Nicolae Steinhardt, Despre Țigani:


Nicolae Steinhardt, despre țigani:

„Printre ţigani. Rasismul este o demenţă, dar – cum să spun? – nerasismul, contestarea unor rase deosebite, fiecare cu însuşirile ei, este o nerozie. Sunt mai degrabă certăreţi, rostul vieţii lor e gâlceava, harţa; fără de larmă şi tărăboi se asfixiază şi pier; pângăritori, au un dar neîntrecut de a terfeli totul; mincinoşi, minţim cu toţii, dar idealizăm realul, la ei e altfel, ca la antimaterie. Şi găsesc de cuviinţă să-şi întărească minciunile cu jurăminte grele: să-mi sară ochii, să-mi moară mama, să fiu nebun. (…) Şi nu le poţi intra în voie. Oricât de frumos le vorbeşti, orice umilinţă, orice făţărnicie: deopotrivă de inutile. Leneşi, urăsc pe cine le cere un efort, o lene îndărătnică, violentă, ca instinctul de conservare. Şi nu pot bea în cârciumi, numai afară, pe stradă, cu sticlele înşirate alături şi puradeii roată; o maidanofilie, un exhibiţionism, o nostalgie a bâlciului; şi un jind al ocării, ţipetelor, poalelor date peste cap. Spurcăciunea. Dracul sordid, dracul poltron, dracul ţopăitor. Cărora Coşbuc le-a găsit nume atât de potrivite şi care îşi fac din cur o goarnă“

https://www.incorectpolitic.com/

Acest articol a fost publicat în TIGANI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Nicolae Steinhardt, Despre Țigani:

 1. Catalin Didica zice:

  Cu asemenea caracter astia o cauta si pina la urma o vor gasi. Sunt multi adepti ai lui Hitler in Europa deci mai bine ar invata sa aiba comportament adecvat si locuri de munca mai multe nu sa leneveasca sau sa fure.

  Apreciază

 2. Ciobanu Corneliu zice:

  Poate multora nu o să le placă, dar adevărul e adevăr.
  În 2003,aveam niște cunoștințe la adunarea adventiștilor din Bacau,orașul natal.Acolo era și un tânăr de vârsta mea,Ovidiu Bejenari,rom adventist.Acela mi-a cerut împrumut, 100000 lei,adică cum sunt 10 lei acteali.Fiind suma mică, voind să fac ceva bun și sa-l văd ce face ,i-am dat.A zis când să vin după ei. In ziua stabilită, cum m-a văzut, a venit la mine și i-a datIntr-adevar,avem toate motivele să fim satui de faptele multora dintre membrii acestei etnii, dar,daca zicem că avem omenie,trebuie să le dam o șansă celor ce vor să fie ca lumea.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.