Spiritele se încing în Blacani: Kosovo a votat pentru crearea unei armate naționale


Le Kosovo vote pour la création d’une armée nationale, regain de tension dans les Balkans

Parlamentul kosovar a votat, pe 18 octombrie, un set de legi care să permită crearea unei armate naționale. Acest obiectiv este extrem rău văzut de autoritățile sârbe, care își revendică suveranitatea asupra Kosovo și denunță o „amenințare la adresa păcii” în Balcani.

 Vom asista la crearea unei armate kosovare? Parlamentul autoproclamatei Republici Kosovo a votat pe 18 octombrie pentru un set de legi care vor permite autorităților din Pristina să construiască o armată regulată.

„Sunt convins că Kosovo va obține armata până la sfârșitul anului”, a declarat Kadri Veseli, președintele Parlamentului la postul de radio al Kosovo pe 15 octombrie.

O decizie care revigorează tensiunile din Balcani, după ce acum două zile, liderii Serbiei și Kosovo au anunțat o întâlnire la Paris, la comemorarea centenarului primului război mondial, 11 și 12 noiembrie, pentru a începe un proces de normalizare a relațiilor lor bilaterale.

Dar faptul că Statele Unite au declarat că sunt în căutarea unei „strategii de renunțare” la ajutorul acordat Kosovo în cadrul misiunilor Organizației Națiunilor Unite (UNMIK, înființat în 1999) și NATO, care asigură prin KFOR securitatea pe teren timp de 10 ani, a impins Pristina să relanseze procesul de creare a unei armate naționale.

Serbia a reacționat rapid și a denunțat inițiativa kosovară. În timp ce președintele sârb, Aleksandar Vucic, a cerut Washingtonului să „țină cont de stabilitatea Balcanilor”, ministrul Apărării, Aleksandar Vulin, a numit crearea unei armate kosovare „o amenințare la adresa păcii”:

„Nu există altă forță armată în Kosovo decât KFOR, atâta timp cât este în vigoare Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al ONU (care a încheiat războiul)”, a declarat ministrul sârb al Apărării pentru AFP.

După ce a devenit de facto un teritoriu independent al Serbiei în 2008, Kosovo nu este recunoscut ca stat suveran de multe țări, cum ar fi China, Rusia, Spania sau Israel, iar Belgradul își revendică mereu suveranitatea asupra provinciei sale istorice meridionale.

https://ro.sputnik.md/

Acest articol a fost publicat în EUROPA DE EST. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.