Legătura stranie dintre Sarmizegetusa Regia şi Retezat. Ce a descoperit un astronom care a cercetat capitala Daciei


Un cercetător de la Institutul Max Planck din Munchen susţine că a descoperit motivul pentru care dacii şi-au înfiinţat capitala la Sarmizegetusa Regia în Munţii Orăştiei.
De-a lungul timpului, sanctuarele misterioase din Sarmizegetusa Regia au stârnit interesul pasionaţilor de astronomie. Un studiu realizat de Franz Kerek, un specialist în astronomie de la Institutul Max Planck din Munchen, oferă o ipoteză neobişnuită despre motivele pentru care dacii şi-au aşezat capitala în Munţii Orăştiei.
Lucrarea s-a numit „Măsurători astronomice precise ale siturilor antice din Dacia, asupra mega-triunghiului Sarmizegetusa Regia – Parâng – Retezat” şi a fost publicată de dr. Franz Kerek, împreună cu prof. univ. dr. Florin Stănescu, în British Archaeological Reports.
Studiul ajută, potrivit autorului, la desluşirea misterului amplasamentului ales de daci pentru a construi sanctuarele din Sarmizegetusa. „Adică pe o pantă de deal care nu are niciun sens militar strategic sau civic. Răspunsul expus în publicaţiile mele este că a fost o localizare sacral-astronomică, la intersecţia pitagoreică între linia spre vârful Retezat şi cea spre mijlocul munţilor Parâng”, afirmă Franz Kerek.
Retezatul „dăltuit” 
Sarmizegetusa Regia din Carpaţii Meridionali a fost considerată capitala împărăţiei dacice (84 î.Ch.-106 d.Hr.), dar locaţia ei geografică şi sanctuarele sale enigmatice fac din ea, mai verosimil, o destinaţie sacral-religioasă. Credinţa dacică a fost o religie pitagoreană şi susţinem că Sarmizegetusa a fost aşezată în conformitate cu aliniamentele astronomice precise şi cu doctrinele pitagoreene ale structurilor armonice bine ordonate în cer şi pe pământ. 
Sarmizegetusa se află la vârful unghiului drept al unui mega triunghi format cu două vârfuri proeminente ale munților Retezat şi Parâng, o ipoteză confirmată în detaliu de date precise obținute prin satelit şi GPS. Iarna, dealul Sarmizegetusei este la apus aliniat spre Retezat şi acest eveniment ceresc poate fi observat din acest loc. Recenta descoperire a brăţărilor masive de aur din Sarmizegetusa susţine, de asemenea, acest statut al său, de destinaţie sacră-ceremonială. Am identificat două drepte dimensionate exact pe vârfurile mega-triunghiului, probabil construite de astronomii daci pentru a spori prin triangulare precizia măsurătorilor unghiului azimutului. Marginea de 160 de metri a piramidei trunchiate a Retezatului a fost, probabil, aranjată prin netezirea, de către oameni, a vârfului. Traseele de construcţii similare pot fi identificate în jurul vârfurilor Piatra Tăiată şi Coasta lui Rus, din Munţii Parâng”, susţine cercetătorul, în rezumatul celor şase pagini ale studiului.
Mistere nedesluşite 
Franz Kerek susţine că în ziua solstiţiului de iarnă, cei care ajung în Sarmizegetusa Regia pot vedea un fenomen inedit. Atunci de pe dealul situat deasupra sanctuarului se poate observa cum soarele asfinţeşte pe o traiectorie care îl face să se ascundă exact după vârful Retezat.
Aşezarea capitalei dacice Sarmizegetusa-Regia în armonie pitagoreană cu vârfurile proeminente ale Munţilor Retezat şi Parâng este confirmată aici prin măsurători precise GPS, care oferă informaţii suplimentare provocatoare despre cultura astronomică la nivel înalt a vechilor daci”, concluzionează raportul publicat în British Archaeological Reports.
Ipoteza lui Franz Kerek este mai puţin cunoscută în România. Istoricii şi arheologii au încercat de-a lungul timpului să desluşească tainele sanctuarelor, iar unii au lansat ipoteze asemănătoare, care au stârnit numeroase controverse. Unul dintre aceştia a fost Hadrian Daicoviciu, care a vorbit despre rolul soarelui de andezit şi al marelui sanctuar circular.
Rostul acestui mare sanctuar n-a putut fi încă desluşit, dar nu încape îndoială că şi în construcţia lui se oglindesc anumite observaţii astronomice. Legătura dintre calendarul dacic şi religia dacilor este evidentă. O subliniază însăşi prezenţa calendarului de piatră în incinta sacră, alături de alte sanctuare, o subliniază spusele lui Iordanes despre rolul hotărâtor al lui Deceneu în dezvoltarea preocupărilor astronomice la daci. Natural, astronomi erau preoţii. Prin cunoştinţele lor despre mişcarea corpurilor cereşti, prin reglementarea calendarului, atât de necesară agriculturii, de exemplu, ei îşi sporeau autoritatea asupra maselor, apărând în faţa acestora nu ca nişte simpli cărturari, ci ca posesori ai unor puteri misterioase şi supranaturale”, scria Daicoviciu.
Acest articol a fost publicat în ROMANIA (miraculoasa). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Legătura stranie dintre Sarmizegetusa Regia şi Retezat. Ce a descoperit un astronom care a cercetat capitala Daciei

 1. simona zice:

  Si daca v-as spune ca Sarmisagetuza Regia e mai mult decat va inchipuiti ?Daca v-as spune ca locul era folosit pt activitati mental astrale?Piedestalele dacice erau folosite pt mentinerea vibratiei de la o perioada scurta de timp la alta ,erau ingropate la o distanta apreciabila fata de podeaua incaperii,unde se aflau cercetatorii,calatorii astrali ,care se asezau pe locuri marcate ale podelei si ea o buna conducatoare de energie .Soarele de Andezit este o podea dintr-o sala de cercetare a vibratiilor ,a fuioarelor de energie pe care le primeste Pamantul cat si fiecare fiinta ,planta etc .Sarmisegetuza noastra n-a fost un templu religios ,a fost locul nostru in care vorbeam cu zeii ,a fost locul din care se realiza densificarea campului in jurul corpurilor lucratorului prin atragerea de fluxuri energo-materiale ,aici se intareau campurile corpurilor omenesti ,a aurei daca vreti ,.Si tot aici cel care conducea lucrarea dupa ce-si intarea aura directiona fluxuri de energie catre terte persoane .
  Bratarile getilor erau folosite la supraenergizare (niciodata nu se abuza de ele), tronul era puternic echilibrat ,facut dintr-o bucata si era facut dintr-un material care atragea moderat fluxurile din campul planetar ,echilibrand ata corpul fizic cat si dublu eteric pe care-l poseda omul .Bratarile erau de diferite dimensiuni ,cele mari fiind fixate pe bratele tronului.,erau utilizate de oameni cu camp extrem de puternic(aura)pt echilibrarea si mentinerea calatoriilor astrale .
  Aceste lucrari se faceau la echinoctiuri ,soltitiuri ,ei stiau perioadele in care creste ,sau scade energia care vine spre Pamant .Ar fi atatea de spus dar ca sa intelege-ti trebuie sa cititi Keshe ,Demetrescu si multi altii ,dar ce trebuie sa stiti cu adevarat e ca GETII SUNT COBORATORI DIN ZEI si nu numai ei toate popoarele lumii au fost odata oameni cu puteri nebanuite ,doar schimbarea ,micsorarea vibratiei planetei mai precis ne-a adus nu numai uitarea dar si animalitatea din noi.Getii ,celtii ,pictii si alte popoare europene care locuiau in Europa au avut cunoasterea pana prin 500en ,altii 500 ien si nu pt ca eram frumosi ci doar pt ca urma sa tinem piept primei migratii care a avut loc pe pamant in 3000 ien si mai apoi celei de-a doua migratii care va avea loc dupa infrangerea dacilor en.
  Ce trebuie sa stiti e ca fiecare popor are ajutatorii lui ,getii i-au numit Mosi ,popoarele arabice Emiri ,etc Mosii nostri ne-au ajutat intotdeauna si credeti-ma de cate ori ne incrancenam cand poporul nostru-i prea ingaduitor cu toate ”rahaturile”interne ,externe ,trebuie sa stiti ca getii si noi urmasii lor implicit nu avem in destin sa ne rasculam ,nu avem in destin sa cucerim popoare ,am fost pusi aici pt a apara Europa si de a accepta cand ii cazul popoarele migratoare de acum 5000 de ani ,sau de acum 2000 de ani, sau de acum 800 de ani .Si da Mosul nostru-i Zamolxes ,nu vreau sa va sperii ,dar a avut un rol atat de mare nu numai in viata getilor ci a mai multor popoare europene ,cu totul diferite de ce credem azi ,asta ni se ascunde ,asta ascund muntii nostri ,invatatura adevarata ,despre asta altadata .

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.