Alături de Italia, Marea Britanie transformă românii în sclavi. Muncă multă, bani puțini, condiții de exploatare


Abuzurile și exploatarea muncitorilor români în Europa nu mai sunt o noutate pentru nimeni. Atât în Italia, cât și în Spania, Germania sau Marea Britanie, s-au înregistrat cazuri nenumărate care demonstrează că românii reprezintă mâna de lucru ieftină a occidentalilor, sursă inepuizabilă de sclavi moderni dispuși să își vândă munca pe puțin, să îndure condiții de trai la limita supraviețuirii, sub ochii autorităților care cunosc problema dar nu fac mai nimic pentru a stopa acest fenomen.

Un recent studiu din Marea Britanie prezintă sub formă statistică fenomenul de exploatare prin muncă a imigranților din această țară.

Românii din Marea Britanie sunt exploatați în mai multe domenii, dintre care primele ar fi: agricultura, spălătoriile auto, curățenia sau distribuția, după cum reiese din raportul „Natura și amploarea exploatării prin muncă în Marea Britanie” realizat de Autoritatea pentru Combaterea Abuzului în Muncă (GLAA) din Regatul Unit.

Studiul realizat de autoritățile britanice arată că în 2017, românii au reprezentat a doua cea mai expusă naționalitate din Marea Britanie la exploatarea prin muncă, fiind depășiți doar de cetățenii vietnamezi.

Astfel, în anul 2017, numărul cazurilor raportate de sclavie modernă au crescut cu 35%, Marea Britanie fiind una dintre principalele țări din Europa în care muncitorii ajung să fie exploatați prin muncă. Adesea, imigranții acumulează datorii la agențiile de recrutarea a forței de muncă sau plătesc ilegal sume de bani pentru a le fi găsite locuri de muncă.

O altă formă de abuz este reprezentată de contractele individuale de muncă ce conțin clauze ambigue, cele mai multe probleme fiind semnalate în domenii precum cel al construcților, curățeniei sau al culesului de flori, notează The Guardian, citat de Libertatea. Tototată, în domenii precum agricultura, construcțiile, ambalarea mâncării și a serviciilor de securitate sunt întocmite contracte fără a fi menționate numărul de ore de muncă.

Adesea, agențiile de recrutare de personal caută în domeniul agriculturii oameni care nu știu să vorbească limba engleză, iar pe câmp oamenii muncesc până la 15 ore pe zi, până la epuizare, deseori șapte zile din șapte. Lucrătorii sezonieri sunt cazați în caravane supraaglomerate, în care nu beneficiază de condiții de igienă și de siguranță.

Salariile în domeniul alimentar sau cel hotelier sunt atât de mici încât ajung uneori la 10 lire sterline pe tură.

Potrivit aceluiași studiu, în spălătoriile auto din Marea Britanie românii reprezintă cele mai multe victime ale exploatării prin muncă. Spălătoriile sunt deținute de migranți care preferă să angajeze tot migranți. În spălătoriile auto se muncește în condiții periculoase, până la 12 ore pe zi. Cei care dețin spătătoriile auto sunt în cele mai multe cazuri evazioniști care au legături cu crima organizate și cu rețelele de traficanți de ființe umane.

Românii şi polonezii sunt pe primele locuri în cazurile exploatării în domeniul curăţeniei. În acest sector a fost înregistrată o creștere a numărului de femei care muncesc excesiv de mult, fără să aibă suficiente zile libere. Și în domeniul construcțiilor, românii și polonezii figurează între cei mai exploatați muncitori din Marea Britanie.

Mulți români pleacă din țară cu promisiuni făcute de cei care îi duc la muncă peste hotare, iar acolo sunt exploatați și umiliți fără să aibă nici cea mai mică posibilitate de a protesta. Toți știu ceea ce se întâmplă pe câmpurile italiene, spaniole, în Marea Britanie sau în Germania, forțe de ordine, instituții ale statelor respective dar și instuțiile diplomatice ale României. Toți închid ochii iar situația este tratată ca și cum n-ar fi. Iar românul trăiește, muncește și se jertfește ca un sclav pe pământ străin pentru o brumă de bani. Până când?

Reclame
Acest articol a fost publicat în ROMANIA-DIASPORA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Alături de Italia, Marea Britanie transformă românii în sclavi. Muncă multă, bani puțini, condiții de exploatare

 1. citadela zice:

  M-am amuzat copios. Daca in Anglia plata este ca pentru un sclav, atunci in Romania ce este?…ca pentru o tiritoare?

  Apreciază

 2. Catalin Didica zice:

  Evident ca nu poate plati plati salarii pentru straini cum platesc pentru ai lor. Dar sa fim seriosi. Salariul minim in Anglia e triplu decat in Romania daca nu ma insel si nu toti romanii castiga salariul minim.

  Apreciază

 3. simona zice:

  Sora mea e in Londra ,spala vase si face curatenie la un restaurant si ia net (in mana ) 1340 de lire sterline ,si lucreaza 7 ore pe zi .Vi se pare ca-i exploatata ?

  Apreciază

  • citadela zice:

   Stai un pic. Una este ce primeste in mina si alta este cu ce ramine dupa ce isi plateste toate facturile:
   Chiria la apartament
   Cablul, internetul
   Telefonul
   Asigurarea la masina
   Abonamentul de Metrou( daca nu conduce)
   etc

   Apreciază

 4. citadela zice:

  Da, daca locuiesti ca romanii in Spania si sudul Italiei in containere sau in anexele grajdurilor cind vezi de animale( ai ceva mincare, transport cu camionul si imbracaminte gratis) si primesti 1500 euro/luna curati…este ceva!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.