APOGEUL SLUGARNICIEI: CUM SI-AU VIOLAT ROMANII FEMEILE CA SA COMPROMITA ARMATA ROSIE


646x404

Scandalul recent amorsat de comunicatul ambasadei Rusiei la București, potrivit căruia atrocitățile comise de soldații ruși eliberatori în țara noastră sunt, de fapt, o legendă, a generat reacții vehemente de protest din partea românilor. Din nefericire, există o latură mai puțin cunoscută a acelor vremuri, care arată cît de departe poate merge slugărnicia în politică. O latură scosă la iveală de jurnalistul Ion Cristoiu, cu ajutorul unui document istoric.

Mai exact, conform unor figuri de primă mărime ale statului român de după al doilea război mondial – la loc de cinste viitorul șef al statului, I.C.Parhon – violurile, jafurile și tîlhăriile comise de soldații ruși sosiți în România ar fi fost, de fapt, opera unor concetățeni de ai noștri care doreau să compromită Armata Roșie. O afirmație care a reușit să provoace pînă și stinghereala lui Stalin.

”În replică la această încercare a Ambasadei ruse de a nega abuzurile comise de Armata Roșie după intrarea pe teritoriul românesc, voi apela la un document istoric”, afirmă Ion Cristoiu, pe blogul propriu, ”Stenograma întîlnirii din februarie 1946 dintre Stalin și o delegație ARLUS”.”Între 25 ianuarie – 25 februarie 1946, o Delegație ARLUS (Asociația Română pentru strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică) vizitează URSS la invitația Asociației sovietice VOKS.
Din delegație au făcut parte:
Prof. dr. C.I. Parhon președintele ARLUS-ului, Mihai Magheru, secretar general ARLUS, dr. Simion Oeriu, comisar general pentru Aplicarea Armistițiului și vicepreședinte al ARLUS-ului, prof. Al. Rosetti, rectorul Universității din București, Victor Eftimiu, președintele Societății Scriitorilor Români, prof. Andrei Oțetea, rectorul Universității din Iași, prof. Emil Petrovici, rectorul Universității din Cluj, colonel Egizzio Massini, directorul general al Operei Române din București, Dora Massini, soprană la Operă, soția lui Egizzio Massini, Teodor Rudenco, șeful Secției Cultură a CC al PCR, A. Popper, directorul editurii Cartea Rusă, Mihai Gheorghiu Bujor, unul dintre fondatorii PCR, membru ARLUS, Constantin Papadopol-Calimah, traducător, membru ARLUS, Lascăr Catargiu, în vîrstă de 74 de ani, șeful Secției Economice a ARLUS, fiul marelui politician Conservator Lascăr Catargiu.

Delegația a fost primită de Stalin, singura delegație română de intelectuali dintre multele venite la Moscova după 23 august 1944, care s-a întîlnit cu Conducătorul URSS.
Ce s-a discutat la întîlnirea respectivă n-am putut afla din presa vremii. În volumul lui Gheorghe Buzatu intitulat România sub Imperiul haosului (1939-1945), RAO, 2007, am dat peste documentul Stenogramă-Delegația ARLUS în URSS primită de I. V. Stalin. Îl redau în întregime:

”Stalin: Armata Roșie a provocat dezordine în România? Pentru că disciplina este foarte mare într-o armată în război, dar e mai greu să păstrezi aceeași disciplină cînd războiul s-a sfîrșit.

Parhon: Sînt cazuri, dar multe provocate de ai noștri, care s-au îmbrăcat în uniforme rusești. Prezența armatei e necesară.

Stalin: Noi am fost informați că în Polonia și Iugoslavia s-au petrecut lucruri care nu sînt spre onoarea Armatei Roșii. Ar fi de mirare ca la Dv. să fi fost altfel. Ce gîndesc ceilalți… (membri ai delegației)?

M (Massini): Eu sînt colonel în armata română și ca militar pot afirma că comandanții sovietici țin o disciplină magnifică.

Stalin: În timp de război disciplina a fost foarte tare, dar în timp de pace disciplina scade.

Petrovici: Comandanții sovietici au bunăvoință și doresc mult să țină ordinea și disciplina. Din nenorocire sînt și elemente care în diverse ocazii produc dezordine. Populația este convinsă de aceasta. Aceste dezordini creează dificultăți ARLUS-ului și mișcării de democratizare a țării. Cred că comandanții ar putea să fie mai severi.

(Stalin se joacă cu un creion roșu pe un bloc).

Stalin: În ce orașe?

Petrovici: Cluj, Brașov, Sibiu. Nu, la Cluj nu mai sînt, dar la București.

Stalin: Dăunător pentru Armata Roșie.

Petrovici: N-am confundat Armata Roșie cu aceste elemente.

Stalin: Știu. Dar trebuie să mi se spună totul, ca să iau măsuri. În Polonia mi s-au plîns, în Iugoslavia la fel. Nu se poate ca în România lucrurile să fie clare. Cu cît veți spune mai franc adevărul, cu atît va fi mai bine.

Oțetea: La Iași a fost o situație gravă pînă în decembrie [1944], dar incidentele au fost semnalate autorităților rusești, încît s-au luat măsuri. Incidentele au încetat.

Stalin: Trebuie să știți că avem 11 milioane de omeni sub arme și că nu toți sînt sfinți. Sînt elemente vicioase contra cărora luptăm. Am pus această întrebare spre a putea lua măsuri împotriva acestor elemente vicioase (vorba devine domoală, înceată).

Rudenco: Reacționarii pretind că elemente ale Armatei Roșii produc tulburări. Aceste cazuri se reduc în realitate la faptul că românii, elemente din Armata Română, se îmbracă în uniforme rusești și se dedau la jafuri. Lucrul acesta este exploatat de reacționari ca să compromită Armata Roșie. Dar nu numai atît, chiar reacționarii înscenează asemenea incidente, îmbrăcînd jefuitori în uniforme ale Armatei Roșii”.

Acest articol a fost publicat în ISTORIE ROMANEASCA, ROMANIA-RUSIA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la APOGEUL SLUGARNICIEI: CUM SI-AU VIOLAT ROMANII FEMEILE CA SA COMPROMITA ARMATA ROSIE

 1. neicaion zice:

  …afirmatii demente, spalati pe creier ce vor sa injosesca acesta natie, sa spurce orice adevar ce contravine stapanilor acestor lachei.

  Apreciază

 2. simona zice:

  Am vrea sa vedem marele document istoric .Am vrea sa stim cate delegatii romane au plecat cu nationalitate romana si s-au intors cu nationalitate rusa(intelege-ti voi frumuseilor unde bat ) .Si am vrea ca actul sa fie autenticizat .Prostii spun si astazi politicienii timpului nostru ,asta nu inseamna ca sunt si sdevaruri .

  Apreciază

  • Catalin Didica zice:

   Un document poate exista, nu este absurd dar el a fost scris acum zeci de ani de niste mincinosi, cu intentia vadita de a minti si manipula opinia publica din zilele noastre.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.