Anatoli Bugorski, omul care și-a băgat capul într-un accelerator de particule… și a supraviețuit


Un accelerator de particule este o mașină care propulsează particule încărcate cu o viteză apropiată de viteza luminii. Acceleratorul de particule a fost inventat în anii ’30.

El este folosit pentru a studia toate lucrurile care țin de fizica particulelor. Mașina aceasta a dus la descoperiri epocale, cum ar fi  bosonul Higgs.

Dar destul despre descoperirile epocale… Cum ar fi să-ți bagi capul într-un astfel de accelerator? Sau poate că întrebarea potrivită este: de ce să-ți vâri capul în el?

Din fericire, avem răspunsuri la ambele întrebări. Am putea să-l întrebăm pe Anatoli Bugorski, omul care chiar a făcut așa ceva.

Nu încerca așa ceva acasă

Anatoli Bugorski 2_compressed

În anii ’70, omul de știință rus Anatoli Bugorski era cercetător la Institutul de Fizica Energiilor Înalte. El lucra în cadrul unui proiect sovietic de accelerator de particule, cunoscut drept Synchrotron U-70.

Pe 13 iulie 1978, el și-a vârât capul în Synchrotron pentru a verifica o piesă care nu funcționa optim. Și deodată, poc! Un mecanism de siguranță s-a stricat și o rază de protoni i-a fost propulsată prin cap.

Bugorski nu a simțit durere, dar a declarat că a văzut un fulger de lumină „mai strălucitor decât o mie de sori”. Raza i-a intrat prin ceafă și a ieșit prin nas.

În curând, jumătatea stângă a feței i s-a umflat ca un balon și a fost dus de urgență la spital. Acolo trebuia să fie, bineînțeles, tratat. Dar și studiat, fiindcă nimic de genul ăsta nu se mai întâmplase vreodată.

Cei din jurul lui credeau că avea să moară în cel mult câteva zile. Nu e de mirare că doctorii se așteptau la ce era mai rău. Tipul de energie pe care craniul lui Bugorski l-a absorbit din radiația ionizantă a razei de protoni este măsurat în unități numite „gray”.

După cum explică Gizmodo, raza care l-a lovit pe Bugorski măsura 2.000 de gray când i-a intrat în craniu și în jur de 3.000 de gray când a ieșit din craniu.

Ca să înțelegi proporțiile dezastrului, trebuie să știi că absorbția a mai mult de 5 gray echivalează cu moartea în cel mult 14 zile. Dar nimeni nu știa cu adevărat ce se va întâmpla.

Asta, fiindcă nimeni nu mai fusese iradiat de o rază de protoni care să se deplaseze cu o viteză apropiată de viteza luminii.

„Sunt un supraviețuitor”

Anatoli Bugorski 1_compressed

Bugorski a supraviețuit mai mult de câteva zile. De fapt, omul e bine mersi în 2018, la vârsta de 75 de ani. Incidentul nu l-a lăsat, totuși, neatins.

La urma urmei, e și el om. Raza a lăsat în urma ei arsuri în craniu și în țesutul cerebral. Timp de două zile după incident, pielea din jurul plăgilor corespunzătoare locurilor de intrare și ieșire a razei a trecut printr-un proces de decojire.

Bugorski și-a pierdut auzul la urechea stângă și în ziua de azi trăiește mereu cu senzația de tinitus. Partea stângă a feței i-a paralizat de-a lungul timpului, având aspectul ciudat de a fi înghețată în timp, oarecum mai tânără.

De asemenea, el a suferit cel puțin șase crize tonico-clonice (cunoscute și drept „grand mal”) și în prezent suferă de crize de absență (cunoscute și ca „petit mal”).

Lucrurile ar fi putut sta mult mai rău pentru cineva care a fost considerat un om mort imediat după accident. Bugorski a fost capabil să-și termine doctoratul după incident. Nu e vreo poveste cu supereroi, dar trebuie să recunoaștem că întreaga poveste este impresionantă.

https://incredibilia.ro/

Acest articol a fost publicat în VIATA LIBERA ( oameni). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.