Adevărul despre apa pe care o consumă locuitorii din capitala României


Vasille Rudan

Proiectul Uzinei de tratare și producție a apei potabile de la Roșu a fost achiziționat în anii ’60 din Germania Federală. În proiectul inițial erau prevăzute 11 operații de tratare a apei brute, ce urma să fie captată din râul Argeș. După darea în exploatare a Uzinei de tratare și producție a apei potabile de la Roșu, în urma unei dispoziții date de Elena Ceaușescu, numărul operațiilor de purificare a apei brute a fost redus la 3, conform cu programul PCR de economisire a energiei electrice. Protipendada politică a vremii, ce locuia în cartierul bucureștean Primăverii, avea rețea separată de alimentare cu apă potabilă, provenită din puțuri forate la mare adâncime. După evenimentele din decembrie 1989, se pare că situația apei potabile din București este în continuare în afara parametrilor normali.

Cât de toxică este apa brută tratată cu clor?

Dacă se depășesc limitele maxime admise în urma operației de clorinare, apa devine cancerigenă pentru organismul uman. Limitele maxime de clor nu sunt stabilite ținându-se cont de sănătatea populației, ci în funcție de cât clor trebuie adăugat în apa brută, ca să distrugă virusuri și bacterii patogene. Clorul se combină cu alți compuși și formează Trihalometan sau THM. Acești produși secundari sunt cancerigeni și declanșează producerea de radicali liberi în organism, proces care provoacă deteriorarea celulelor. (Sursa: Global Healing Center). Clorul din apă este responsabil, potrivit concluziilor oamenilor de știință, pentru cea mai mare parte a cazurilor de cancer înregistrate în Statele Unite. (Sursa: Environmental Defense Fund, preluată din Doctorul zilei). În România, incidența cancerului este de peste trei ori mai mare decât media europeană. (Sursa: Adevărul). Clorul din apă contribuie la îmbătrânirea pielii, la proliferarea unor boli de inimă, la edeme pulmonare necardiogene, precum și la iritarea ochilor și slăbirea acuității vizuale.

Gabriela Firea, primarul general al municipiului București.

Ce poate face primarul general al Capitalei în cazul clorului excedentar din apa pe care o consumă bucureștenii?

Să sisteze discuțiile sterile asupra acestui caz și să dispună urgent un control la Uzina de tratare și producție a apei potabile de la Roșu, pentru a se verifica dacă sunt respectate regulile de bază în tratarea apei pe care o consumă majoritatea populației din București. Controlul să fie efectuat de o echipă multidisciplinară din cadrul Primăriei Capitalei, dublată de specialiști din Ministerul Sănătății și din alte ministere care au legătură poluarea apei de băut. Este o cerință care intră în atribuțiile doamnei Gabriela Firea, primarul general al Municipiului București.

Reclame
Acest articol a fost publicat în ALIMENTATIE(apa), ROMANIA(Bucuresti), SANATATE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Adevărul despre apa pe care o consumă locuitorii din capitala României

 1. citadela zice:

  Ca sa scapi de Clor trebuie sa o invechesti, atita tot. O tii citeva ore intr-un vas dupa care o poti bea linistit!
  Clorul se transforma in gaz si iese din apa.

  Apreciază

 2. Alin Barbu zice:

  Este bine ca clorul din apa se evapora dar chestiunea este CA NU SE RESPECTA REȚETA DE A AVEA O APA CURATĂ ȘI SE FAC DOAR TREI OPERAȚII ! ASTA O ȘTIE PRIMARUL GENERAL CARE SE VEDE DE LA O POSTA X-A ESTE DEPAȘITĂ CU TOTUL.! ACEASTA FUNCTIE DE PRIMAR GENERAL ESTE O PĂLĂRIE PREA MARE ȘI ROATE IEȘIRILE CU PROIECTELE VECHI ȘI MAI NOU ESTE DOAR UN BALON DE SĂPUN PENTRU CA SA SENSIBILIZEZE BUCUREȘTENII! JOACA O PIESA DEPAȘITĂ ȘI DOAR DACĂ O VEZI LA TV ÎȚI DAI SEAMA IN CE PODTURA SE AFLA! CHESTIUNI DE GENUL S-A REDUS BUGETUL PE 2019 CU 25% ȘI ALTELENUMAI IMPRESIONEAZĂ PE NUMENI.ACUM VOM VEDEA CU UN BUGET REFUS CUM VA REUȘI SA-L GESTIONEZE FĂRĂ TOT FELUL DE FESTIVALURI PE BANI PUBLICI.DANSA A SVUT UN TUPEU SA CEARA SOCOTEALA CA LA PIAȚA CA VA LUA FOC DACĂ CINEVA II VA CRITICA PROIECTELE ETC. ETC. DE PARCA AR FI FOLOSIT BUGETUL DIN BANII PERSONALI. ARE UN TUPEU FĂRĂ MARGINIACEASTA DOAMNA , ATÂTEA FIRME DIN ROMÂNIA SUNT LA LUMITA SUPRAVIEȚUIRII ȘI DANSA NE DA PE LA NAS. CA NU MAI ARE PE MÂNA ACEI 180 MILIOANE! ĂȘTIA DUNT BANII GESTIONAȚI-I! NU CA CONVINE PLECAȚI CA PANA LA URMA NIMENI NU ESTE DE NEÎNLOCUIT !

  Apreciază

 3. citadela zice:

  In Bucuresti si judetele din jur apa este excelenta. In plus sunt izvoare peste tot construite de primarie, la Obor de ex.

  Apreciază

  • Lupul Dacic zice:

   Vrei sa stii ca Luci face tambalau pe Fb cu apa contaminata din Bucuresti? Cind am comentat la isteriile lor, am spus ca eu si toti prietenii mei nu am avut probleme, au fost doar in set.5-6 deoarece a fost poluat Argesul cu amoniac iar Apa Nova au pus mai mult color…mi-a sarit in cap. Ca de ce nu ies bucrestenii in strada :))) Am explicat ca majoritatea avem filtre, altii cumpara apa, plus ca nu a fost decit o mica parte din Bucuresti cu miros puternic de clor, i-am aratat analizele oficiale.
   Luci m-a acuzat ca am un interes si sa nu mai comentez la el. Am preferat sa sterg prietenia pentru ca din pacate de citeva luni scrie multe timpenii. Stie multe, dar unele bate campii rau. Ii da cu ortodoxismul de lesini 🙂 Dupa aia vine cu stalismul in care Stalin era ingeras 🙂 , iar acum a culminat cu isteria apei. Pe Fb multi au inebunit, din orice nimic fac tragedie nationala.
   Da…eu toata vara beau numai apa de la izvoarele de la Obor. Sunt la adincimi de 175-200 m. Iarna se inchid.

   Apreciază

   • citadela zice:

    Da apa in Bucuresti este foarte buna, chiar am ramas surprins. La tara cind merg am doua izvoare excelente. In Floreasca iarasi Primaria a infiintat un nou izvor public in parcul de linga fostul cinematograf. SANATATE CURATA!
    In rest vorbim pe mail. Multumesc pentru mesaj!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.