregi ,au fost scosi oameni din casele lor .A luat statul roman atitudine ? A intrtebat marele for de la Bucuresti ce face tanti judecatoarea care retrocedeaza in stanga si-n dreapta sate ,paduri ,mii de hectare arabile ?

  Apreciază

  • Citadela zice:

   In caz ca-ti poate servi drept consolare Simona, scenariul descris de tine plus multe altele fac parte din planul in derulare aplicat sistematic majoritatii statelor europene si nu numai.
   Treceam prin Bulgaria care nu ca pare ci chiar este aproape o tara fantoma, depopulata ABSOLUT VIZIBIL, in mod catastrofal. Ce mai conteaza ce se intimpla cu paminturile „grofilor” Acei grofi sint foar niste fenomene sporadice, intimplatoare aparute si ele dintr-o PURA INERTIE a obiceiurilor de acaparare care APARTIN TRECUTULUI. Acapararea este sortita esecului deoarece economia cifrelor care ne paste nu va mai include atasarea resurselor de tot felul si propietatile de care tin toti cu disperare cu dintii.

   Priveste cite mii de case „la rosu” sunt abandonate de acei capsunari entuziasmati PE MOMENT( care cu o BUBUITURA s-a dovedit a fi trecator) si altii, construite si lasate in paragina de ani buni unde acum pasc citeva capre ametite. Romanii plecati pe plantatii in vest au realizat in sfirsit ca revenirea lor in tara este BLOCATA din …diverse motive, nu o sa le enumeram aici….

   Apreciază

 3. medusa zice:

  Draga Simona.
  retrocedarile ilegale catre optantii optantilor au inceput inca de pe timpul lui Constantinescu. Atunci cand au inceput sa se admita cererile in instanta. Ca daca judecatorii de atunci faceau simple cercetari judiciare in Arhivele Nationale nu admiteau retrocedarea castelurilor incalzite 80 de ani de Romania si refacute cu banii de la Bruxelles. Va luptati si dvs. un pic cu sistemul de justitie?l

  Apreciază

 4. Constantin Oancea zice:

  Destrămarea României , protecția infractorilor , promovarea proștilor inculților si analfabeților, promovarea minciunii sunt marile REALIZARI !? ale epocii pesedișto—- aldiste, din care cauza sunt din ce in ce msi tentat sa-mi ascund naționalitatea si sa spun ca ca îmi este Rușine ca sunt roman

  Apreciază

 5. Constantin Oancea zice:

  Mai avem un stat unitar ?! cred ca NU din moment ce asista pasiv la destructurarea României .Undevesre si ce face hoțul intelectual tuDorel Toader care in loc sa distrugă sistemul judiciar si sa emită tot felul de ordonanțe pt protejarea infractorilor si penalilor AR trebui sa declanșeze imediat acțiuni in anulare pt a readuce proprietățile in proprietatea statului roman

  Apreciază

 6. Cristea Elena zice:

  Unde esti tu Tepes Doamne?????

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.