Experți americani și britanici: SUA sunt în pragul unui război civil


US army soldiers (File)

Istoricii americani prognozează intensificarea conflictelor politice interne în SUA care ar putea degenera într-un război civil.

Experții americani și britanici admit că în viitorul apropiat în SUA ar putea avea loc confruntări interne.

Următoarele alegeri prezidențiale ar putea duce la o divizare a societății americane și la provocarea unui nou război civil. O astfel de opinie a exprimat-o istoricul britanic, profesorul Universității Harvard, Niall Ferguson, într-un articol publicat în The Sunday Times.

În ultimul timp, în Statele Unite se intensifică contradicțiile interne și se accentuează “conflictul cultural”, iar cazul expedierii bombelor celor mai cunoscuți critici ai președintelui american, precum Barack Obama și Hillary Clinton, oferă „sol fertil” pentru noi predicții despre un război civil în SUA, consideră istoricul.

Emily Whalen, doctor în istorie al Universității din Texas, într-un articol publicat pe site-ul Task&Purpose, de asemenea analizează riscul unui război civil în SUA. Acesta se bazează pe metodologia jurnalistului Jonathan Randal, care prognozase începutul unui conflict civil în Liban. Menționând că există diferențe substanțiale între SUA și Liban, cercetătorul ajunge la concluzia că totuși există anumite asemănări și motive de îngrijorare.

Astfel, în opinia lui Whalen, președintele SUA este astăzi un “mitocan”, țara are aliați puternici și siguri, care urmăresc propriile interese, și „un guvern caricatural și ineficient”. În același timp, Partidul Republican din SUA amintește de forțele conservatoare din Liban în ajunul războiului civil, iar democrații, partidele progresiste ale Libanului sunt “dezorganizate și descentralizate”, consideră savantul.

Jonathan Randal este un jurnalist american care a colaborat cu New York Time și Washington Post. În anul 1974 acesta a prognozat izbucnirea războiului civil în Liban cu un an până la declanșarea lui. Jurnalistul a elaborat un soi de “detector” care permite aprecierea situației curente în țară din punct de vedere al pericolului apariției unui conflict politic intern și a războiului civil.

https://ro.sputnik.md/

Acest articol a fost publicat în S.U.A.. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.