Intersexual, ‘queer’, homosexual, transexual… cate forme exista pentru a defini identitatea sexuala?


Stiti ce inseamna definitii sexuale netraditionale? Barbat si femeie; heterosexual si homosexual, bisexual…
Stiti cate categorisiri in plus – recunoscute formal – se folosesc pentru identificarea *orietarii sexuale si genului unei persoane? O multime, redau mai jos cateva principale. *Daca este orientare sexuala este aleasa asa cum alegi o optiune politica, nu se nasc asa.

Organizatia Natiunilor Unite, de exemplu, accepta al „treilea gen” ca persoane care nu se identifica nici cu genul feminin, nici masculin. In unele tari este recunoscut legal. Este cazul Indiei, unde Curtea Suprema permite cui doreste sa apara in documente oficiale emise de guvern ca „al treilea gen”.

Conceptul se foloseste pentru a recunoaste ca identitatea fiintei umane poate sa nu fie limitata la feminin si masculin.

Asociatia Psihologica Americana (APA) recunoaste ca termenii care se folosesc pentru a da un concept despre orientarea sexuala a unei persoane si a identitatii de gen (se simte femeie, barbat sau altceva) variaza.

„Intelegerea acestor definitii se dezvolta, si folosirea terminilor uneori se schimba”, se indica in directivele organizatiei. „Nu exista definitii universale acordate cu privire la acesti termeni, multi dintre acestia se asociaza cu culturi occidentale. Altii, folosesc diferite cuvinte si concepte”

cur

Asociatii de psihologi, psihiatri, universitati si organe oficiale acceptaca nu exista numai persoane de gen masculin si feminin.

Queer

queer

Queer (rar) este un termen care se foloseste pentru a descrie orientarea sexuala, identitatea de gen sau expresia genului (maniera de manifestare a masculinitatii sau feminitatii in exterior) care nu se potriveste cu normele sociale dominante.

Conform APA, istoric, cuvantul queer se folosea in engleza in mod despectiv pentru a se referi la persoane din colectivul LGBTQ (lesbiene, gay, bisexual, transgener si queer). In actualitate, multi il folosesc de forma neutru sau inclusiv pozitiv. „Unii tineri il folosesc ca termen de identitate, ca sa nu se identifice ca barbat sau femeie, ceea ce se cunoaste de asemenea ca gen binar. Folosirea acestui termen le permite sa scape de restrictile impuse de orientarile lesbiene, homosexuale si bisexuale”, explica APA. De asemenea se mai cunoaste ca „gen fluid”.

Intersexual

Intersexual-2

Sunt persoanele care se nasc cu o anatomie sexuala, organe reproductive sau cromozomi care nu corespund cu definitia tipica de barbat sau femeie.
Aceste caracteristici pot sa fie aparente in momentul nasterii sau pot sa apara dupa niste ani, in general la pubertate.

„Exista multe tipuri de conditii medicale intersexuale, dar cine intra in aceasta categorie, nu sunt de acord sa fie definiti in termeni medicali”, conform Programului ONU pentru Dezvoltare.

ONU spune ca multi copii intersexuali sunt supusi la proceduri medicale, intre care se includ interventii chirurgicale genitale, pentru ca sa se adapteze corpurile lor la definitia culturala dominanta de feminin sau masculin.

Pansexual / Pangender / Poligender

 

Conform Centrului LGTB al Universitatii din Wisconsin-Madison, in SUA., termenul pansexual se foloseste pentru a identifica persoanele care au dorinta sexuala pentru perechi care se bazeaza in atractia pentru trasaturi fizice specifice, identitate si/sau personalitate. Acestea care pot corespunde – sau nu – caracteristicilor traditionale de sexualitate si identificare de gen a unui barbat sau unei femei.

 

Conform aceleiasi organizatii, o persoana pangender este aceea a carei identitate de gen este integrata de diverse identitati de gen sau expresii ale lor. A se observa ca toti au steag propriu. Poligender, serveste pentru a identifica o persoana care are mai mult de un gen sau o combinatie de genuri.

Transgender

trans

Baietelul din fotografie este fetita blonda care s-a nascut baiat dar era convinsa ca este fata. S-a hormonat si s-a transformat in fata la pubertate. Alaturi este mama ei care acum este tatal ei, si ea si-a dat seama ca de fapt era barbat care s-a nascut in corp de femeie. Familie britanica.

Transgender/transexual, conform ORganizatiei Mondiale a Sanatatii, termenul se foloseste ca „umbrela” pentru identificarea persoanelor a caror identitate de gen si de expresie nu corepunde normelor si expectativelor traditional asociate cu o femeie sau un barbat. Un individ transgender (trans) nu se identifica cu genul cu care s-a nascut. Conform ONU se calculeaza ca aproximativ 1% din populatia de varsta reproductiva este transgender.

Asexual

asex

Departamentul de Egalitate si Includere al Universitatii din Berkeley, SUA., defineste acest este grup de persoane care nu se simt atrase catre niciun gen. Sunt asexual: nu simt dorinta sexuala pentru nimeni…si nici nu vreau sa simt.
De asemenea, arata ca se foloseste termenul „fara gen” pentru identificarea celor care nu au un gen intern definit sau le lipseste simtul identitati de gen. Asexual nu inseamna abstinenta sexuala sau celibat.

Cei care se includ in categoriile descrise mai sus, in mod obisnuit au nevoie de timp pentru a sti cu claritate cum se simt, ce sunt.

Pentru aceste cazuri, termenul pe care diferite organizatii LGTBQ il folosesc pentru a defini procesul prin intermediul caruia persoanele exploreaza orientarea lor sexuala si identitatea de gen, este „questioning”, care s-ar putea traduce „chestionar”.

https://www.bbc.com/mundo/noticias-38995644

https://karensmithdotblog.wordpress.com/

Acest articol a fost publicat în HOMOSEXUALI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.