Cum îi jigneau aliaţii nemţi pe soldaţii români în cel de-Al Doilea Război Mondial. Chiar şi ofiţerii erau insultaţi, bătuţi crunt şi ameninţaţi cu revolverele


Cum îi jigneau aliaţii nemţi pe soldaţii români în cel de-Al Doilea Război Mondial. Chiar şi ofiţerii erau insultaţi, bătuţi crunt şi ameninţaţi cu revolverele

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ofiţerii nemţi i-au înjosit pe aliaţii români, adresându-se la adresa ofiţerilor cu jigniri de nepermis.

Istoricul Alesandru Duţu dezvăluie probleme grave de pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial: ofiţerii şi soldaţii români au fost ameninţaţi cu revolverele şi insultaţi. Duţu îl citează pe generalul Radu Niculescu-Cociu, care a lăsat următoarea mărturie: „Insultând şi lovind pe ofiţerii şi soldaţii români, ameninţându-i cu revolverele, făcându-i porci, ţigani, barbari etc. şi împiedicându-ne de a trece materialele şi vehiculele la nord de Nipru s-a născut în sufletul ostaşului român o ură care nu cadrează cu camaraderia care trebuie să existe între ostaşul german şi cel român“.

În octombrie 1943, nemulţumit de modul în care comandamentele germane tratau pe cele române la nord de Marea Azov, generalul Radu Niculescu-Cociu, comandantul Diviziei 24 infanterie, a informat pe generalul Petre Dumitrescu, comandantul Armatei 3, că „ostaşii din armata germană, indiferent de grad, au întrebuinţat orice mijloc permis sau nepermis pentru a-şi asigura trecerea la nord de Nipru, mai întâi a vehiculelor şi materialelor germane, după care a cazacilor, gruzinilor civili şi apoi a armatei române. Insultând şi lovind pe ofiţerii şi soldaţii români, ameninţându-i cu revolverele, făcându-i porci, ţigani, barbari etc. şi împiedicându-ne de a trece materialele şi vehiculele la nord de Nipru s-a născut în sufletul ostaşului român o ură care nu cadrează cu camaraderia care trebuie să existe între ostaşul german şi cel român. Prăpastia care s-a săpat între aceşti ostaşi este atât de mare încât nu ştiu dacă în viitor se va mai putea realiza ceva“.

La rându-i, generalul Maximilia de Angelis, comandantul Corpului 44 armată german, a informat eşaloanele ierarhice germane despre „greaua colaborare cu generalul Radu Niculescu-Cociu”; alte comandamente germane au raportat despr „defecţiunile unor ofiţeri şi unităţi române”.

La acestea, feldmareşalul Ewald von Kleist a adăugat şi panica produsă la trecerea peste Nipru de la Cherson, precum şi de „influenţa alcoolului din depozitele de vin de la Aleski”. Comandantul Grupului de armate „A” şi-a exprimat însă speranţa că „dezacordul ivit va fi înlăturat în spiritul vechii camaraderii” şi a asigurat că partea germană „va face totul în acest scop”.

În final, neînţelegerile au fost discutate la comandamentul lui Ewald von Kleist, buna înţelegere fiind restabilită, aşa cum raporta generalul Petre Dumitrescu generalului Ilie Şteflea la 30 noiembrie 1943.

La solicitarea lui Petre Dumitrscu, Ewald von Kleist i-a chemat pe generalii Radu Niculescu-Cociu şi Maximilian de Angelis, exprimându-şi regretul pentru cele întâmplate şi l-a rugat pe generalul român să uite incidentul.  Considerând că trebuiau depăşite toate incidentele româno-germane, Petre Dumitrescu recunoştea, în raportul înaintat generalului Ilie Şteflea, la 30 octombrie 1943, că „unele incriminări aduse trupelor române par a fi juste în oarecare măsură“.

https://adevarul.ro

Acest articol a fost publicat în ISTORIE ROMANEASCA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Cum îi jigneau aliaţii nemţi pe soldaţii români în cel de-Al Doilea Război Mondial. Chiar şi ofiţerii erau insultaţi, bătuţi crunt şi ameninţaţi cu revolverele

 1. Nicu Balint zice:

  O atitudine aroganta și de dispreț așa cum vedem și astăzi la cercurile conducătoare fin Germania! O întrebare dacă și-au bătut joc de ostașii romani de ce liderii nostrii nu revendica petrolul românesc care a alimentat la greu mașina de război germana ?
  Germania are sa des Eomaniei muliarde de euro dar pămpălii nostrii nu schițează niciun gest in ascest sens făcându-se preș ori de câte ori se întâlnesc cu diriguitorii germani.Oare de ce ? Aceasta este întrebarea!

  Apreciază

 2. nicu cohen zice:

  Toti occidentalii sint aroganti si hoti . Eu as bloca granitele si as expulza toate corporatile straine . UE , USA , NATO , Vatican sint cele mai criminale organizatii de pe planeta .

  Apreciază

 3. Tivafar zice:

  Desigur ca nimănui nu i place să ocupi locul de munca din care trăiește el și familia sa, să te mulțumești cu jumătate din salariul negociat de ei. Să accepți să trăiești în semimizerie . Invadarea spațiului vital i a incrăncenat pe nemti impotriva popoarelor înapoiate. Disciplina nu este o plăcere. Dar fără disciplina so ordine nu se construiește nimic. Nemții nu pot fi iubiți de alte nații ci doar admirați și tolerați.

  Apreciază

 4. PLATICA NICOLAE zice:

  Scapati cu viata de la cotul Donului cativa ostasi romani in drum spre tara ajung la un moment dat la un depozit de alimente german.Unul dintre ostasii nostrii s-a dus in recunoastere si le-a cerut camarazilor NEMTI ceva de mancare.Nemtii razand ,au tras cateva focuri de arma la picioarele soldatului roman, punindu-l pe fuga.Atunci dupa putin timp un al soldat in galop calare a venit in fata depozitului si le-a strigat nemtilor : Camarazi ,rusii vin ! Nemtii speriati au parasit in mare graba depozitul in care apoi s-au desfatat regeste cu sampanie si vinuri scumpe si cu tot felul de bunatati doua saptamani soldatii nostri pana cand s-a aproiat frontul.Da ,nemtii s-au comportat execrabil cu ostasii romani si din pacate unii o fac si astazi.

  Apreciază

 5. gabi. zice:

  sunteti prosti facuti gramada,fomisti si imputiti.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.