Povestea morții lui Fernando Magellan, exploratorul care și-a găsit sfârșitul în Filipine, învins în luptă de un erou local


Fernando Magellan a fost un navigator și explorator portughez, considerat un erou și un exemplu pentru mulți exploratori contemporani cu el. Este cunoscut ca fiind primul om care a navigat în jurul lumii… Pentru filipinezi, însă, acesta a fost dușmanul eroului lor local, Lapu-Lapu, șeful de trib care l-a învins și l-a ucis pe Magellan, transformând astfel Filipine într-una dintre puținele regiuni care s-au opus cu succes colonizării în perioada în care Magellan stăpânea mările și oceanele lumii.

Ferdinand Magellan a pornit din Spania, în anul 1519, conducând o flotă formată din cinci nave. Sa îndreptat spre sud, prin Oceanul Atlantic, spre Patagonia, trecând printr-o strâmtoare care astăzi îi poartă numele. La 16 martie 1521, Magellan a văzut insulele Filipine devenind primul european care a ajuns în arhipelag. Magellan avea două agende: în primul rând căuta o rută către vest spre Insulele Maluku, cunoscută și sub numele de Insulele Spice, aflate lângă Indonezia, iar în al doilea rând dorea să colonizeze fiecare insulă pe care ar fi putut să o găsească în călătoriile sale. Ce este și mai interesant, exploratorul nu coloniza aceste insule în numele Portugaliei, țară din care provenea, ci în numele Spaniei, regat care îi finanțase expediția

Magellan a ancorat pe insula Homonhon și s-a împrietenit cu căpitanii din tribul Limasawa. Aici a găsit peisaje idilice, mirodenii, păsări viu colorate, și băștinași pașnici. Pe această insula s-a ținut și prima liturghie creștină din Filipine, iar a doua pe insula Cebu, unde inclusiv regele Rajah Humabon s-a convertit la creștinism dând astfel un exemplu poporului său dar și vecinilor.

Însă nu toți i-au urmat exemplu lui Humabon. Lapu-Lapu, conducătorul micii insule Mactan, de lângă Cebu, a refuzat să se supună coloniștilor. Văzând îndărătnicirea acestuia, Magellan a plecat împreună cu 60 de bărbați bine înarmați cu intenția de a-l ucide pe acesta. În timpul luptei de pe Mactan, Magellan este omorât de Lapu-Lapu, împreună cu șase dintre camarazii săi.

Patru zile de la înfrângerea de pe Mactan, în data de 1 mai, Humabon (coducătorul tribal care se creștinase cu puțin timp înainte) a pus la cale o ambuscadă împotriva noilor veniți, la un dineu organizat în cinstea ofițerilor flotei. Acesta dorea să revină în grațiile căpeteniilor de pe insula vecină, care îi învinsese deja pe europeni. În urma acestei ambuscade, ofițerii sunt omorâți, singurii care reușesc să scape fiind marinarii aflați la bordul navelor. Aceștia se întorc în Spania și povestesc modul în care Magellan și-a găsit sfârșitul.

Astăzi, Lapu-Lapu este considerat în Filipine ca primul “erou național filipinez”, chiar dacă teritoriul Filipinei nu exista la vremea respectivă. Există o statuie de bronz înaltă și strălucitoare a șefului de trib care a ținut piept invadatorilor în centrul insulei Mactan, dar și alte numeroase statui comemorative pe teritoriul statului Filipine. De asemenea, pe insula Cebu, un oraș poartă numele său, iar pe sigiliul oficial al poliției naționale filipineze, este chipul său. Totuși, contribuția lui Magellan la provăduirea creștinismului nu este uitată în Filipine, acesta fiind amintit atât în cărțile de specialitate cât și de preoți în timpul liturghiilor.

sursa: https://www.amusingplanet.com/2019/01/the-filipino-hero-who-killed-ferdinand.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu

Acest articol a fost publicat în ISTORIE UNIVERSALA( personaje). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.