Trump dă o nouă lovitură Bruxelles-ului: A decis retrogradarea misiunii UE la Washington


Trump dă o nouă lovitură Bruxelles-ului: A decis retrogradarea misiunii UE la Washington

Administrația Trump a declasificat din punct de vedere protocolar UE de la rangul de Stat la cel de organizație internațională. Vestea nu a fost bine primită de Bruxelles, a anunțat un oficial european.
David Sullivan, un veteran al Comisiei Europene, ambasador UE la Washington, a aflat printr-o întâmplare că rangul său diplomatic a fost retrogradat. Cu ocazia funeraliilor fostului președinte american George Bush Sr. de la Capitoliu, la începutul lunii decembrie, numele său a figurat pe poziția a 173-a pe lista invitaților, față de 27, cât fusese până atunci, informează corespondentul Le Figaro la Washington, scrie evz.ro.
Această prăbușire în ordinea protocolului arată că, din punctul de vedere al administrației americane, Sullivan nu mai are rangul de „ambasador extraordinar și plenipotențiar”, ci doar de „șef de delegație”, la fel cum este, de pildă, ambasadorul Uniunii Africane.
Practic, Uniunii Europene i s-a conferit un statut similar celui al organizațiilor internaționale, refuzându-i-se cel rezervat statelor, acordat de Barack Obama în 2016, la sfârșitul mandatului.
Administrația Trump a confirmat marți că nu a informat nici Bruxelles-ul, nici pe Sullivan personal despre această schimbare intervenită în protocol.
Ostilitatea dintre Donald Trump și Uniunea Europeană este reciprocă. Șeful de la Casa Albă afirmă că UE este „un grup de țări adunate laolaltă pentru a obține avantaje de pe urma Statelor Unite”, în special în plan comercial.
Reclame
Acest articol a fost publicat în EUROPA ( U.E). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.