Clientul român „îngrașă” băncile și de 6 ori mai mult decât cel german


Roni

Business-ul bancar este unul profitabil în România, în condițiile în care dobânzile la creditele de nevoi personale, de exemplu, sunt de 6 ori mai mari decât în Germania.

 Trei bănci din România derulează afaceri înfloritoare, obținând câștiguri mult peste media Uniunii Europene.

Banca Transilvania (50,72% capital românesc), BCR (capital majoritar austriac) și BRD (capital majoritar francez) au înregistrat un randament mediu al capitalurilor de peste 21% la jumătatea anului — cea mai ridicată profitabilitate, de trei ori peste media UE, scrie Profit.ro.

Banca Transilvania a obținut un profit de 853 milioane de lei în primul semestru, mai mare cu două treimi decât cel din perioada similară a anului trecut.

BCR a obținut un rezultat net mai mult decât dublu față iunie 2017, de circa 700 milioane de lei.

BRD a încheiat primele 6 luni din acest an cu un profit net de aproape 760 milioane de lei, cu o treime peste rezultatul din aceeași perioadă a anului trecut.

Este business-ul bancar unul profitabil în România?

Depozitele bancare în lei au în acest moment dobânzi de până la 2,25%, iar cele în euro de până la 0,50%, potrivit site-ului de specialitate conso.ro.

Pentru creditele imobiliare în lei dobânda trece de 8%, iar la cele în euro atinge 7%. La creditele auto, atât în moneda națională cât și în cea europeană, dobânzile se situează în jur de 12%. Împrumuturile de nevoi personale au dobânzi în jur de 13% în lei și de 22% în euro.

CREDITE DE NEVOI PERSONALE
CREDITE DE NEVOI PERSONALE

Ce se întâmplă în acest timp în Germania, cea mai puternică economie a Uniunii Europene? Aici desigur toate dobânzile sunt în euro.

Nemții au și ei dobânzi scăzute la depozite, ajungând până la 0,25% pentru depozitele la termen, cu 0,25 puncte procentuale mai mici decât cele din România, conform germany.deposits.org.

În schimb, la împrumuturi situația diferă substanțial

Creditele pentru achiziționarea locuințelor pornesc de la 1,07%, cele auto de la 2,75%, iar cele de nevoi personale — de la 3,49%. Observăm, între Germania și România, diferențe de 6 pp la creditele imobiliare, de 9 pp la creditele auto și de peste 18 pp la împrumuturile pentru nevoi personale.

Germany Interest Rates
Germany Interest Rates

În aceste condiții, pentru societățile bancare, clientul român aduce un profit mult mai mare decât cel german. Desigur, Germania are un standard de viață mult mai ridicat, astfel că nemții își permit să angajeze împrumuturi într-o proporție mai mare decât românii. Dar dacă privim din cealaltă perspectivă, cea a clientului, observăm că românul este dezavantajat clar în relația cu băncile.

Acest articol a fost publicat în BANCI-FMI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.