Opinie-șoc despre ieșirea din UE: „RoExitul fără naţionalizări ar fi o prostie”


 

Posibila ieșire a României din Uniunea Europeană, subiect lansat după dezbaterile recente din Parlamentul European, continuă să genereze controverse.

 O analiză pe această temă încearcă să contureze un scenariu pentru economia națională în cazul unui asemenea eveniment.

„Ar fi fezabil economic RoExitul în condiţiile în care partea de securitate este asigurată acum de parteneriatul cu SUA?” — se întreabă jurnalistul Cristian Dogaru, într-un editorial publicat pe Bursa.ro.

„Strict pe partea de balanţă cu UE, nu prea. Potrivit statisticilor la 10 ani de la aderare, 40,8 miliarde euro erau banii primiţi de la Uniune între 2007 şi 2016 şi 13,8 miliarde de euro reprezenta contribuţia României la bugetul comun, deci un sold pozitiv în jur de 27 miliarde de euro”, răspunde acesta.

Editorialistul simte însă nevoia să nuanțeze lucrurile.

„Din cele 27 de miliarde, vreo 17 au venit pe fonduri structurale şi de coeziune, deci bani pentru infrastructură, iar aici unii afirmă că statele puternice din UE îşi finanţează ocolit marile companii ce câştigă pe bandă rulantă licitaţii în statele de mai mici dimensiuni, scoţând din piaţă concurenţa locală.

Fermierii au primit la rândul lor aproape 9 miliarde euro subvenţii, în condiţiile în care subvenţiile din statele puternice sunt mai mari pe produs şi exporturile alimentare au ajuns să cântărească tot mai greu”, spune Dogaru.

El amintește și de „costul mai puţin vizibil al aderării” reflectat în retragerea statului din multe domenii cheie. Și expune un șir de schimbări intervenite în viața economică a României, care contribuie la aceste costuri.

„Privatizarea aproape completă a sectorului bancar, privatizarea distribuţiilor de energie (hilar, cumpărătorii în unele cazuri au fost entităţi deţinute de alte state europene, dovadă că rentabilizarea companiilor în cauză ar fi fost posibilă şi aici), achiziţiile masive de terenuri agricole de către străini”, arată jurnalistul.

„Şi, de ce nu, să amintim şi de migraţia masivă a forţei de muncă cu o bună calificare şi spirit antreprenorial (peste trei milioane de români au plecat să lucreze peste hotare şi o parte dintre ei s-a stabilit definitiv acolo)”, mai spune Dogaru.

Editorialistul concluzionează că simpla ieșire din UE nu poate aduce nimic bun.

„RoExitul fără naţionalizări în domeniile cheie, inclusiv recuperarea terenurilor agricole (peste 40% din acestea nu mai aparţin acum românilor) ar fi o prostie monumentală. Ar fi nevoie de o întoarcere la anii ’50 ai secolului trecut, deci dificil de pus în practică în actualul context internaţional când modelul comunist a devenit istorie”, afirmă Cristian Dogaru.

https://ro.sputnik.md

Acest articol a fost publicat în ROMANIA-EUROPA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Opinie-șoc despre ieșirea din UE: „RoExitul fără naţionalizări ar fi o prostie”

  1. Catalin Didica zice:

    Daca nu ar fi nationalizari, atunci am fi exagerat de imbecili, in cazul in care am divorta de UE.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.