Un cercetător a ajuns la concluzia că a începe lucrul înainte de ora 10 dimineaţa e echivalent cu o tortură


Imagini pentru doarme

Un cercetător de la Universitatea Oxford spune că trezirea înainte de ora 10 dimineaţa este echivalent cu o tortură. Potrivit lui Dr. Paul Kelley, cercetător principal la Universitatea din Oxford, oamenii care sunt nevoiţi să se trezească și să înceapă lucrul înainte de ora 10 dimineața, se simt ca şi cum ar fi supuşi unei torturi.

Dr. Kelley explică faptul că organismele umane se folosesc de cronometre biologice, cunoscute sub numele de ritmuri circadiene, un fel de ceasuri ale organismului. Ritmul circadian este un ciclu genetic pre-programat, care reglează activitatea creierului, nivelul de energie, producția de hormoni și chiar percepția timpului. Trezindu-ne înainte de ora 10 dimineața, ritmul circadian este perturbat. Acest lucru poate avea un efect de domino pentru diferite elemente ale sănătății unei ființe umane. Potrivit lui dr. Kelley “Nu ne putem schimba ritmurile noastre de 24 de ore. Nu poți învăța să te scoli la un anumit moment … ficatul şi inima au modele diferite”.

Totuşi, dacă aşa stau treburile, de ce societatea a creat oamenilor un program în care aceştia să se scoale înainte de ora 10? Motivul datează din primii ani ai secolului al XX-lea, când ziua de lucru a fost stabilită la 8 ore, pentru a maximiza productivitatea în fabrici, iar acest program a rămas în mare parte neschimbat până în astăzi.

Potrivit lui Dr. Kelley, aceasta este o problemă internațională majoră care trebuie rezolvată. “Avem o societate lipsită de somn”, a spus el. “Aceasta este o problemă internațională. Toată lumea suferă și nu trebuie să rămână aşa”.

Dr. Kelley a experimentat pe o scară mică, mutarea orei de începere a unei școli britanice de la 8,30 la 10 dimineața. După o perioadă, Dr. Kelley a remarcat faptul că nivelurile de prezență, productivitatea generală în școală și performanțele elevilor au crescut în mod dramatic. Acest experiment ar putea avea implicații uriașe dacă ar fi aplicat în alte domenii ale societății. De fapt, s-ar putea ajunge la o societate mai productivă și cu indivizi mai sănătoşi.

Sursa: telegraph.co.uk

https://www.lovendal.ro/

Acest articol a fost publicat în DIVERSE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Un cercetător a ajuns la concluzia că a începe lucrul înainte de ora 10 dimineaţa e echivalent cu o tortură

  1. si sa vii dupa 7 seara acasa si sa nu mai ai timp pentru nimic e alta tortura :-)))

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.