Dăncilă confirmă: e ”Omul politic al anului” – a dat o nouă lecție Europei, la Bruxelles!


Viorica Dăncilă

”Un discurs magistral, acoperă problematica europeană, prin abordări convenționale, dar și prin sublinieri și propuneri curajoase – puțin întâlnite sau chiar inedite pentru un om politic român ”față cu Europa”

Astăzi, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, premierul Viorica Dăncilă a prezentat prioritățile Președinției române a Consiliului Uniunii Europene și viziunea asupra viitorului Uniunii.

Dăncilă a început cu o notă de optimism față de crizele actuale prin care trece UE  – ”Europa a știut întotdeauna să depășească obstacolele, să renască după episoadele mai puțin faste ale istoriei, însuși proiectul European în forma sa de astăzi a fost modelat de multiplele crize prin care a trecut”.

Dar, Viorica Dăncilă a punctat într-o zonă sensibilă – și anume distanțarea Bruxelles-ului de nevoile cetățenilor europeni.

”Sunt peste 500 de milioane de cetățeni europeni, care așteaptă un răspuns despre viitorul casei în care trăiesc și care se numește Europa, de aceea este important să le arătăm că instituțiile europene lucrează pentru ei și mai ales că produc rezultate care le îmbunătățesc viața și perspectivele de viitor”, a declarat premierul român.

Premierul a reiterat viziunea Președinției Române asupra proiectului European – și anume  ideea ”coeziunea, ca valoare comună europeană, declinată în toate dimensiunile sale:

”Coeziune politică ilustrată de nevoia de unitate între statele membre;  coeziune economică și teritorială, în vederea reducerii decalajelor de dezvoltare între state membre și între regiuni;  coeziune socială, importantă prin prisma prezervării celor patru libertăți ale Pieței Interne a Uniunii Europene.

Totodată, Dăncilă a expus și cei ”patru piloni principali de acțiune”: Europa convergenței, Europa siguranței, Europa actor global și Europa valorilor comune.

Un alt punct important și sensibil pe agenda României, pe care Dăncilă l-a evidențiat,  este politica pe termen lung în domeniul industrial, coroborată cu reglementarea Uniunii Energetice.

”Cel de-al treilea pilon major pe care ni l-am propus pentru președinția României este Europa actor global”, a declarat Dăncilă, subliniind că, în viziunea României, ”direcția principală de acțiune în acest domeniu trebuie să pornească de la Strategia Globală de Politică Externă și de Securitate a Uniunii Europene”.

Și, atenție, Dăncilă punctează aici o componentă delicată, apărarea/armata europeană: ”Vom promova întărirea capacităților de apărare și securitate ale Uniunii Europene”, desigur în ”complementaritate cu procesele similare din cadrul NATO”.

Apoi, premierul român a adus în discuție o temă prin care s-a remarcat și în alte discursuri curajoase din Parlamentul European – o Uniune ”mai democratică”, egalitatea de tratament pentru toate statele membre și toți cetățenii europeni – ”Acest aspect este esențial pentru încrederea cetățenilor față de proiectul european”, a avertizat Dăncilă.

”Vă spun acest lucru din perspectiva cetățenilor români pe care îi reprezint în calitate de prim-ministru și care, în pofida atașamentului lor foarte puternic față de Uniune, resimt un tratament inegal față de România, în special atunci când țara noastră este criticată pentru aspecte care sunt firești în alte state membre sau când României i se impun anumite condiționalități care nu există în alte state ale Uniunii”, a declarat curajos Viorica Dăncilă.

Iar premierul român nu s-a limitat aici – românii resimt inechitatea, le-a aruncat în față Dăncilă europenilor.

”Românii resimt inechitate când văd că țara lor este ținută în afara spațiului Schengen”, a declarat Dăncilă, menționând că le mulțumește lui Jean-Claude Juncker și lui Antonio Tajani ”pentru susținerea totală pe care ne-o oferă pentru aderarea la Spațiul Schengen” – cu alte cuvinte pentru angajamentul pe care și l-au luat aceștia de a susține România.

Anumite decizii care se iau la nivel european în privința unor state membre se răsfrâng în final la nivelul cetățenilor din acele state ”și determină într-un sens sau altul încrederea pe care aceștia o au față de Uniune”, a spus Dăncilă referitor la exemplele din România.

”Tot timpul când luăm decizii trebuie să ne gândim la cetățenii din statele membre vizate de hotărârile noastre și trebuie să eliminăm orice formă de tratament diferențiat astfel încât să consolidăm valorile comune ale Uniunii”, a subliniat premierul român.

Tot în acest sens ar trebui privit și Brexit-ul, reiese din discursul premierului român.

Brexit va fi în centrul atenției în perioada președinției române a CUE (…)  ”vom întoarce această filă a istoriei Uniunii, dar trebuie totodată să tragem învățămintele din această situație”.

”Eu cred într-o Europă puternică – prin unitate, într-o Europă mai bună – prin îndeplinirea angajamentelor către cetățenii săi și în plan global, și, de ce nu, cred într-o Europă mai europeană – prin promovarea valorilor autentice europene și stimularea la nivelul cetățenilor a sentimentului apartenenței la spațiul european”, a încheiat Viorica Dăncilă.

În concluzie – un discurs magistral, care acoperă problematica europeană, atât prin abordări convenționale, impuse de modul de lucru din structură, dar și prin sublinieri și propuneri curajoase și formulate cu eleganță  – puțin întâlnite sau chiar inedite pentru un om politic român ”față cu Europa”.

Deci, Viorica Dăncilă confirmă, este omul politic român al momentului, așa cum am remarcat la finele anului trecut.

BUCUREȘTI, 15 ian, Sputnik, Dragoș Dumitriu.

https://ro.sputnik.md/

Acest articol a fost publicat în ROMANIA-EUROPA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Dăncilă confirmă: e ”Omul politic al anului” – a dat o nouă lecție Europei, la Bruxelles!

  1. Adrian zice:

    Romanii vor sa vadă in politicieni oameni fermi, curajoși care promovează interesele naționale ale României și nu oameni slabi care sunt umiliți la Beuxelles. Sper ca cei din țările reticente ca Olanda,Germania sa înceteze atacurile murdare împotriva RONANIEI.Daca suntem membrii egali in acte in UNIUNEA EUROPA ATUNCI SA AVEM UN TRATAMENT CORECT ȘI FĂRĂ IMIXTIUNI SAU ȘANTAJE ECONOMICE DOAR CA SA INTRAM IN SPAȚIUL SCHENGEN. CRED CU CONVINGERE CA ROMÂNIA TREBUIE SA ÎNTRE IN SPAȚIUL SCHENGEN PE USA DIN FATA ȘI CU CAPUL SUS ȘI NU CA NIȘTE SLUGI PE USA DIN SPATE!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.