Un tur rapid al planetei: 21 de lucruri neobișnuite, care te vor surprinde


În acest articol, îți prezentăm și mai multe lucruri neobișnuite despre lumea în care trăim. Unele sunt pur și simplu amuzante, altele – total neașteptate.

Știai că oamenii de știință încă dezbat dacă panda este un urs sau un raton? Sau că alcoolul ne protejează de radiații? Știai că în Noua Zeelandă există niște papagali care atacă oile și le sfâșie carnea? Sau că în corpul fiecăruia dintre noi se găsește o cantitate mică de aur?

Așadar, să descoperim în cele ce urmează 21 de curiozități și lucruri inedite din întreaga sferă a cunoașterii umane.

1. În Egiptul Antic, femeile se tundeau la zero

curiozitati_01

Femeile din Egiptul Antic obișnuiau să își îndepărteze tot părul de pe cap și își lustruiau scalpul cu pânză ceruită. Apoi, își puneau o perucă făcută din lână de oaie sau din ierburi. Uneori, purtau două peruci, astfel încât „coafura” lor să pară mai voluminoasă.

2. „Sindromul vârcolacului” poate apărea la oameni

curiozitati_02

Hipertricoza sau „sindromul vârcolacului” poate apărea la naștere sau se poate dezvolta în timp. Spre exemplu, acest bărbat din China are pe piele un nev pigmentar gigant pilos, o afecțiune congenitală rară.

Aceste semne sunt cunoscute popular drept „alunițe gigantice cu blană”. Un caz faimos de hipertricoză din istorie a fost cel al lui Petrus Gonsalvus, despre care se presupune că a stat la baza poveștii „Frumoasa și Bestia” (aici poți citi despre ciudatul său caz).

3. În fiecare zi, Pământul „se îngrașă” cu 60 de tone

curiozitati_03

Potrivit calculelor, greutatea prafului cosmic și a altor particule care cad zilnic pe Pământ variază de la 0,4 la 110 tone. În medie, asta înseamnă 60 de tone.

4. Primul ceas cu alarmă putea suna doar la 4 dimineața

curiozitati_04

Primul ceas cu alarmă din lume a fost inventat de Levi Hutchins, în 1787. Acesta l-a construit pentru sine, ca să nu doarmă în loc să muncească.

Și, cum dorea să se trezească în fiecare zi la aceeași oră, a construit ceasul astfel încât să dea alarma numai la 4 dimineața.

5. Cuvântul „cămilă” se traduce prin „frumusețe”

curiozitati_05

O altă intrare binemeritată pe lista noastră despre lucruri neobișnuite se referă la relația dintre frumusețe și cămile. În arabă, cuvântul pentru „frumusețe” este „jamaal”, care este derivat din „jml”, o rădăcină care înseamnă „cămilă”.

6. Înconjurul lumii cu bicicleta în 79 de zile

curiozitati_06

Ciclistul britanic Mark Beaumont a călătorit în jurul lumii în 79 de zile. În fiecare dimineață, bărbatul se trezea la 3:30 și pedala timp de 16 ore pe zi.

Astfel, în 79 de zile, el a reușit să facă înconjurul lumii, parcurgând distanța de 29.000 de kilometri.

7. Lucruri neobișnuite – Ziua de naștere a vodcii rusești

curiozitati_07

Chiar dacă acest tip de alcool a apărut mai devreme, 31 ianuarie 1865 este considerată ziua de naștere oficială a vodcii. În acea zi, celebrul chimist rus Dmitri Mendeleev și-a prezentat teza de doctorat, intitulată „Despre legătura dintre alcool și apă”.

8. Caii nu intră în somnul REM când dorm în picioare

curiozitati_08

Caii pot dormi în picioare, însă nu pot ajunge în faza de REM a somnului (în care se produc cele mai numeroase și cele mai intense vise) fără să se întindă pe jos. Acest lucru este valabil și pentru vaci, girafe, cămile și zebre.

Aceste animale pot dormi în picioare, dar, pentru a ajunge în faza REM a somnului, ele trebuie să se întindă o vreme.

9. Lucruri neobișnuite – Einstein nu purta șosete

curiozitati_09

Fizicianul Albert Einstein avea un motiv practic pentru care nu purta șosete.

„Când eram tânăr, mi-am dat seama că degetul mare face întotdeauna o gaură în șosetă. Așa că am încetat să port șosete. De ce să porți și pantofi, și șosete, când unul dintre aceste lucruri este suficient?”, se întreba, intrigat, fizicianul.

10. Ursul panda este, de fapt, un raton?

curiozitati_10

Panda arată exact ca un urs. Însă culoarea, obiceiurile și stilul de viață par să indice faptul că această specie aparține familiei ratonilor.

Oamenii de știință încă dezbat această chestiune, însă cei mai mulți dintre ei cred că a doua variantă este cea corectă.

11. Femeile își petrec zece ani din viață aplicându-și machiaj

curiozitati_11

Iar bărbații petrec, cel mai probabil, aceeași durată de timp așteptând ca femeile să termine de aplicat machiajul.

12. Lucruri neobișnuite – Alcoolul protejează de radiații

curiozitati_12

Poate că sună ciudat, însă savanții japonezi au ajuns la concluzia că berea și alte băuturi alcoolice ne pot proteja de radiații. Potrivit acestui studiu, este nevoie de 450 de mililitri de bere pentru a reduce cu 34% vătămările cauzate de radiații.

13. În Noua Zeelandă există papagali care atacă oile

curiozitati_13

Kea sau Papagalii de munte sunt niște păsări foarte inteligente, curioase și jucăușe. Ele sunt obișnuite cu oamenii, pe care nu îi atacă. În schimb, atacă oile: sar pe spatele lor și le sfâșie carnea, pe care o mănâncă.

14. Lucruri neobișnuite – Mirosul bananelor ne ajută să slăbim

curiozitati_14

Nutriționiștii spun că parfumul piersicilor, merelor și bananelor ne poate ajuta să slăbim.

15. Cum ar arăta o păpușă Barbie în carne și oase

curiozitati_15

Dacă o persoană ar avea dimensiunile unei păpuși Barbie, proporțiile corpului acesteia ar fi 91 – 43 – 83. Picioarele acestei persoane ar fi mai lungi decât jumătate din corp, iar gâtul ar fi de două ori mai lung decât gâtul unei persoane obișnuite.

16. Jimmy Carter a trimis la curățătorie codurile secrete de lansare a unui atac nuclear

curiozitati_16

Președintele american le uitase în buzunarul unui sacou. Din fericire, codurile au fost recuperate dintr-o mașină de spălat.

17. O noapte cu cea mai scumpă prostituată din lume costă 30.000 de euro

curiozitati_17

Numele ei este Michelle Braun și este proprietara celei mai scumpe agenții de escorte, care oferă servicii oamenilor celebri.

18. Lucruri neobișnuite – Un biscuit de pe Titanic, cel mai scump din lume

curiozitati_18

Biscuitul provenea de pe una dintre bărcile de salvare de pe Titanic. Astăzi, acest biscuit vechi de 106 ani este considerat a fi cel mai scump din lume, fiind vândut la licitație pentru prețul de 22.968 de dolari.

19. Fiecare dintre noi are aur în corp

curiozitati_19

Există 0,2 mg de aur în corpul unui adult: jumătate se află în oase și cealaltă jumătate în sânge și în organe. În cazul în care cantitatea de aur este prea mare, acesta începe să se acumuleze în ficat, rinichi și hipotalamus.

20. Lucruri neobișnuite – În vestul Chinei, oamenii pun sare în ceai

curiozitati_20

De exemplu, în Tibet și în partea occidentală a Chinei, oamenii adaugă în ceai… unt de iac și sare. Această băutură ciudată previne deshidratarea și ajută la redobândirea energiei.

Unora dintre turiști li se pare că gustul acestui ceai este dezgustător. Alții, în schimb, îl adoră.

21. Pisicile sunt singurele animale care pot vizita moscheile

curiozitati_21

Potrivit legendei, profetul Mohamed își iubea atât de mult pisica, încât n-o trezea niciodată atunci când dormea și își făcea abluțiunea cu aceeași apă din care bea pisica.

https://incredibilia.ro

Acest articol a fost publicat în LUMEA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.