Tezaur DACIC spectaculos din aur și argint, descoperit în urmă cu 10 zile în județul Mureș


O descoperire de proporții a fost făcută acum 10 zile, în localitatea Ernei, unde un tezaur format din 64 de piese de aur și argint a fost descoperit accidental de Harsányi Zsolt, actor, regizor și director al Departamentului de Teatru și Arte Vizuale la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, care în timpul liber se ocupă de un hobby mai puțin obișnuit – arheologia.

Piesele au fost identificate acum aproximativ 10 zile, după care au fost curățate și conservate de restauratorul muzeului într-o fază primară ca să poată fi prezentate și desigur să fie stabilizate. Fiind dintr-un argint pur 98%, ele sunt foarte fragile, deci este important ca ele să fie conservate

Piesele au aparținut unui nobil dac. Daniel Cioată, arheologul muzeului, a oferit mai multe detalii în ceea ce privește descoperirea. „Este vorba de un tezaur din argint, care prin morfologia pieselor se înscrie în cadrul tezaurelor aparținând civilizației dacice clasice. Însă analizând puțin piesele, le-am putut data mai restrâns undeva în apropierea sec. I î.Hr. Este vorba de un tezaur complex care conține peste 60 de piese de argint la care se adaugă alte 3 obiecte din aur. Este un set complex de piese de podoabă care cuprinde aproape toate tipurile de obiecte cunoscute în perioada civilizației dacice și aici vorbim despre coliere, brățări, pandantive, lanțuri, diferite verigi. Printre cele mai importante obiecte sunt cele trei coliere din bară din argint, două dintre ele sunt torsionate, iar al treilea este format dintr-o bară simplă. De regulă aceste seturi de coliere, două dintre ele au aceeași morfologie în timp ce al treilea diferă. Întâlnim apoi o serie de brățări realizate din bară de argint, destul de masive, sau din sârme de argint. Apoi amintim două seturi de fibule care din punct de vedere morfologic se aseamănă, însă au dimensiuni diferite, iar faptul că ele sunt asemănătoare și câte două, iarăși putem vorbi despre seturi de podoabe, de perechi. Apoi amintim pandantivele, care vin prinse pe haine sau coliere, sub formă de toporaș, realizate din tablă de argint, apoi pandantive-tijă, care, iarăși un lucru important, pe una din ele s-a păstrat o mărgea de sticlă, iar celelalte mărgele le-am găsit separat, deci știm unde ar trebui să meargă și restul. Urmează cele trei pandantive din aur care au formă de amforă. Prin faptul că piesele sunt destul de masive, că lipsesc cerceii, ne putem gândi într-o primă fază că a aparținut unui nobil bărbat din rândul societății dacice din acea perioadă”, a spus Daniel Cioată.

Căutările independente dau rezultate. „Muzeul Județean Mureș este implicat în mai multe activități în ceea ce privește îmbogățirea patrimoniului național cultural. Un element important din acest proces de îmbogățire este activitatea persoanelor care obțin autorizația pentru detectoare. În ultimul deceniu, în toată Europa suntem martori ai unui boom în ceea ce privește descoperirea de tezaurelor noi, la fel și în județul Mureș, și ne bucurăm de aceste descoperiri. De multe ori s-a pus problema de ce nu instituțiile de specialitate identifică. Răspunsul este foarte simplu: asemenea tezaurizări nu se fac în situri arheologice cunoscute sau în așezări, ele sunt accidentale, sunt ascunse. Domnul Harsányi a avut norocul să identifice tezaurul”, a spus Soós Zoltán, directorul Muzeului Judeţean Mureş. De când s-a permis folosirea în Europa a detectoarelor de către persoane obișnuite, cu o simplă autorizație, numărul tezaurelor descoperite s-a dublat, a spus directorul muzeului. (Citește continuarea aici: Zi-de-zi.ro)

http://www.cunoastelumea.ro

Acest articol a fost publicat în URMASII DACILOR(tezaure). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Tezaur DACIC spectaculos din aur și argint, descoperit în urmă cu 10 zile în județul Mureș

 1. simona zice:

  Multumim domnului Harsanyi ca-si omoara timpul liber cu istoria noastra .Sper ca toti impilatorii tampiti care o tin danga langa ca nu ne putem intelege cu populatia maghiara din Romania observa ca un unguras e interesat de istoria getilor .Fereasca Creatorul ca arheologii nostrii sa se gandeasca sa descopere asa ceva ,nu ei au situri unde a facut pipi pisica lui Dromihete si o tin cu sapaturile in acelasi loc ,sa nu cumva sa fie un km mai la stanga sau unul mai la dreapta .Pe astia si daca-i musca de cur ceva fantastic ,cum ar fi marile oua rotunde din piatra cu o scriere necunoscuta aflate pe o mini autostrada ,de fapt sub autostrada ca dupa ce firma Strabac care le-a descoperit ai nostrii ca florile au decis ca mai bine le sta sub sosea si ca dupa vreo 500-1000 de ani le vor descoperii altii mai destepti . Stiti ce mi-au spus cei de la Strabag ?Au fost convinsi ca o sa trebuiasca sa faca alt proiect sau sa-l intrerupa pt mai mult timp pe cel existent sau ca statul va gasii un mod mai acatarii pt conservarea lor,dar nimanui nu ia trecut prin cap ca rezolvarea arheologilor romani va fi brilianta :”hai sa ingropam pietrele astea ,ne stau in cale au cateva tone bune sunt slefuite extraordinar asemeni unor mingi si oricum nu stie nimeni sa descifreze ce dracu-i scris pe ele”.

  Apreciază

 2. Vladimir zice:

  Toată gâlceava susținută cu isterie de elitele maghiare este o cacialma dar speculata de politicienii maghiari. De ce? Ca sa obțină fonduri de la Budapeste pentru ca mințile înfierbântate sa atace statul național , unitar și indivizibil ROMÂNIA!

  Apreciază

 3. nicu cohen zice:

  Inca o dovada ca tara noastra este Dacia nu …Corporatia „ROMANIA „

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.