Un cutremur neobișnuit a „scuturat” Pământul în data de 11 noiembrie. Acesta a fost înregistrat simultan de senzorii din întreaga lume. Cum e posibil?


Oamenii de știință susțin că un seism neobișnuit a „scuturat” Pământul în data de 11 noiembrie, cutremurul fiind detectat simultan de senzorii de pe întreaga planetă. În timp ce cauza acestei perturbări misterioase rămâne necunoscută, aceasta este într-o anumită măsură legată de un roi seismic continuu care a deranjat și continuă să deranjeze arhipelagul Mayotte din Oceanul Indian.

Undele seismice au început la aproximativ 15 mile de țărmurile Mayotte. Valurile seismice au fost detectate în Zambia, Kenya și Etiopia. Ulterior au fost simțite în Chile, Noua Zeelandă, Canada și chiar în Hawaii, la aproape 11.000 de mile depărtare. Aceste valuri seismice au continuat timp de mai mult de 20 de minute și au înconjurat întreaga planetă. Și totuși, se pare că nimeni nu le-a simțit. Aceast fenomen a dat naștere multor teorii, iar cercetătorii din întreaga lume încearcă acum să le explice

“Nu cred că am văzut ceva asemănător. Seismologii încearcă de câteva luni bune să deslușească misterul unui roi de sute de cutremure mici și frecvente, care se produc la aproximativ 50 kilometri în largul coastei de est a Mayotte. Nu știm dacă acest roi a declanșat evenimentul global, însă tindem să credem acest lucru. Repet, nu avem date, pentru că nu am mai întâlnit așa ceva până acum, cel puțin de când se fac măsurători, un seism global simultan. Sigur, acesta a fost de mici dimensiuni, aproape insesizabil, dar el s-a produs”, a declarat Göran Ekström de la Universitatea Columbia, pentru National Geographic, despre anomalia petrecută în data de 11 noiembrie.

Rețeaua de insule și insulițe situată la jumătatea distanței dintre Africa și Madagascar, este guvernată de Franța. Totul a început în dimineața zilei de 10 mai, când această regiune a fost scuturată de un cutremur urmat de un tremur continuu. Cel mai mare a avut o magnitudine de 5.8 magnitudine pe scara Richter și a s-a petrecut în data de 15 mai. Acesta a fost cel mai mare cutremur înregistrat vreodată în bazinul Comorelor. O analiză preliminară a roiului seismic efectuată de cercetătorii de la École Normale Supérieure din Paris sugerează că tremurul continuu nu poate fi luat în considerare ca fiind o mișcare tectonică, cel mai probabil acesta este rezultatul activităților vulcanice din regiune. Dacă este adevărat, atunci seismul global a fost într-adevăr produs de un supervulcan subacvatic.

sursa: https://www.sciencealert.com/a-mysterious-seismic-wave-rumbled-earth-and-scientists-can-t-explain-it
traducere și adaptare: Radu Ungureanu

http://www.cunoastelumea.ro/

Acest articol a fost publicat în CUTREMURE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.