Die Welt: Opt țări UE, inclusiv România, vor prelua imigranți extracomunitari aflați în Malta.


Numărul ar putea fi mai mare decât cel vehiculat de Ministerul Afacerilor Externe

Die Welt: Opt țări UE, inclusiv România, vor prelua imigranți extracomunitari aflați în Malta. Numărul ar putea fi mai mare decât cel vehiculat de Ministerul Afacerilor Externe

ACTUALIZARE 9.10/ 22:35 Opt state din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România, vor prelua 176 de imigranți extracomunitari salvați din Marea Mediterană și aflați în prezent în Malta, anunță oficiali citați de publicația germană Die Welt, citată de Mediafax.
Malta a acceptat miercuri intrarea în porturi a două nave umanitare la bordul cărora se aflau 49 de imigranți extracomunitari. Decizia a fost luată în cadrul unui acord care prevede distribuirea în total a 298 de imigranți în mai multe țări europene. Este vorba de cei 49 de imigranți aflați la bordul celor două nave și de alți 249, aflați deja în Malta de câteva zile, a explicat premierul Maltei, Joseph Muscat.
Alți 176 de extracomunitari vor fi preluați de Germania, Franța, Portugalia, Irlanda, România, Luxemburg, Olanda și Italia, informează Die Welt, precizând că autoritățile germane au acceptat preluarea a 60 de extracomunitari.
ACTUALIZARE 19:35 România și-a exprimat disponibilitatea de principiu, alături de alte state membre UE, de a prelua 5 din cei 49 de migranți aflați în două vase, care au ajuns în largul coastelor malteze, fără a primi permisiunea de acostare, a precizat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) într-un răspuns la o solicitare ActiveNews.
„Decizia reprezintă un gest punctual de solidaritate pe care România a decis să îl transmită, inclusiv pentru a oferi, din perspectiva de Președinție a Consiliului UE, un semnal pozitiv de încurajare a celorlalte state membre pentru a urma o conduită similară, având în vedere situația umanitară extrem de delicată în care se află cei 49 de migranți”, se arată în răspunsul MAE.
Astfel, România și-a exprimat disponibilitatea de principiu, alături de alte state membre, pentru preluarea a 5 migranti.
MAE precizează că Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană au fost permanent în legătură cu instituțiile europene cu atribuții în domeniu și cu celelalte State Membre ale Uniunii Europene.
„De altfel, în contextul discuțiilor de la nivel UE privind migratia, Romania a susținut constant importanța acțiunii comune în baza principiilor solidarității și responsabilității și asigurarea unui echillibru corect între acestea. România continuă să susțină această abordare și din perspectiva de Președinție în exercițiu a Consiliului UE.În același timp, situația celor 49 de migranti reconfirmă necesitatea promovării demăsuri care să contribuie la o gestionare eficientă a migrației ilegale, pentru evitarea călătoriilor periculoase la care migranții se angajează. Din această perspectivă, Președinția României la Consiliul UE pledează pentru întărirea cooperării cu statele africane de origine și de tranzit în scopul unei gestiuni la sursă a migrației ilegale și de consolidare a politicilor de dezvoltare în raport cu statele africane, care să conducă la un răspuns durabil în fața acestui fenomen”, subliniază MAE.
Potrivit MAE, în ultimele zile, 248 de migranți din diferite țări din nordul Africii au ajuns în Malta. Suplimentar față de aceștia, două vase cu 49 de migranți la bord au ajuns în largul coastelor malteze, fără a primi permisiunea de acostare.
Știrea inițială
România se numără printre țările care se oferă să primească zeci de imigranți extracomunitari blocați la bordul a două nave umanitare aflate în sudul Mării Mediterane, afirmă oficiali europeni citați de presa italiană, conform Mediafax.
Patruzeci și nouă de imigranți extracomunitari salvați din Marea Mediterană se află la bordul a două nave umanitare, Sea Watch și Sea Eye, în sudul Mării Mediterane. Guvernele din Italia și Malta refuză intrarea navelor umanitare în porturi. Cazul a ajuns în atenția Consiliului UE pentru Afaceri Generale, aflat în curs la Bruxelles, informează SkyTG24.it.

În acest context, mai multe țări – printre care se numără Italia, Germania, Franța, Portugalia, Luxemburg, Olanda și România – s-au oferit să primească imigranții dacă Malta va accepta, în prima etapă, intrarea navelor într-un port și debarcarea extracomunitarilor, afirmă oficiali europeni citați de agenția de presă ANSA.

Surse diplomatice au declarat că impasul negocierilor continuă, în contextul în care Guvernul din La Valletta cere în plus redistribuirea altor 249 de imigranți salvați în urmă cu câteva zile de Paza de Coastă malteză.

Nava umanitară Sea Watch a lansat o alertă, transmițând că unii imigranți aflați la bord au început să refuze să mănânce, în semn de protest. Căpitanul navei germane a atras atenția că „starea psihologică și starea generală de sănătate a imigranților se deteriorează simțitor”.
Reclame
Acest articol a fost publicat în ROMANIA-REFUGIATI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Die Welt: Opt țări UE, inclusiv România, vor prelua imigranți extracomunitari aflați în Malta.

  1. Mantuitoeu zice:

    In loc sa ajute guvernul romaniei pe cetatenii ei prefera sa plateasca mii de heuro pt niste negri. Halal tara,halal!

    Apreciază

  2. Catalin Didica zice:

    Guvernul nu ajuta cetatenii romani pentru ca nu vrea acest lucru. Ei vor sa ne distruga.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.