Imprimantele 3D sunt toxice și pot duce la apariția cancerului


Imprimantele 3D permit designerilor să producă într-un timp foarte scurt un prototip. În consecință prototipul poate fi testat și remodelat rapid. Constructorii de bolide de Formula 1 pot obține cu ajutorul aparatelor de imprimare componente cu forme extrem de complexe. Cu toate acestea, potrivit ultimelor cercetări realizate de către cei de la Institutul de Tehnologie din statul Georgia, dispozitivele ieftine din această categorie prezintă o serie de riscuri pentru sănătate. Mai exact, dăunează calităţii aerului din interior prin generarea unei game de particule de dimensiuni diferite, inhalate mai apoi de sistemul pulmonar.

Acest lucru are loc, în special, la începutul procesului de printare, atunci când peste 200 de compuşi organici volatili iritanţi şi cancerigeni sunt eliberaţi în aer. Publicând munca în două studii separate, unul în 2017 și altul în 2018, cercetătorii au testat modul în care imprimantele 3D emit particule atunci când sunt într-un mediu controlat. Astfel, ei au descoperit că imprimantele 3D generează o gamă de particule de dimensiuni diferite, inclusiv ultrafine care pot fi inhalate de sistemul pulmonar

„Aceste imprimante tind să producă particule care sunt foarte mici, în special la începutul procesului de printare, iar într-un mediu fără o ventilație bună ar putea reduce semnificativ calitatea aerului din interior”, a declarat Rodney Weber, cercetătorul principal al studiului.

Cu toate că imprimantele 3D utilizează o varietate de tehnologii și metode diferite, de obicei tipăresc obiecte prin topirea materialelor plastice și metalice care se întăresc ulterior la temperatura camerei. Cercetătorii au constatat că filamentul joacă un rol important în acest proces, deoarece filamentele care necesită o temperatură mai mare de topire produc mai multe particule. Oamenii de știință au mai precizat că imprimantele 3D ar trebui să dețină o evaluare a riscurilor, deoarece sunt tot mai des folosite atât acasă, cât și în spațiile comerciale. Sfatul lor ar fi să le utilizezi doar în zone bine aerisite și să folosești materiale și mașinării care au fost testate și s-a demonstrat că au emisii reduse.

sursa: https://www.iflscience.com/technology/3d-printers-can-spew-toxic-cancercausing-chemicals-new-report-reveals-/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu

http://www.cunoastelumea.ro/

Acest articol a fost publicat în SANATATE ( pericol)., STIINTA-TEHNOLOGIE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.